Çalışanların kurumsal itibar yönetimi algısının işe adanmışlık düzeyleri üzerindeki etkisi
The effect of employees' perception of corporate reputation management on their levels of commitment to work
- Tez No: 993146
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TAHİR DEMİRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi, İşe Adanmışlık, Reputation, Corporate Reputation Management, Work Engagement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
İşletmelerin dış çevrelerindeki imaj ve saygınlıklarını yönetme çabaları olarak tanımlanan kurumsal itibar yönetimi, çalışanların işle bütünleşme süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Olumlu bir itibar algısı, çalışanların kendilerini değerli bir yapının parçası olarak hissetmelerine olanak tanıyarak işe adanmışlık seviyelerini yukarı çekmektedir. Kurumsal prestijin sağladığı bu motivasyonel destek, çalışan bağlılığını ve kurumla olan duygusal bağı optimize ederken; olumsuz itibar algısı, motivasyon kaybı ve örgütsel sinizm gibi riskleri beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda itibar yönetimi, çalışanların işe adanmışlığını şekillendiren temel bir psikolojik ve yönetsel mekanizma niteliğindedir. Bu çalışmanın da amacı kurumsal itibar yönetimi algısının işe adanmışlık düzeyleri üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışmanın örneklemini Konya'da bulunan özel bir hastanenin çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Toplamda 480 adet anket dağıtılmış ve ankete katılan 214 kişinin verileri kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak normallik, güvenilirlik, regresyon ve korelasyon gibi bir çok analizlere tabi tutulmuş olup, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, kurumsal itibar yönetimi algısının ve alt boyutlarının işe adanmışlık ve alt boyutları üzerinde pozitif yönlü bir etki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate reputation management, defined as the efforts of businesses to manage their image and prestige in their external environments, directly affects employees' integration processes. A positive reputation perception enables employees to feel like they are part of a valuable structure, thereby increasing their level of commitment to their work. This motivational support provided by corporate prestige optimizes employee loyalty and emotional attachment to the organization, while a negative perception of reputation brings with it risks such as loss of motivation and organizational cynicism. In this context, reputation management is a fundamental psychological and managerial mechanism that shapes employees' commitment to their work. The aim of this study is to measure the effect of corporate reputation management perception on levels of commitment to work. The sample of the study consists of employees of a private hospital in Konya. A quantitative research method was adopted in the study, and the survey technique was used as the data collection method. A total of 480 surveys were distributed, and the data of 214 participants were used. The collected data were subjected to numerous analyses, such as normality, reliability, regression, and correlation, using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program, and the results obtained were interpreted. The results of the study revealed that the perception of corporate reputation management and its sub-dimensions had a positive effect on job commitment and its sub-dimensions.