Yanabilen katı partiküllerin ağır hizmet tipi dizel motorlarda katkı maddesi olarak kullanımının egzoz emisyonuna ve motor performansına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of using combustible solid particles as additives in heavy-duty diesel engines on exhaust emissions and engine performance
  1. Tez No: 993270
  2. Yazar: VOLKAN SABRİ KÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHADDİN ORHAN AKANSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanopartikül, Mikropartikül, Dizel, Verimlilik, Emisyon, Hidrojen, Amonyum Hidroksit, Nanoparticle, Microparticle, Diesel, Efficiency, Emission, Hydrogen, Ammonium Hydroxide
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, yanabilen katı partiküllerin, sıkıştırma ateşlemeli dizel motorlarda, katkı maddesi olarak kullanılmasının motor performans ve egzoz emisyonlarına etkisi araştırılmıştır. Dizel motorlarda verimliliği artırmak için dizel yakıta, stearik asit kaplı alüminyum, saf alüminyum elementi, bor ve titanyum oksit katı partikül katkılarının yanı sıra biyodizel, hidrojen ve amonyum hidroksit buharı katkıları yaparak, alternatif yakıt araştırmaları yapılmıştır. Literatürde geniş yer bulan, katı partiküllerin sıvı yakıta katılması yöntemiyle beraber, bu tez çalışmasında katı partiküller, özel tasarlanmış bir“katı partikül besleyici”ile motor emme manifoldundan, motor emme havası ile beraber direkt yanma odasına ulaştırılmıştır. Bu yöntem tez çalışmasının en önemli özgün değeridir. Deneyler sonucunda, katı partikül katkıları genel olarak ısıl verim üzerinde olumlu etkiler yapmıştır. Alüminyum partikül katkısı ve stearik asit kaplı alüminyum katkısı ile yapılan deneylerde, elde edilen ısıl verimler diğer yakıt karışımları ile yapılan deneylerden daha yüksek değere sahiptir. Alüminyum kadar yüksek seviyede olmasa da, titanyum oksit ve bor katkıları da ısıl verimi iyileştirmiştir. Ayrıca katı partikül katkıları, karbon monoksit ve hidrokarbon emisyonlarını azaltmıştır. Buna karşın dizele, biyodizel ve amonyum hidroksit buharı katkısı ısıl verim üzerinde olumsuz etki yaratmıştır. Tez çalışması kapsamında elde edilen sonuçlar detaylı bir şekilde bu tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the effects of using combustible solid particles as additives in compression-ignition diesel engines on engine performance and exhaust emissions. To increase diesel engine efficiency, alternative fuel research has been conducted by adding stearic acid-coated aluminium, pure aluminium elemental, boron and titanium oxide solid particle additives, as well as biodiesel, hydrogen, and ammonium hydroxide vapour to diesel fuel. In addition to the widely used method of adding solid particles to liquid fuels in the literature, in this thesis, solid particles were delivered directly to the combustion chamber from the engine intake manifold, along with the engine intake air, using a specially designed“solid particle feeder.”This method is the most important unique feature of the thesis. Experiments have shown that solid particle additives generally have positive effects on thermal efficiency. In experiments conducted with aluminium particle additives and stearic acid-coated aluminium additives, the thermal efficiencies achieved were higher than those obtained with other fuel blends. Additives of titanium oxide and boron also improved thermal efficiency, although not to the same extent as aluminium. Additionally, solid particle additives reduced carbon monoxide and hydrocarbon emissions. However, the addition of biodiesel, and ammonium hydroxide vapour had a negative impact on thermal efficiency. The results obtained within the scope of the thesis are presented in detail in this thesis.