عنوان:پیش بینی سرخوردگی زناشویی بر اساس تاب آوری، سخت رویی روانشناختی و عملکرد جنسی در زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران
Başlık:Evlilik hayal kırıklığının öngörülmesi; psikolojik dayanılıklık. psikolojik sertlik ve cinsel işlev temeli
- Tez No: 993271
- Danışmanlar: DR. MAHMOUD GOUDARZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Evlilikte hayal kırıkliği, psikolojik dayanıklılik, psikolojik sertlik, cinsel işlev, Marital disappointment, psychological resilience, psychological toughness, sexual function
- Yıl: 2019
- Dil: Farsça
- Üniversite: Islamıc Azad Unıversıty
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Aile Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Bu arastirmanin amaci,Tahran ilinde danismanlik merkezlerine basvuran çiftlerde evlilikte hayalkırıklığını; psikolojik dayanıklılık, psikolojik sertlik ve cinsel islev temelinde öngörmektir.Bu araştirmada,belirlenen amaçlara ulaşmak için konunun doğasına uygun olarak tanimlayici ve korelasyonel yöntemkullanılmiş olup,uygulamali bir araştirma niteliğindedir. Araştirma evreni, Tahran ilinin 2. bölgesindebulunan danışmanlik merkezlerine başvuran 380 çiftten oluşmaktadir. Örneklem, erişilebilir örneklemeyöntemi ile belirlenmis ve 181 kişiden oluşmaktadir. Veri toplama araçlari olarak beş standart ölçekkullanilmiştir:Connor & Davidson Psikolojik Dayaniklilik Ölçeği (1979-1991),Kobasa Psikolojik SertlikÖlçeği (1979), Nihuis ve Bartel Evlilikte Hayal Kirikliği Ölçeği (2006), Rosen Kadin Cinsel Işlev Ölçeği(2000), Rosen Kadin Cinsel Islev Ölçeği (2000) araştirmada hipotezleri test etmek için çikarimsalistatistikler kullanilmiştir. Değiskenlerin normalliğini test etmek iÇin Kolmogorov-Smirnov testi,değişkenlerin evlilikte hayal kırıklığını yordama gücünü belirlemek için ise eş zamanli regresyon analiziuygulanmiştir.Sonuç olarak, Kadinların cinsel işlevine bağlı olarak psikolojik dayaniklilik,psikolojiksertlik ve evlilikte hayal kirikliği öngörülebilir (0.994), Erkeklerin cinsel işlevine bağlı olarak psikolojikdayanıklılık,psikolojik sertlik ve evlilikte hayal kırıklığı öngörülebilir. Kadınların cinsel işlevi ile evliliktehayal kirikliği arasindaters yönlü bir ilişki vardır. Erkeklerin cinsel işlevi ile evlilikte hayal kirkliğiarasında ters yönlü bir ilişki vardır. Psikolojik dayanıklılık ile evlilikte hayal kirikliği arasinda ters yönlübir ilişki vardır. Psikolojik sertlik ile evlilikte hayal kirikliği arasinda ters yönlü bir ilişki vardir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to predict marital disappointment in couples applying to counseling centers in Tehran province on the basis of psychological resilience, psychological toughness and sexual function. In this research, descriptive and correlational methods were used in accordance with the nature of the subject in order to achieve the determined objectives and it is an applied research. The research universe consists of 380 couples applying to counseling centers in the 2nd district of Tehran province. The sample was determined by the accessible sampling method and consists of 181 people. Five standard scales were used as data collection tools: Connor & Davidson Psychological Resilience Scale (1979-1991), Kobasa Psychological Hardiness Scale (1979), Nihuis and Bartel Marital Disappointment Scale (2006), Rosen Female Sexual Function Scale (2000), Rosen Female Sexual Function Scale (2000). Inferential statistics were used to test the hypotheses in the study. Kolmogorov-Smirnov test was used to test the normality of the variables, and simultaneous regression analysis was used to determine the predictive power of the variables for marital disappointment. As a result, psychological resilience, psychological toughness and marital disappointment can be predicted depending on the sexual function of women (0.994), and psychological resilience, psychological toughness and marital disappointment can be predicted depending on the sexual function of men. There is an inverse relationship between women's sexual function and marital disappointment. There is an inverse relationship between men's sexual function and marital disappointment. There is an inverse relationship between psychological resilience and marital disappointment. There is an inverse relationship between psychological toughness and marital disappointment.