Acil servise başvuran iş kazası olgularının sektörel dağılımının değerlendirilmesi
- Tez No: 993290
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İş kazası, Acil servis, Sektörel dağılım, Mesleki yaralanmalar, Travma, Hayati risk, Basit tıbbi müdahale, İş sağlığı ve güvenliği, Occupational accident, Emergency department, Sectoral distribution, Occupational injuries, Trauma, Vital risk, Basic medical intervention, Occupational health and safety
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iş kazası sonrası acil servise başvuran olguların sektörel dağılımını belirlemek, iş kazalarının hangi iş kollarında daha sık görüldüğünü ortaya koymak ve sektörlere göre en sık etkilenen sistem yaralanmalarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel ve prospektif nitelikte planlanmıştır. Araştırmada, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne iş kazası nedeniyle başvuran hastalara ait demografik, zamansal, sektörel ve klinik veriler ileriye dönük olarak incelenmiştir. Araştırma, 01 Temmuz 2024– 30 Mart 2025 tarihleri arasında yürütülmüş olup, bu süre zarfında acil servise iş kazası nedeniyle başvuran ve dahil edilme kriterlerini karşılayan hastalar çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu kapsamda toplam 703 iş kazası olgusu çalışmaya alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan hasta takip/anket formu kullanılmıştır. Çalışmaya, 18 yaş ve üzerinde olan, başvurusu iş kazası olarak değerlendirilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden hastalar dâhil edilmiştir. On sekiz yaş altındaki olgular ile acil servisten başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilen hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler sayı ve yüzde olarak sunulmuştur. Kategorik değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile değerlendirilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya acil servise iş kazası nedeniyle başvuran 703 olgu dâhil edilmiştir. Olguların %82,5'i erkek olup başvurular en sık 18–24 yaş grubunda (%28,2) görülmüştür. İş kazalarının en yaygın olduğu sektör imalat/sanayi (%49,4) olup, bunu inşaat ve ticaret (%26,5) izlemiştir. En sık yaralanma türleri mekanik ve fiziksel etkenlere bağlı yaralanmalar (%48,4) ile düşme ve çarpma kaynaklı yaralanmalar (%41,8) olarak saptanmıştır. Başvuruların çoğu 08:00–16:00 saatleri arasında (%60,6) ve resmî tatil olmayan günlerde (%82,1) gerçekleşmiştir. Klinik değerlendirmede olguların %73,7'sinde kas-iskelet sistemi travmaları, %63,2'sinde ekstremite tutulumu belirlenmiş; %6,5'inde hayati risk saptanmıştır. Olguların %88,6'sı taburcu edilmiş, %6,8'i hastaneye yatırılmış ve %0,1'i ölümle sonuçlanmıştır. iv Sonuç: Araştırma, iş kazalarının özellikle genç erkek çalışanlarda ve imalat/sanayi ile inşaat–ticaret sektörlerinde yoğunlaştığını göstermektedir. Kazaların büyük bölümünün çalışma saatleri içinde meydana gelmesi ve mekanik–fiziksel etkenler ile düşme/çarpma kaynaklı yaralanmaların öne çıkması, bu sektörlerde iş güvenliği uygulamalarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Her ne kadar olguların çoğu basit tıbbi müdahale ile yönetilebilmiş olsa da, çoklu sistem tutulumu ve torakoabdominal yaralanmaların hayati riskle güçlü biçimde ilişkili olması, erken risk sınıflaması ve uygun yönlendirme süreçlerinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the sectoral distribution of cases presenting to the emergency department following occupational accidents, to identify the occupational sectors in which work-related accidents occur most frequently, and to evaluate the most commonly affected injury systems according to sectors. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional and prospective investigation. Demographic, temporal, sectoral, and clinical data of patients presenting to the Emergency Medicine Clinic of Aksaray Training and Research Hospital due to occupational accidents were prospectively analyzed. The study was conducted between July 1, 2024, and March 30, 2025, and patients who presented to the emergency department with occupational accidents and met the inclusion criteria during this period were included in the study. In total, 703 cases of occupational accidents were analyzed. A patient follow-up/questionnaire form developed by the researchers in accordance with the relevant literature was used as the data collection tool. Patients aged 18 years and older whose presentations were classified as occupational accidents and who agreed to participate in the study were included. Patients under the age of 18 and those referred from the emergency department to another healthcare facility were excluded from the study. Statistical analysis of the study data was performed using the SPSS software package. Descriptive statistics were presented as numbers and percentages. Relationships between categorical variables were evaluated using the chi-square test, and a p-value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 703 cases presenting to the emergency department due to occupational accidents were included in the study. Of these cases, 82.5% were male, and the highest proportion of presentations was observed in the 18–24 age group (28.2%). The sector in which occupational accidents were most frequently observed was manufacturing/industry (49.4%), followed by construction and trade (26.5%). The most common types of injuries were those related to mechanical and physical factors (48.4%), as well as injuries resulting from falls and impacts (41.8%). The majority of emergency department presentations occurred between 08:00 and 16:00 (60.6%) and on non-official holiday days (82.1%). Clinical evaluation revealed musculoskeletal system injuries in 73.7% of cases and extremity involvement in vi 63.2%. Vital risk was identified in 6.5% of the cases. Regarding outcomes, 88.6% of patients were discharged, 6.8% were hospitalized, and 0.1% resulted in death. Conclusion: The study demonstrates that occupational accidents are predominantly concentrated among young male workers and are most frequently observed in the manufacturing/industrial and construction–trade sectors. The fact that the majority of accidents occur during working hours, along with the prominence of injuries related to mechanical–physical factors and falls/impacts, indicates the need to strengthen occupational safety practices in these sectors. Although most cases could be managed with basic medical interventions, the strong association between vital risk and multisystem involvement as well as thoracoabdominal injuries highlights the importance of early risk stratification and appropriate referral processes.