Aksiyel spondiloartrit tanılı hastalarda omuz ekleminin ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of the shoulder joint in patients with axial spondyloarthritis
- Tez No: 993228
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU YILMAZ YALÇINKAYA, PROF. DR. HALİL HARMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: aksiyel spondiloartrit, ultrasonografi, omuz, axial spondyloarthritis, ultrasonography, shoulder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; Aksiyel spondiloartrit hastaları ile sağlıklı kontrollerin omuz ultrasonografi bulgularını karşılaştırmak ve tespit edilen ultrasonografik bulgulara etki eden faktörleri araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma kesitsel, kontrollü bir çalışma olarak planlanmıştır. SBÜ Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran, dahil edilme kriterlerine uygun olup dışlama kriterlerine sahip olmayan, 36 Aksiyel spondiloartrit (AxSpA) hastası ve 36 sağlıklı gönüllü ile yapılmıştır. Tüm katılımcıların cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi, dominant el tercihi, meslek bilgisi, sigara ve alkol kullanımı gibi sosyodemografik verileri kaydedildi. AxSpA grubundaki hastaların hastalık süresi, tanıda gecikme süresi, ailede AxSpA öyküsü, eşlik eden üveit, psöriazis, inflamatuar bağırsak hastalığı durumu, kullandıkları ilaçlar ve dozları sorgulanıp kaydedildi. Hastaların tıbbi kayıtlarından HLA-B27 pozitifliği, son kontrollerindeki CRP ve ESH değerleri hasta takip formuna not edildi. Hastalık aktivitesi Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), fonksiyonel durum Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), spinal mobilite Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), omuz ağrısı ve fonksiyonel durumu VAS ve SPADI ile değerlendirildi. Tüm katılımcıların omuz eklem hareket açıklıkları gonyometre ile ölçüldü. Katılımcıların her iki omuz eklemi ultrasonografik olarak değerlendirildi. Çalışmanın sonunda her iki grubun verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında demografik veriler açısından istatistiki olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). AxSpA hastalarının %55,6'sı HLA-B27 pozitif olup, %72,2'si radyografik AxSpA (r-AxSpA)'dır. AxSpA grubunun ortalama BASDAI değeri 3,32±1,90, ortalama BASFI değeri 2,63±1,97, ortalama BASMI değeri 3,68±1,55 olarak bulunmuştur. AxSpA grubunda, omuz abdüksiyonu, iç rotasyon ve dış rotasyon ölçümleri, her iki omuzda da kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Ultrasonografik değerlendirmede, AxSpA grubunda kontrol grubuna kıyasla, humerus baş erozyonu (sol), supraspinatus enteziti (sağ ve sol), infraspinatus enteziti (sağ) ve subskapularis enteziti (sağ ve sol) bulguları istatistiksel olarak anlamlı derecede fazla tespit edilmiştir (p<0,05). AxSpA grubunda, akromiyoklavikuler (AC) eklem sinoviti, supraspinatus enteziti ve subskapularis enteziti olan hastalarda, BASDAI değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek tespit edilmiştir (p<0,05). AxSpA grubunda, AC eklem sinoviti, humerus başı erozyonu, supraspinatus enteziti, subskapularis enteziti ve supraspinatus tendon hasarı olan hastalarda, BASFI değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek tespit edilmiştir (p<0,05). AxSpA grubunda, AC eklem erozyonu, humerus başı erozyonu, supraspinatus enteziti ve subskapularis enteziti olan hastalarda, BASMI değeri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç: Hastalar asemptomatik olsa dahi ultrasonografi ile anormallikler tespit edilebilmektedir. Ultrason kullanımı artmalı ve günlük pratikte klinik ve sonografik değerlendirme birlikte yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to compare shoulder ultrasound findings between patients with axial spondyloarthritis and healthy controls and to investigate the factors affecting the ultrasound findings detected. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional, controlled study. It was conducted with 36 patients with axial spondyloarthritis (AxSpA) and 36 healthy volunteers who met the inclusion criteria and did not have any exclusion criteria, and who applied to the Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic at SBÜ Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital. Sociodemographic data, including gender, age, body mass index, dominant hand preference, occupation, smoking and alcohol consumption, were recorded for all participants. The duration of disease, delay in diagnosis, family history of AxSpA, accompanying uveitis, psoriasis, inflammatory bowel disease status, medications used and their doses were queried and recorded for patients in the AxSpA group. HLA-B27 positivity, CRP and ESR values at the last check-up from the patients' medical records were noted on the patient follow-up form. Disease activity was assessed using Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), functional status using Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), spinal mobility using Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), shoulder pain and functional status using VAS and SPADI. The range of motion of the shoulder joints was measured using a goniometer in all participants. Both shoulder joints of the participants were evaluated ultrasonographically. At the end of the study, the data from both groups were compared. Results: No statistically significant differences were found between the two groups in terms of demographic characteristics (p>0.05). Among patients with AxSpA, 55.6% were HLA-B27 positive, and 72.2% had radiographic AxSpA (r-AxSpA). The mean BASDAI score for the AxSpA group was 3.32±1.90, the mean BASFI score was 2.63±1.97, and the mean BASMI score was 3.68±1.55. In the AxSpA group, shoulder abduction, internal rotation, and external rotation measurements were found to be statistically significantly lower in both shoulders compared to the control group (p<0.05). In the ultrasonographic evaluation, humeral head erosion (left), supraspinatus enthesitis (right and left), infraspinatus enthesitis (right) and subscapularis enthesitis (right and left) findings were found to be statistically significantly higher in the AxSpA group compared to the control group (p<0.05). In the AxSpA group, BASDAI scores were found to be statistically significantly higher in patients with acromioclavicular (AC) joint synovitis, supraspinatus enthesitis, and subscapularis enthesitis (p<0.05). In the AxSpA group, BASFI scores were found to be statistically significantly higher in patients with AC joint synovitis, humeral head erosion, supraspinatus enthesitis, subscapularis enthesitis, and supraspinatus tendon damage (p<0.05). In the AxSpA group, BASMI scores were found to be statistically significantly higher in patients with AC joint erosion, humeral head erosion, supraspinatus enthesitis, and subscapularis enthesitis (p<0.05). Conclusion: Even if patients are asymptomatic, abnormalities can be detected by ultrasonography. The use of ultrasound should increase, and clinical and sonographic assessments should be performed together in daily practice.