Arıtma çamuru ve büyümeyi teşvik edici bakteri kombinasyonlarının kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) bitkisinin verim ile bazı morfolojik ve kalite özellikleri üzerine etkisi
The effect of sewage sludge and growth promoting bacteria combinations on yield and some morphological and quality characteristics of tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.)
- Tez No: 993136
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KERİM GÜLLAP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, kamışsı yumak, büyümeyi teşvik edici bakteri, yem kalitesi, Sewage sludge, tall fescue, plant growth-promoting bacteria, forage quality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Erzurum ili koşullarında kamışsı yumak bitkisine uygulanan farklı dozlardaki arıtma çamuru ve bakteri uygulamalarıyla, hem bitkide verim ve kaliteyi artıracak hem de kimyasal girdi kullanımını azaltarak toprak sağlığını koruyacak en uygun kombinasyonların belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Erzurum ilinde 2022 ve 2023 yılları arasında yürütülmüştür. Araştırmada Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından tescil edilen ot tipi kamışsı yumak bitkisi kullanılmıştır. Çalışmada bitkinin optimum azot dozunu karşılayacak şekilde farklı dozlarda arıtma çamuru (0, AÇ1, AÇ2 ve AÇ3) ve bitki büyümesini teşvik edici bakteriler (azot, fosfor ve azot+fosfor çözücü) kullanılmıştır. Çalışmada kamışsı yumak bitkisinin verim, bazı morfolojik, tarımsal ve kalite özelliklerinin yanı sıra bitkide ve topraktaki makro ve mikro elementler de belirlenmeye çalışılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda ana sap uzunluğu, ana sap kalınlığı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ham portein oranı, ADF, NDF oranları ve NYD artıma çamuru ve bakteri uygulamalarında sırası ile 82,04-92,82 cm ve 83,33-91,67 cm, 1,92-2,21 mm ve 1,94-2,20 mm,880,6-1334,6 kg/da ve 965,36-1308,85 kg/da, 269,31-416,05 kg/da ve 320,08-387,04 kg/da, %11,05-12,63 ve %11,00-13,28, %28,58-29,61 ve %27,69-30,76, %52,57-55,63 ve %52,60-55,46 ve 111,92-120,65 ve 111,96-119,07 arasında değişiklik göstermiştir. Çalışma sonucunda toprak ve bitkideki makro ve mikro elementler arıtma çamuru ve bakteri uygulamalarına göre önemli değişiklikler göstermiştir. Sonuç: Genel olarak yapılan çalışmada gerek kamışsı yumak bitkisinin incelenen özelliklerinde gerekse toprak ile ilgili yapılan incelemelerde arıtma çamurunun ve bakteri uygulamalarının her ne kadar tek başlarına olumlu etkileri olsa da bunların kombinasyon şeklinde uygulanmasının daha verimli olacağı görüşü ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to identify the most effective combinations of sewage sludge and bacterial applications at different doses on tall fescue under the ecological conditions of Erzurum Province, in order to enhance plant yield and quality while reducing chemical input use and thereby preserving soil health. Method: The study was conducted in Erzurum Province between 2022 and 2023. The forage-type tall fescue cultivar registered by the Aegean Agricultural Research Institute, was used as the plant material. In the experiment, different doses of sewage sludge (0, SS1, SS2, and SS3) and plant growth-promoting bacteria (nitrogen-fixing, phosphorus-solubilizing, and nitrogen+phosphorus-solubilizing strains) were applied to meet the optimum nitrogen requirements of the plant. Within the scope of the study yield, several morphological, agronomic, and quality traits of tall fescue, as well as macro- and micro-element concentrations in both the plant and soil, were investigated. Findings: In the study, the main stem length, main stem diameter, green herbage yield, dry matter yield, crude protein ratio, and ADF, NDF rations and RFV varied, respectively, between 82,04–92,82 cm and 83,33–91,67 cm; 1,92–2,21 mm and 1,94–2,20 mm; 880,61–1334,64 kg/da and 965,36–1308,85 kg/da; 269,31–416,05 kg/da and 320,08–387,04 kg/da; 11,05–12,63% and 11,00–13,28%; 28,58–29,61% and 27,69–30,76%; 52,57–55,63% and 52,60–55,46%; and 111,92–120,65 and 111,96–119,07 under sewage sludge and bacterial treatments. The results also demonstrated that macro- and micro-element concentrations in both the soil and plant varied significantly depending on the sewage sludge and bacterial applications. Results: Overall, the findings of the study indicated that, although sewage sludge and bacterial applications each had positive effects on both the evaluated characteristics of tall fescue and the soil properties when applied individually, their combined use appeared to be more effective and yielded more favorable results.