Sürdürülebilir ekonomik kalkınmada eko-endüstriyel parkların önemi: Konya Organize Sanayi Bölgesi için bir model
The importance of eco-industrial parks in sustainable economic development: A model for the Konya Organized Industrial Zone
- Tez No: 993147
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, Endüstri ekonomisi, Mikroekonomi, Çevre ekonomisi, Circular economy, Industrial economics, Microeconomy, Environmental economics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Konya Organize Sanayi (KOS) bölgesinin Eko-Endüstriyel Park (EEP) olması durumunda ekonomik ve çevresel avantajlarının araştırılması amaçlanmaktadır. Türkiye'de EEP örneğinin bulunmaması ve çalışmada alan araştırması sonucunda elde edilen atık verilerine ilişkin ekonomik ve çevresel avantaj hesaplamalarının yapılması, iktisat alanında farklı analiz yöntemlerinin kullanılması çalışmayı önemli hale getirmektedir. Çalışma, KOS üzerine bir model önerisi geliştirmekte ve geliştirilen modelin yeni OSB'lerin kurulması konusunda yol gösterici olabileceğini göstermektedir. Çalışmada sadece firmalar arasındaki atık alışverişi gösterilmemiş aynı zamanda atıklardan elde edilebilecek avantajlarda hesaplanmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan firma faaliyet alanları, atık tür ve atık miktarı verileri yüz yüze anket yöntemiyle toplanmıştır. Alan araştırmasının örneklemini KOS sınırları içinde faaliyet gösteren firmalar oluşturmaktadır. Saha araştısması sonucunda 59 firmanın anket verilerinin analize uygun olduğu görülmüş ve bu firmaların verileri dört farklı senaryo kapsamında sosyal ağ ve besin ağı analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Aynı zamanda firmalar arasındaki atık alışverişleri de oluşturulan dört farklı senaryo üzerinden malzeme akış diyagramları ile görselleştirilmiştir. Besin ağı analizi sonucunda en yüksek döngüsellik değerinin dört numaralı senaryo olduğu; sosyal ağ analizi sonuçlarında ise merkezi konumda olan firmanın 23.51 (Çimento Üretimi) NACE koduna sahip firma olduğu saptanmıştır. KOS'un EEP olması sonucunda firmaların atıkları üzerine gerçekleştirilen tahmini ekonomik ve çevresel avantajlar şu şekilde özetlenebilir: 37,49099 mN3 verimi (biyogaz), 138.018,67 kg demir, 78.061,3 kg kömür, 15.690,13 kg kireç taşı, 2.124.930.167 kWh (187.653.605,3 $) enerji, 400.720 ton boksit, 380.684 m3 çöplük alanı, 90.149,94 $ maliyet tasarrufu ve 2.124.930.167 kg CO2 emisyonu tasarrufu. Bu çalışma kapsamında KOS'un EEP kapsamında değerlendirilmesi sonucunda enerji, hammadde, yenilenemez enerji, çevre kirliliği ve hava kirliliği vb. konularda önemli avantajlara sahip olduğu saptanmıştır. Ayrıca EEP'lerin sürdürülebilir kalkınma ve çevreye duyarlı üretim konularında ve yeni OSB kurulurken firmalar arası atık alışverişlerine dikkat edilmesinin önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the economic and environmental advantages of the Konya Organized Industrial Zone (KOIZ) in the case that it is transformed into an Eco-Industrial Park (EIP). The absence of an EIP example in Türkiye, along with the calculation of economic and environmental benefits based on waste data obtained through field research and the use of different analytical methods in the field of economics, makes this study significant. The study develops a model proposal for KOIZ and demonstrates that the proposed model can serve as a guide for the establishment of new organized industrial zones. The study not only illustrates waste exchanges among firms but also calculates the potential benefits that can be obtained from waste. Within the scope of the study, data on firms' fields of activity, waste types, and waste quantities were collected through face-to-face surveys. The sample of the field research consists of firms operating within the boundaries of KOIZ. As a result of the field research, survey data from 59 firms were found to be suitable for analysis, and these data were analyzed under four different scenarios using social network analysis and food web analysis methods. In addition, waste exchanges among firms were visualized through material flow diagrams constructed for the four different scenarios. The results of the food web analysis indicate that the highest cycling value was obtained in the fourth scenario, while the social network analysis results reveal that the firm occupying the most central position is the firm with the NACE code 23.51 (Cement Manufacturing). The estimated economic and environmental benefits of firm waste resulting from the transformation of KOIZ into an EIP can be summarized as follows: 37.49099 mN³ yield (biogas), 138,018.67 kg of iron, 78,061.3 kg of coal, 15,690.13 kg of limestone, 2,124,930,167 kWh (USD 187,653,605.3) of energy, 400,720 tons of bauxite, 380,684 m³ of landfill space, USD 90,149.94 in cost savings, and 572,583,728.3 kg of CO₂ emission savings. Within the scope of this study, it is determined that evaluating KOIZ within the framework of an EIP provides significant advantages in terms of energy, raw materials, non-renewable energy use, environmental pollution, and air pollution. Furthermore, it is concluded that EIPs play an important role in sustainable development and environmentally conscious production, and that attention to inter-firm waste exchanges is crucial in the establishment of new organized industrial zones.