Çalışan bireylerde insana yakışır iş ve gelecek vizyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between decent work and visions about the future in working individuals
  1. Tez No: 993246
  2. Yazar: BÜŞRA İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnsana yakışır iş, gelecek vizyonları, umut, iyimserlik, kötümserlik, mavi yakalı çalışanlar, Decent work, visions about future, hope, optimism, pessimism, blue-collar workers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı mavi yakalı çalışanların insana yakışır iş ve gelecek vizyonlarının alt boyutları olan iyimserlik, kötümserlik ve umut arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkide cinsiyetin düzenleyici rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin farklı illerinde tekstil, bisküvi, sanayi ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren fabrikalarda çalışan 367 mavi yakalı çalışan oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri İnsana Yakışır İş Ölçeği, Gelecek Vizyonları Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırmada ilk olarak elde edilen verilerin yapılacak analizlere uygunluğu incelenmiş ve sonrasında betimsel analizler yapılmıştır. Bu bağlamda verilerin analizinde güvenirlik analizi, korelasyon analizi ve düzenleyicilik için Hayes'in (2017) PROCESS Macro Model 1 yöntemi uygulanmıştır. Güvenirlik analizinde kullanılan ölçeklerin mavi yakalı çalışanlarda güvenirliğinin kabul edilebilir seviyede olduğu görülmüştür. Korelasyon analizi sonucunda; insana yakışır iş ile iyimserlik ve umut alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki, insana yakışır iş ile kötümserlik alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Düzenleyicilik analizi sonucunda; insana yakışır iş ile iyimserlik ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolde olduğu, insana yakışır iş ile kötümserlik ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolde olduğu ve insana yakışır iş ile umut ilişkisinde cinsiyetin düzenleyici rolde olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; insana yakışır iş düzeylerinin artması mavi yakalı çalışanların geleceğe yönelik daha az kötümser, daha çok iyimser ve umutlu olmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte bu ilişkilerde cinsiyetin rolü öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this current study is to examine the relationship between blue-collar workers' perceptions of decent work and visions about future (optimism, pessimism, and hope). Additionally, the study investigates the moderating role of gender in these relationships. The study group consists of 367 blue-collar workers employed in factories operating across various provinces in Türkiye, including sectors such as textiles, biscuits, industry and construction. Data was collected using the Decent Work Scale, the Visions About Future Scale, and a Personal Information Form. Prior to analysis, the suitability of the dataset for statistical procedures was assessed, followed by descriptive analyses. Reliability analysis, correlation analysis, and Hayes' (2017) PROCESS Macro (Model 1) for moderation testing were employed. The reliability analysis demonstrated that the scales exhibited high internal consistency among blue-collar workers. Correlation results indicated that decent work was positively and significantly associated with optimism and hope, and negatively and significantly associated with pessimism. Moderation findings revealed that gender significantly moderated the relationship between decent work and optimism, as well as between decent work and pessimism; however, gender did not moderate the relationship between decent work and hope. Overall, the results suggest that higher levels of decent work are associated with lower pessimism and greater optimism and hope regarding the future. Nonetheless, gender emerges as an important factor in shaping these associations.