Molecular characterization of vascular plant specimens sampled from antarctica (colobanthus quitensis and deschampsia antarctica)
Antarktika'dan örneklenen vasküler bitki örneklerinin moleküler karakterizasyonu (colobanthus quitensis ve deschampsia antarctica)
  1. Tez No: 993149
  2. Yazar: OLIVET DELASI GLEKU
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. SEDAT SERÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Genetik, Agriculture, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Moleküler biyoloji, Moleküler genetik, Moleküler markerler, Molecular biology, Molecular genetic, Molecular markers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
AAntarktika karasal ekosistemi, yalnızca iki yerli damarlı bitki türü olan Deschampsia antarctica ve Colobanthus quitensis ile sınırlıdır. Bu çalışmada, Antarktika'nın çeşitli bölgelerinden toplanan bireyler genetik olarak karakterize edilmiş ve beş ılıman tahıl türü (Avena sativa, Secale cereale, Hordeum vulgare, Triticum durum, Triticum aestivum) ile bir tropikal tahıl türü (Sorghum bicolor) ile karşılaştırılmıştır. Genetik çeşitlilik, farklı ekolojik bölgeler arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla iPBS (inter-primer binding site) belirteçleri kullanılarak analiz edilmiştir. iPBS yöntemi yüksek düzeyde tekrarlanabilir ve polimorfik bantlar üretmiş; Antarktika, ılıman ve tropik türleri açık bir şekilde birbirinden ayırmıştır. Bu sonuçlar, türlerin evrimsel geçmişleri, coğrafi kökenleri ve çevresel adaptasyon stratejilerinden kaynaklanan farklılıkları yansıtmaktadır. Genel olarak çalışma, uç ve değişken çevrelerde yaşayan bitkilerde genetik çeşitlilik ve uyumsal potansiyeli değerlendirmek için karşılaştırmalı bir moleküler çerçeve sunmakta; iklim dayanıklılığı araştırmaları ile sürdürülebilir tarım ve koruma yaklaşımlarına bilimsel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Antarctic terrestrial ecosystem hosts only two native vascular plants, Deschampsia antarctica and Colobanthus quitensis. In this study, individuals from multiple Antarctic locations were genetically characterized and compared with five temperate cereals (Avena sativa, Secale cereale, Hordeum vulgare, Triticum durum, Triticum aestivum) and one tropical cereal (Sorghum bicolor). Genetic diversity was assessed using inter-primer binding site (iPBS) markers to evaluate relationships across contrasting ecological zones. The iPBS system generated highly reproducible and polymorphic bands, clearly separating Antarctic, temperate, and tropical species. These patterns reflect differences in evolutionary history, geographic origin, and environmental adaptation, confirming the strong discriminatory capacity of iPBS markers. Overall, this study provides a comparative molecular framework for understanding genetic diversity and adaptive potential in plants from extreme and variable environments. The results offer insights valuable for climate resilience research and sustainable agricultural and conservation strategies.