Çiğ süt ve farklı peynir örneklerinden Galactomyces candidum izolasyonu ve yağ asidi üretim potansiyelinin belirlenmesi
Isolation of Galactomyces candidum from raw milk and various cheese samples and determination of their fatty acid production potential
- Tez No: 993121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Galactomyces candidum, İzolasyon, Peynir mikrobiyotası, Yağ asitleri Moleküler tanımlama, Galactomyces candidum, Isolation, Cheese microbiota, Fatty acids, Molecular identification
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Erzurum ilinde satışa sunulan çeşitli geleneksel peynir ve çiğ süt örneklerinden Galactomyces candidum suşlarının izole edilmesi, izolatların moleküler yöntemlerle genetik tanımlamalarının yapılması ve biyoteknolojik açıdan önemli olan tek hücre yağı (THY) üretim potansiyelleri ile yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma kapsamında materyal olarak 30 adet peynir ve 10 adet çiğ süt örneği kullanılmıştır. İzolasyon işlemleri mikrobiyolojik standartlara uygun olarak gerçekleştirilmiş, morfolojik olarak şüpheli izolatlar ITS bölgesi dizi analizi (Sanger dizileme) ile tanımlanmıştır. Tanımlanan G. candidum suşları, laktoz ilave edilmiş süt bazlı sıvı besiyerinde kültüre alınarak hücre biyoması ve lipit verimleri gravimetrik yöntemle belirlenmiştir. Elde edilen lipitlerin yağ asidi profilleri ise Gaz Kromatografisi (GC-FID) kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Toplam 40 adet örnekten elde edilen ve morfolojik olarak seçilen 10 şüpheli izolatın moleküler analizi sonucunda 3 izolatın Galactomyces candidum olduğu doğrulanmıştır. Diğer izolatların ise Pichia, Penicillium ve Kluyveromyces cinslerine ait olduğu belirlenmiştir. G. candidum olarak tanımlanan suşlar (ZPF6, ZPF7 ve ZPF10) sırasıyla tulum peyniri, keçi sütü ve köy tipi peynirden izole edilmiştir. İzolatların lipit içeriklerinin %34,2 ile %38,3 arasında değiştiği ve oleajinöz mikroorganizma sınıfına girdiği saptanmıştır. En yüksek lipit verimine (%38,3) ve biyomas üretimine (10,05 g/L) keçi sütü kökenli ZPF7 izolatı ulaşmıştır. Yağ asidi kompozisyonu incelendiğinde, tüm izolatlarda baskın yağ asidinin oleik asit (C18:1, ω-9) olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte linoleik asit (C18:2, ω-6) ve düşük oranlarda EPA ve DHA gibi omega-3 yağ asitlerinin de sentezlendiği tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışma, Erzurum yöresel peynirlerinin ve sütlerinin Galactomyces, Pichia, Penicillium ve Kluyveromyces gibi farklı cinsleri barındıran zengin bir mikrobiyal floraya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu karmaşık ekosistemden başarıyla izole edilen ve tanımlanan yerel G. candidum suşlarının ise yüksek lipit biriktirme kapasiteleriyle dikkat çektiği belirlenmiştir. Elde edilen veriler ışığında, doğal floradan elde edilen bu özgün suşların, peynir olgunlaşmasındaki rollerinin ötesinde, biyoteknolojik olarak değerli yağ asitleri ve tek hücre yağı üretiminde endüstriyel potansiyele sahip güçlü birer aday olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to isolate Galactomyces candidum strains from various traditional cheese and raw milk samples sold in Erzurum, to identify the isolates using molecular methods, and to determine their single cell oil (SCO) production potentials and fatty acid compositions, which are biotechnologically important. Method: In the research, 30 cheese samples and 10 raw milk samples were used as material. Isolation procedures were carried out in accordance with microbiological standards, and morphologically suspected isolates were identified by ITS region sequence analysis (Sanger sequencing). The identified G. candidum strains were cultured in lactose-supplemented milk-based liquid media, and cell biomass and lipid yields were determined gravimetrically. The fatty acid profiles of the obtained lipids were analyzed using Gas Chromatography (GC-FID). Findings: Molecular analysis of 10 suspicious isolates morphologically selected from a total of 40 samples confirmed that 3 isolates were Galactomyces candidum, while the others belonged to the genera Pichia, Penicillium, and Kluyveromyces. The strains identified as G. candidum (ZPF6, ZPF7, and ZPF10) were isolated from tulum cheese, goat milk, and village-type cheese, respectively. It was determined that the lipid contents of the isolates varied between 34,2% and 38,3%, classifying them as oleaginous microorganisms. The highest lipid yield (38,3%) and biomass production (10,05 g/L) were achieved by the ZPF7 isolate originating from goat milk. Examination of the fatty acid composition revealed that oleic acid (C18:1, ω-9) was the dominant fatty acid in all isolates; additionally, linoleic acid (C18:2, ω-6) and low levels of omega-3 fatty acids such as EPA and DHA were also synthesized. Results: This study revealed that local cheeses and milk in Erzurum possess a rich microbial flora hosting various the genera such as Galactomyces, Pichia, Penicillium, and Kluyveromyces. It was determined that the local G. candidum strains, successfully isolated and identified from this complex ecosystem, are notable for their high lipid accumulation capacities. In light of the obtained data, it is concluded that these unique strains obtained from the natural flora are strong candidates with industrial potential for the production of biotechnologically valuable fatty acids and single cell oil, beyond their roles in cheese ripening.