Şike ve teşvik primi suçu
Match-fixing and incentive payment crime
  1. Tez No: 993123
  2. Yazar: YUNUS EMRE BAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kanunlar 6222 sayılı, Spor ahlakı, Spor faaliyetleri, Türk ceza hukuku, Laws 6222 numbered, Sports ethics, Sport activities, Turkish criminal law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Şike ve teşvik primi eylemleri 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 11. maddesi uyarınca suç olarak düzenlenmiştir. Toplumun genelini yakından ilgilendiren, ekonomik ve sosyal yönden birçok önemli sonuçlar doğuran şike ve teşvik primi eylemlerinin ceza yaptırımı altına alınması önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde öncelikle şike ve teşvik primi kavramlarından, şikenin türlerinden ve tarihte önemli bazı şike olaylarından bahsedilmiştir. Hem ulusal hem de uluslararası hukuki metinlerde şikenin ne şekilde ele alındığı hususunda belirlemelerde bulunulmuştur. Günümüzde giderek yaygınlaşan e-sporun, şike ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde şike ve teşvik primi suçu, suç genel teorisi bağlamında incelenmiştir. Öncelikle suçla korunmak istenen hukuki yarardan bahsedilmiştir. Akabinde suçun maddi ve manevi unsurları ele alınmıştır. Hukuka aykırılık ve kusurluluk durumları ayrı ayrı değerlendirilmiş ve devamında şahsi cezasızlık sebepleri ile cezayı ortadan kaldıran şahsi sebep olarak etkin pişmanlık hususlarında açıklamalarda bulunulmuştur. Akabinde kovuşturma usulü ve yaptırım konularından bahsedilerek ikinci bölüm nihayete erdirilmiştir. Üçüncü bölümde ise şike ve teşvik primi suçu mukayeseli olarak incelenmiştir. Bu anlamda ilk olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'ndaki dolandırıcılık ve rüşvet suçları yönünden açıklamalar getirilmiştir. Devamında disiplin hukuku bağlamında Türkiye Futbol Federasyonu'nun şike ve teşvik primi eylemlerine yönelik inceleme süreçleri açısından değerlendirmelerde bulunulmuştur. Son olarak ise farklı ülke uygulamalarından bahsedilerek çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Match-fixing and incentive bonus acts are classified as criminal offenses under Article 11 of Law No. 6222 on the Prevention of Violence and Disorder in Sports. The criminalization of match-fixing and incentive bonus acts, which are matters of significant public concern and have substantial economic and social consequences, represents an important development. In the first chapter of this study, the concepts of match-fixing and incentive bonuses, the various forms of match-fixing, and several significant historical instances of match-fixing are discussed. An assessment is made of how match-fixing is addressed in both national and international legal instruments. Furthermore, the relationship between match-fixing and e-sports, which has become increasingly widespread in recent years, is examined. In the second chapter, the offence of match-fixing and incentive bonuses is examined within the framework of the general theory of crime. First, the legal interest sought to be protected by the offence is discussed. Subsequently, the material and mental elements of the offence are addressed. Situations concerning unlawfulness and culpability are evaluated separately, followed by explanations regarding personal grounds for exemption from punishment and the institution of effective remorse as a personal ground eliminating the penalty. Thereafter, the chapter is concluded with a discussion of the matters of prosecution procedure and sanctions. In the third chapter, the offence of match-fixing and incentive bonuses is examined on a comparative basis. In this context, explanations are first provided with respect to the offences of fraud and bribery under the Turkish Criminal Code No. 5237. Subsequently, assessments are made regarding the Turkish Football Federation's review procedures concerning acts of match-fixing and incentive bonuses within the framework of disciplinary law. Finally, the study is concluded with a discussion of practices in various foreign jurisdictions.