Asemptomatik internal karotid arter darlığında kortikal sessiz periyot veinterhemisferik inhibisyon parametrelerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 993273
  2. Yazar: HELİN KÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜRREM EVREN BORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Asemptomatik internal karotid arter darlığı, transkraniyal manyetik stimülasyon, kortikal sessiz periyot, ipsilateral sessiz periyot, interhemisferik inhibisyon, interhemisferik fasilitasyon, motor uyarılmış potansiyel, Asymptomatic internal carotid artery stenosis, transcranial magnetic stimulation, cortical silent period, ipsilateral silent period, interhemispheric inhibition, interhemispheric facilitation, motor evoked potential
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Asemptomatik İnternal Karotid Arter Darlığında Kortikal Sessiz Periyot ve İnterhemisferik İnhibisyon Parametrelerinin Değerlendirilmesi Amaç: Asemptomatik internal karotid arter darlığı (aICAS), iskemik inme için önemli bir risk faktörüdür ancak çoğu zaman klinik belirti vermeden ilerler. Klinik bulgular ortaya çıkmadan önce gelişen nörofizyolojik değişikliklerin belirlenmesi, hem patofizyolojiyi anlamak hem de klinik yaklaşımı yönlendirmek açısından önemlidir. Bu çalışmada aICAS olgularında transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) yöntemleri ile kortikal sessiz periyot (CSP), ipsilateral sessiz periyot (iSP), interhemisferik inhibisyon (IHI) ve interhemisferik fasilitasyon (IHF) parametrelerinin değerlendirilmesi ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 19 aICAS hastası ve 20 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Katılımcılarda istirahat motor eşiği (RMT), 1 mV'luk motor potansiyeli oluşturan uyarı şiddeti (Ts1mV) ve bazal motor uyarılmış potansiyel (MEP) amplitüdü ölçülmüştür. Çift-bobinli çift-uyaran protokolleri ile interhemisferik fasilitasyon (IHF4) ve interhemisferik inhibisyon (IHI10, IHI40), tek uyarımlı TMS protokolleri ile CSP ve iSP süreleri kaydedilmiştir. aICAS grubunda analizler hem stenotik–astenotik hemisfer hem de sağ–sol hemisfer ayrımıyla yapılmış, ayrıca hasta ve kontrol grupları karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizlerde parametrik ve non-parametrik yöntemler kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol grubunda sağ–sol hemisfer arasında anlamlı fark saptanmamıştır. aICAS grubunda stenotik hemisferde CSP ve iSP süreleri uzamış, IHF4%, IHI10% ve IHI40% yüzdeleri azalmıştır. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında stenotik hemisferde fark izlenmezken, astenotik hemisferde IHI10% ve IHI40% daha yüksek, CSP ve iSP süreleri daha kısa bulunmuştur. Darlık yüzdesi ile TMS parametreleri arasında korelasyon gösterilememiştir. Sonuç: Asemptomatik ICAS olgularında, klinik belirti gelişmeden önce kortikal inhibitör ve fasilitatör mekanizmalar arasındaki denge bozulmuştur. Stenotik hemisferin, astenotik hemisferi yeterince inhibe edemediği; buna karşılık astenotik hemisferde artmış interhemisferik inhibisyon ve göreceli disinhibisyon izlendiği görülmüştür. Bu bulgular, aICAS'ın yalnızca hemodinamik düzeyde değil, hemisferler arası inhibitör ağlarda da erken dönemde değişikliklere yol açabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Cortical Silent Period and Interhemispheric Inhibition Parameters in Asymptomatic Internal Carotid Artery Stenosis Objective: Asymptomatic internal carotid artery stenosis (aICAS) is an important risk factor for ischemic stroke but often progresses without clinical symptoms. Detecting neurophysiological changes before the onset of clinical manifestations is crucial for understanding pathophysiology and guiding clinical management. This study aimed to evaluate cortical silent period (CSP), ipsilateral silent period (iSP), interhemispheric inhibition (IHI), and interhemispheric facilitation (IHF) parameters using transcranial magnetic stimulation (TMS) in patients with aICAS and to compare them with healthy controls. Materials and Methods: Nineteen patients with unilateral aICAS and twenty healthy volunteers were included. Resting motor threshold (RMT), stimulus intensity required to elicit a 1 mV motor evoked potential (Ts1mV), and baseline MEP amplitude were measured. Paired-coil paired-pulse protocols were used to evaluate interhemispheric facilitation (IHF4) and inhibition (IHI10, IHI40), while single-pulse TMS protocols were applied to assess CSP and iSP durations. In the aICAS group, analyses were performed between stenotic–astenotic hemispheres and right–left hemispheres, and results were also compared with controls. Parametric and non-parametric statistical methods were applied, and p<0.05 was considered significant. Results: No significant differences were observed between the right and left hemispheres in the control group. In the aICAS group, the stenotic hemisphere showed prolonged CSP and iSP durations and reduced IHF4%, IHI10%, and IHI40% values. Compared with controls, no significant difference was found in the stenotic hemisphere, whereas the astenotic hemisphere exhibited significantly higher IHI10% and IHI40% values, and shorter CSP and iSP durations. No correlations were observed between the degree of stenosis and TMS parameters. Conclusion: In asymptomatic internal carotid artery stenosis, the balance between cortical inhibitory and facilitatory mechanisms appears to be disrupted before the onset of clinical symptoms. The stenotic hemisphere fails to sufficiently inhibit the contralateral astenotic hemisphere, whereas the astenotic hemisphere shows increased interhemispheric inhibition and relative disinhibition. These findings suggest that aICAS leads to early alterations not only at the hemodynamic level but also within interhemispheric inhibitory networks.