Yoğun bakım ünitesindeki hasta verilerinin erken teşhis ve müdahale amaçlı yapay zekaya dayalı analizi
Artificial intelligence based analysis of patient data in the intensive care unit for early diagnosis and intervention
  1. Tez No: 993240
  2. Yazar: PERİHAN YAVUZCAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN GÖRGEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Mühendislik Bilimleri, Healthcare Management, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük veri, Deneysel analiz, Sınıflandırma algoritması, Yoğun bakım, Yoğun bakım üniteleri, Big data, Experimental analysis, Classification algorithm, Intensive care, Intensive care units
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, yapay zeka algoritmaları kullanarak, anlık olarak hastalardan toplanan büyük verinin analiziyle doktorlara erken teşhis ve müdahale için bir uyarı ve raporlama sistemi sağlamaktır. Bu tez çalışmasıyla hasta başı monitörlerinden, yapay solunum cihazından ve yoğun bakım ünitesinden kullanılan yazılım aracılığıyla toplanan kalp atışı, kan basıncı, nabız, solunum sayısı gibi değerlerin oluşturduğu büyük verinin analiziyle bir tahminleme sistemi geliştirmek amaçlanmıştır. Ayrıca yapay solunuma bağlı hastaların solunum değerleri, hemodinamik monitorizasyon ile toplanan geçmişe dönük veriler işlenerek, hastanın ventilatör cihazından ne zaman ayrılması gerektiğinin tahminlenmesi konusunda çalışma yapmak hedeflenmiştir. Veriye dayalı karar destek sistemi, çok yoğun olan klinisyenlerin daha verimli çalışmasını ve daha fazla hastayla daha güvenli bir şekilde ilgilenmesini mümkün hale getirecektir. Yoğun bakım ünitelerinde hastalardan anlık olarak toplanan büyük ve zengin veriyi analiz etmek için, neden-sonuç ilişkileri gözlemlenecek, parametreler arasındaki ilişkileri keşfetmek için makine öğrenmesi algoritmaları kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to provide doctors a monitoring and reporting system for early diagnosis and intervention with the analysis of the big data collected from patients by using artificial intelligence algorithms In this study, it is aimed to develop an estimation system with the analysis of big data including parameter values for heart rate, blood pressure, pulse, respiratory counts which are collected through the software used in the intensive care unit from patient monitors and artificial respiratory device. In addition, it is aimed to make a prediction of timing when the weaning from mechanical ventilator should happen for patients by processing the retrospective data including respiratory values of patients with artificial respiration, hemodynamic monitoring values. The decision support system which processes patients' data will make it possible for busy clinicians to work more efficiently and to care more patients more safely. In order to analyze the big and rich data collected from the patients in the intensive care units, cause-effect relationships will be observed and machine learning algorithms will be used to explore the relationships between parameters.