Etmenlerle elektronik oylama
Agent-based electronic voting
- Tez No: 993279
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLENT ÖRENCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Açık anahtarlı kripto sistemler, Dağıtık bilgisayar sistemi, Gizli anahtarlı kripto sistemler, Sayısal güvenlik, Siber güvenlik, Public key cryptosystems, Distributed computer system, Secret key crypto systems, Digital security, Cyber security
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Bilişim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislikte İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Seksenli yılların sonunda ortaya çıkan şifrebilimsel kanıtlama yöntemleriyle birlikte, temel olarak, eşişlemli şifreyazım tabanlı, karıştırıcı ağ tabanlı ve körleştirme tabanlı olmak üzere üç kümeye ayrılabilecek birçok elektronik oylama dizgesi geliştirilmiştir. Tüm bu yaklaşımların ortak noktası, hepsinin gerçek zamanda sunucu tarafında işlem yapma zorunluluğudur. Bu sorunu ortadan kaldıracak bir dizgenin tasarımı elektronik oylamayı ucuzlatacaktır. Etmen tabanlı yaklaşımla tasarlanmış bilinen bir elektronik oylama dizgesi yoktur. Etmen tabanlı bir yaklaşımın getirileri dizgeyi özelleştirilebilir, değiştirilebilir ve esnek kılmak; bunun yanında hesap yükünü dağıtmak olabilir. Bu öngörülerden yola çıkarak, sunucu tarafında gerçek zamanda hesaplama gerektirmeyen etmen tabanlı iki elektronik oylama dizgesi önerilmiştir. Bu iki dizgede alışıldık şifrebilimsel yöntemleri kullanan ikişer etmen kullanılmıştır. Bu etmenlerin biri oy bilgisini işlerken diğeri seçmen bilgisini işleyecektir. Etmenlerin birlikte çalışmasıyla seçmenlerin oyları toplanabilir ve sayılabilir. Önerilen dizgelerde elektronik oylama dizgelerinin sağlaması gereken koşullardan bazıları şifrebilimsel yöntemlerle oluşturulurken, bazıları da dizgelerin işleyişi içinde oluşturulur. Oluşturulan dizgeler kullanılan şifrebilimsel yöntemlerin ve etmenlerin güvenli olduğu varsayımıyla güvenli görünmektedir. Bununla birlikte, yöntemlerin ve etmenlerin güvenliği de çalışmada tartışılacaktır. Bu çalışmada önerilen dizgeler açıklanmış ve var olan dizgelerle kıyaslanmışlardır. Sonuçta, beklentilere uygun etmen tabanlı dizgelerin geliştirilebileceği görülmüştür. Dizgelerin benzetimleri kişisel bilgisayarlarda yapılmış, ayrıca olurlukları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many electronic voting systems, classified mainly as homomorphic cryptography based, mix-net based and blind signature based, appear after the eighties when zero knowledge proofs were firstly introduced. The common ground for all these three systems is the fact that none of them works without real time cryptologic calculations that should be held on a server. A design that redeem this issue can decrease the cost of electronic voting. As far as known, the agent-based approach has not been used in a secure electronic voting system. Advantages of the agent-based approach are not only the ease of creating a system that can be easily modified and customized, but also a widely distributed computation load. In this study, two agent-based electronic voting schemas, which does not contain real time calculations on the server side, are proposed. Each schema contains two agents that are using conventional cryptologic methods. One of the agents processes the vote while the other recognizes the voter. By the cooperation of these two agents, votes can be collected for tallying. Some of the requirements of an electronic voting system are constructed by the cryptologic methods and some of them constructed within the schema's mechanism. The schemas seems quite secure if the used cryptologic methods and agents are secure. However, security of the agents will be discussed in the study. In this study, proposed schemas will be explained and compared with already known electronic voting systems. As a result, it can be said that it is possible to create the desired agent-based electronic voting system. Schemas are simulated in a personal computer and the feasibility of the schemas are investigated.