Puberte prekoks tanısında LHRH testinin idrar gonadotropin düzeyleri ile yorumlanması ve sonuçların serum gonadotropin düzeyleri ile korelasyonu
The Interpretation of LHRH testing with urine gondatropins during diagnosis of precocious puberty and correlation between serum and urine gonadotropins
- Tez No: 99316
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Precocious puberty, LHRH testing, urine and serum gonadotropins
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
PUBERTE PREKOKS TANISINDA LHRH TESTİNİN İDRAR GONADOTROPİN DÜZEYLER! İLE YORUMLANMASI VE SONUÇLARIN SERUM GONADOTROPİN DÜZEYLERİ İLE KORELASYONU Dr. Yılmaz AKBAŞ AMAÇ: Seksüel gelişmenin ilk bulgusu kızlarda meme gelişimi erkeklerde ise testis büyümesidir. Sekonder seks karakterlerinin kızlarda sekiz yaşından, erkeklerde dokuz yaşından önce başlamasına erken puberte (puberte prekoks) denir. Bu durumun tanısında LHRH testi altın standart olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızın amacı; LHRH testi sırasında ve sonrasında serurn Luteinizan Hormon($>-LH) ve serum Follikül Stimulan Hor/7?of?(s-FSH) değerleri ile sırasıyla idrar Luteinizan Hormon(i-LH) ve idrar Follikül Stimulan Hormon(\-FSH) değerleri arasında anlamlı ilişki saptanırsa puberte prekoks tanısında, serum ölçümlerine alternatif olarak, daha pratik ve kolay uygulanabilir bir yöntem olması nedeniyle; i-LH ve i-FSH ölçümlerinin kullanılması hipotezini ileri sürmektir. HASTALAR VE IVIETOD: Eylül 1999 - Aralık 2000 tarihleri arasında erken pubertai gelişim nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Endokrinoloji ve Adölesan Bilim Dalı polikliniğine başvuran 14 çocuk çalışmaya alınmıştır. LHRH testinin yapılacağı gün öncesinde 24 saatlik ve test sabahı FMV (first morning voided) idrarları toplanmış, daha sonra tüm hastalara LHRH testi uygulanmış, test sonrası 6'şar saatlik fraksiyonei idrarlar alınmış ve serum FSHLH değerleri ile idrar FSH-LH değerleri arasında korelasyon araştırılmıştır. Ayrıca, idrar çıkışındaki değişiklikleri gidermek ve serum değerleri ile daha iyi korelasyon sağlamak amacıyla idrar dansitesi ve kreatinini ile idrar gonadotropinierinin düzeltilmesinin yararlı olup olmayacağı araştırılmıştır. BULGULAR: Çalışma kapsamına alman, 13'ü(%93) kız,1'i(%7) erkek, 14 hastanın yaşları 28-104 ay (ortalama 80.5 ± 24.0 ay) arasında bulunmuştur. LHRH testi sonrası 5 hasta santral puberte prekoks tanısı almıştır. Testin pik gonadotropindeğeri ile idrar gonadotropinleri karşılaştırıldığında Serum pik FSH değeri ile test öncesi 24 saatlik, test öncesi FMV, test sonrası 6. , test sonrası 18., test sonrası 24 saatlik ve test sonrası FMV idrar FSH değerleri arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır.(sırasıyla, p=0.005, 0.017, 0.010, 0.042, 0.034, 0.049) Test sonrası 12., test sonrası 24. Saat idrar FSH değerleri ile ise anlamlı ilişki saptanmamıştır. Serum pik LH değeri ile, test sonrası 6. , test sonrası 12., test sonrası 18., saat, test sonrası 24 saatlik ve test sonrası FMV idrar LH değerlen arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır, (sırasıyla, p=0.024, 0.010, 0.040, 0.010, 0.024) Test öncesi 24 saatlik, test öncesi FMV , test sonrası 24. Saat idrarları ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. İdrar dansitesi ve kreatinini ile idrar gonadotropinlerinde düzeltme yapılması ilişkilerde yetersizliğe neden olmuştur. Hastalar gerçek puberte prekoks olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılıp sonuçlar karşılaştırıldığında test sonrası 6. ve 12. saat idrar gonadotropinlerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır, {sırasıyla p= 0.019, 0.029) YORUM: LHRH testi sonrası serum ve idrar gonadotropinleri arasında çok sıkı korelasyon bulunmaktadır, idrar gonadotropinlerinin idrar akımmdaki değişikliklerin neden olabileceği değişkenlikleri gidermek üzere dansite ve kreatininle düzeltilmesi daha sağlıklı sonuç elde edilmesini sağlamamaktadır. Test sonrası 0-6., 6.-12. saatlerde toplanan fraksiyonei idrar örneklemelerinde LH düzeyi puberte prekoks olan ve olmayan hastalar arasında istatistiksel olarak farklı bulunduğundan, idrar gonadotropinleri, idrar LH cut-off değerini belirleyecek geniş çalışmalardan sonra gerçek puberte prekoksun tanısında serum gonadotropin ölçümlerine alternatif olarak daha pratik, daha az invaziv ve (örnek sayısı daha az olacağından) daha ucuz bir yöntem olarak kullanılabilir. Anahter kelimeler: puberte prekoks, LHRH testi, idrar ve serum gonadotropinleri
