Primer nokturnal enürezisli çocuklarda antidiüretik hormon, adrenomedullin ve total nitrit düzeyleri
Antidiuretic hormone, adrenomedullin and total nitrite levels in children with primary nocturnal enuresis
- Tez No: 99315
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ANARAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nephrology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: adrenomedullin, nitric oxide, primary nocturnal enuresis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET PRİMER NOKTURNAL ENÜREZİSLİ ÇOCUKLARDA ANTİDİÜRETİK HORMON, ADRENOMEDULLİN VE TOTAL NİTRİT DÜZEYLERİ Primer nokturnal enürezis, enüretik çocukların önemli bir çoğunluğunu oluşturmakta olup, etyolojisi tam bilinmemektedir. Son çalışmalar bu çocuklarda idrar elektrolit atılımında farklılık saptanması nedeniyle tübüler olgunlaşma defekti olup olmadığı sorusunu gündeme getirmiştir. Çalışmamızda 32 primer nokturnal enürezisli çocukla 21 sağlıklı kontrol grubunda plazma antidiüretik hormon, elektrolitler, 24 saatlik idrar miktarı ve elektrolit atılımlarını; literatürdeki diğer çalışmalardan farklı olarak ilk kez adrenomedullin ve nitrik oksitin dolaylı göstergesi olan total nitrit düzeyini ölçerek elektrolit atılımları arasındaki ilişkiyi araştırdık. Hasta grubunda plazma kalsiyum ve fosfor düzeyini yüksek, adrenomedullin ve total nitrit düzeyini kontrollere göre anlamlı derecede düşük saptadık. Hastalarda 24 saatlik idrar miktarı, idrarda potasyum, fraksiyonel potasyum atılımı (FEK) ve tübüler fosfor reabsorbsiyonu yüksek, idrar dansitesi, ozmolarite, adrenomedullin atılımı anlamlı derecede düşüktü. Plazma antidiüretik hormon düzeyi ile total nitrit düzeyi, ayrıca fraksiyonel sodyum atılımı (FEn3) ve FEk ile idrar total nitrit düzeyi arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğu görüldü. Sonuçlarımız, bu çocuklarda böbrekte elektrolit ve özellikle potasyum regülasyonunda bir sorun olabileceğini, adrenomedullin ve nitrik oksit düşüklüğünün bir nedenden çok sonuç gibi görünse de böbreklerde sentez eksikliğinin de olup olmadığını değerlendirmek için diurnal elektrolit atılımlarıyla birlikte ileri çalışmalara gereksinim olduğunu göstermektedir. Anahtar sözcükler : adrenomedullin, nitrik oksit, primer nokturnal enürezis IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANTIDIURETIC HORMONE, ADRENOMEDULLIN AND TOTAL NITRITE LEVELS IN CHILDREN WITH PRIMARY NOCTURNAL ENURESIS Primary nocturnal enuresis (PNE) is the most common type of the nocturnal enuresis in children, but its etiology remains unclear. Recent studies indicated the differences in urinary electrolytes in enuretic children, and stressed the existence of a renal tubular maturation defect. In this study, 32 children with PNE were investigated in comparison with 21 healthy controls. We measured plasma antidiuretic hormone, electrolytes, 24-hour urine volume and urinary electrolytes. Differently from the other studies, we firstly evaluated the plasma and urinary adrenomedullin and total nitrite levels, a stabil product of nitric oxide, and investigated the relationship between urinary electrolytes. The plasma calcium and phosphorus levels were higher, but adrenomedullin and total nitrite levels were significantly lower than controls. The urinary potassium level, fractional potassium excretion (FEk) and tubular reabsorbtion of phosphorus were higher than controls. But, urine specific gravity, urinary osmolarity, and excretion of adrenomedullin were significantly lower than controls. There was a significantly positive correlation between plasma antidiuretic hormone and total nitrite levels. A similarly significant correlation was found between urinary total nitrite level and FEn3 and FEk- Our results indicate that there may be a problem in renal regulation of electrolytes, especially in potassium in children with PNE. Although decreased levels of adrenomedullin and total nitrite may be a compensatory response to abnormal electrolyte excretion, further investigations are required to exclude whether the renal synthesis of adrenomedullin and nitric oxide are also deficient in these children.