DİFERANSİYE TİROİD KANSERLERİNDE TİROİD OTOİMMÜNİTESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE KLİNİK VE PATOLOJİK ÖZELLİKLERİN PROGNOZ, NÜKS VE MORTALİTEYE OLAN ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE EFFECTS OF CLINICOPATHOLOGICAL FEATURES, PARTICULARLY THYROID AUTOIMMUNITY; ON PROGNOSIS, RECURRENCE, AND MORTALITY IN DIFFERENTIATED THYROID CANCER
- Tez No: 993201
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAİT GÖNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Ek tedavisiz sağkalım, Kronik lenfositik tiroidit, Mortalite, Nüks, Persistan hastalık, Chronic lymphocytic thyroiditis, Mortality, Persistent disease, Recurrence, Treatment-free survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET DİFERANSİYE TİROİD KANSERLERİNDE TİROİD OTOİMMÜNİTESİ BAŞTA OLMAK ÜZERE KLİNİK VE PATOLOJİK ÖZELLİKLERİN PROGNOZ, NÜKS VE MORTALİTEYE OLAN ETKİSİNİN RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Diferansiye tiroid karsinomu (DTK) hastalarında kronik lenfositik tiroidit (KLT) ve diğer klinikopatolojik değişkenlerin persistan hastalık, nüks, ek tedavisiz sağkalım (ETS) ve mortalite ile ilişkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Tiroidektomi yapılan ve ≥12 ay izlenen 490 DTK olgusu retrospektif olarak incelendi. Klinikopatolojik veriler, ATA 2025 başlangıç riski ve dinamik yanıt kategorileri kaydedildi. Persistan hastalık, izlem boyunca hiç“mükemmel yanıt”elde edilememesi olarak tanımlandı. Persistans için çok değişkenli lojistik regresyon; ETS, nüks ve mortalite için Kaplan–Meier ve tek değişkenli Cox modelleri kullanıldı. Bulgular: Olguların %77,3'ü kadın olup medyan yaş 45 yıl, medyan takip süresi 73 aydı. Otoimmünite verisi bulunan 472 olgunun %37,1'inde KLT saptandı. Persistan hastalık oranı %9,8 idi. Remisyona giren 442 hastada yapısal ve biyokimyasal nüks oranları sırasıyla %2,9 ve %4,1 bulundu. ETS analizine uygun 480 hastada ek tedavi gereksinimi %2,7 idi. Kohort genelinde tüm nedenlere bağlı mortalite %2,4 olarak saptandı; ölümlerin 8'i DTK ilişkiliydi. Erkek cinsiyet (aOR=2,93), pN1 (aOR=2,73) ve agresif histoloji (aOR=2,21) persistan hastalığı bağımsız olarak öngördü; tümör boyutu bağımsız belirleyici değildi. KLT, zamana bağlı sonlanımlarla anlamlı ilişki göstermedi. Persistans için ham analizde KLT anlamlı değildi (OR=1,55); düzeltilmiş modellerde OR 2,1–2,3'e yükseldi, ancak pN1'in eklendiği duyarlılık modelinde ≈2,0 düzeyine gerileyerek modele duyarlı kaldı. Cox analizlerinde tümör boyutu, pN1 ve kötüleşen RAI sonrası yanıt en tutarlı risk belirleyicileriydi. Sonuç: DTK'da uzun dönem prognoz genel olarak olumludur. Klinik yönetim, KLT'den çok tümör yükü, nodal tutulum, agresif histoloji ve dinamik yanıta göre planlanmalıdır. KLT ile persistans arasındaki sinyal doğrulama gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE EFFECTS OF CLINICOPATHOLOGICAL FEATURES, PARTICULARLY THYROID AUTOIMMUNITY, ON PROGNOSIS, RECURRENCE, AND MORTALITY IN DIFFERENTIATED THYROID CANCER Aim: To examine the association of chronic lymphocytic thyroiditis (CLT) and clinicopathological factors with persistent disease, recurrence, treatment-free survival (TFS), and mortality in differentiated thyroid carcinoma (DTC). Materials and Methods: This retrospective study included 490 DTC patients who underwent thyroidectomy and were followed for ≥12 months. Clinicopathological variables, ATA 2025 initial risk, and dynamic response were recorded. Persistent disease was defined as never achieving an excellent response. Multivariate logistic regression was used for persistence; Kaplan–Meier and univariate Cox models were used for TFS, recurrence, and mortality. Results: Median age was 45 years, median follow-up was 73 months, and 77.3% of patients were female. CLT was present in 37.1% (175/472). Persistent disease occurred in 9.8%. Among 442 patients in remission, structural and biochemical recurrence rates were 2.9% and 4.1%, respectively. Of the 480 cases eligible for TFS analysis, the need for additional treatment was 2.7%. All-cause mortality in the overall cohort was 2.4%, and 8 deaths were DTC-related. Male sex (aOR=2.93), pN1 (aOR=2.73), and aggressive histology (aOR=2.21) independently predicted persistence, whereas tumor size did not. CLT was not associated with time-dependent outcomes. Crude analysis showed no significant association between CLT and persistence (OR=1.55); adjusted models increased the OR to 2.1–2.3, but the estimate fell to about 2.0 after adding pN1, indicating model sensitivity. In Cox analyses, tumor size, pN1, and worsening post-RAI response were risk predictors. Conclusion: Long-term prognosis in DTC was favorable. Clinical management should rely primarily on tumor burden, nodal involvement, aggressive histology, and dynamic response rather than CLT. The CLT-persistence signal requires external validation.