Özet (Çeviri)
THE INTERPRETATION OF LHRH TEST1NG WITH URINE GONADOTROPINS DURING DİAGNOSİS OF PRECOCIOUS PUBERTY AND CORRELATION BETWEEN SERUM AND URİNE GONADOTROPİNS Yılmaz AKBAŞ, MD. ÖBJECTİVES: The first sign of sexual maturation is breast budding in giriş anc testicular enlargement in boys. Sexual precocity is defined as the appearence o secondary sexual characteristics before eight years of age in giriş and before nine years in boys. To confirm the diagnosis of this condition, LHRH stimulation testine has been the gold standard. The aim of this study is to test vvheather a goo( correlation exists between serum Luteinizing Hormone (s-LH) and serum Follich Stimulating Hormone (s-FSH), and urine Luteinizing Hormone (u-LH) and urin< Follicle Stimulating Hormone (u-FSH) after LHRH testing, so that u-LH and u-FSlmeasurements could be used in diagnosis of precocious puberty. PATİENTS AND METHODS: 14 patients who were seen at Dokuz Eyii University Department of Pediatric Endocrinology and Adolescence Unit betvvee September 1999 and December 2000 because of prematüre pubertal developmer were included in the study. We collected 24 hours and FMV voided urıne before, an 6 hours fractıonal urıne after LHRH testing, and investigated the correlation betvvee serum and urine gonadotropins. We also evaluated the use of urinary density c creatinin correction to compensate for variations in urine fiow and improve th correlation with serum levels. RESULTS: 14 patients were included in the study, of vvhich 13(93 %) vveı female and 1(7 %) was male and average age of ali subjects were 80.5 ± 24.0 (2i 104) months. After LHRH testing, 5 patients were diagnosed as precocious pubert When LHRH testing peak gonadotropin values were compared with urir gonadotropin values, a positive correlation was found between the peak FSH value and the FSH values 24 - hours before testing, FMV, 6. ,18., 24-hours after testir and FMV urine FSH values ( p=0.005, 0.017, 0.010, 0.042, 0.034, 0.049) The correlation betvveen peak FSH values after LHRH stimulation test and urine FSH values 12., 24. hours after testing were insignifıcant. When peak LH values after LHRH stimulation test were compared with urine gonadotropin values, a positive correlation was found betvveen peak LH values after LHRH stimulation test and 6. ,12., 18., 24-hours after testing and FMV urine LH values ( p=0.024, 0.010, 0.040, 0.010, 0.024) The correlation betvveen peak LH values after LHRH stimulation test and 24-hours before the test , FMV urine , LH values 24. hours after testing were insignifıcant. The correlation was further impaired by correction for either urinary density ör creatinin. 0-6. and 6.-12. hours urine LH values after LHRH testing were statistically significant when comparison was made betvveen central precocious puberty and other patients(p= 0.019, 0.029) CONCLUSİONS: Our data indicate that urine and serum gonadotropin value: correlated well after LHRH testing. Correction of urinary gonadotropin concentration; for changes in urinary flow by density ör creatinin did not improve the correlation Because, 0-6. and 6.-12. hours urine LH values after LHRH testing were statisticall; significant betvveen central precocious puberty and other patients, if the urine LH çul off values are defıned, urine gonadotropin assays can be more practical, inexpensiv and less invasive than serum gonadotropin assays in diagnosis of central precociou puberty,