Kontrast nefropatisi geliştirilen ratlarda hesperidin'in etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of hesperidin in rats with contrast-induced nephropathy
  1. Tez No: 993289
  2. Yazar: FATİH MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Nefroloji, Biyokimya, Emergency Medicine, Nephrology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Apoptoz, Hesperidin, İnflamasyon, Ioheksol, Nefrotoksisite, Radyokontrast maddeler, Antioxidant, Apoptosis, Hesperidin, İnflammation, İohexol, Nephrotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ioheksol kaynaklı böbrek hasarını histopatolojik, biyokimyasal ve moleküler düzeyde karakterize etmeyi ve hesperidinin olası nefroprotektif etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Wistar albino erkek sıçanlar rastgele beş gruba ayrılmış ve her gruba 7 hayvan dahil edilmiştir. Böbrek hasarı oluşturmak amacıyla ioheksol kontrast maddesi uygulanmış, hesperidin ise 100 ve 200 mg/kg dozlarında tedavi gruplarında kullanılmıştır. Deney sonunda hayvanlardan kan ve böbrek dokuları alınmış; serum üre ve kreatinin, antioksidan enzimler, lipid peroksidasyonu, gen ekspresyon analizleri (qPCR) ve histopatolojik/immünohistokimyasal değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler tek yönlü ANOVA ve NewmanKeuls testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada, ioheksol uygulaması serum üre ve kreatinin düzeylerini artırmış, antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, CAT, GPx) ve GSH içeriğini azaltırken MDA düzeylerini yükseltmiştir. Moleküler analizlerde, ioheksol AQP1 ve AQP2 ekspresyonunu baskılamış, KIM-1, MAPK14, JAK2/STAT3, TRAF6/ACT1/IL-17A ve NFκB/TNF-α/IL-1β gibi inflamatuar belirteçleri artırmış, Caspase-3 ve Bax ekspresyonunu yükselterek Bcl-2'yi azaltmış ve apoptozu teşvik etmiştir; ayrıca Wnt3a/Dvl-2 ve Cyclin D1 ekspresyonunu baskılayarak hücre döngüsü ve yenilenmesini olumsuz etkilemiştir. Histopatolojik incelemelerde ise ioheksol glomerüler atrofi, tübüler epitel dejenerasyonu, vasküler konjesyon ve inflamatuar hücre infiltrasyonuna yol açarken, HES tedavisi bu hasarları anlamlı şekilde azaltmıştır; böylece hesperidinin belirgin nefroprotektif etki gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Ioheksol böbrekte belirgin histopatolojik hasar, inflamasyon, oksidatif stres ve apoptoz oluştururken, hesperidin uygulaması bu olumsuz etkileri azaltarak potansiyel bir nefroprotektif ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to characterize iohexol-induced renal injury at histopathological, biochemical, and molecular levels, and to evaluate the potential nephroprotective effects of hesperidin. Materials and Methods: Wistar albino male rats were randomly divided into five groups, with seven animals per group. Renal injury was induced using iohexol, while hesperidin was administered at doses of 100 and 200 mg/kg in the treatment groups. At the end of the experimental period, blood and kidney tissues were collected for analysis of serum urea and creatinine, antioxidant enzyme activities, lipid peroxidation, gene expression (qPCR), and histopathological/immunohistochemical evaluations. Data were analyzed using one-way ANOVA followed by Newman-Keuls post hoc test Results: Iohexol administration significantly increased serum urea and creatinine levels, reduced antioxidant enzyme activities (SOD, CAT, GPx) and GSH content, and elevated MDA levels. Molecular analyses revealed that iohexol suppressed AQP1 and AQP2 expression, while upregulating KIM-1, MAPK14, JAK2/STAT3, TRAF6/ACT1/IL-17A, and NFκB/TNF-α/IL-1β expression. Additionally, iohexol increased Caspase-3 and Bax expression, decreased Bcl-2 levels, and promoted apoptosis; it also downregulated Wnt3a/Dvl-2 and Cyclin D1, adversely affecting cell cycle regulation and regeneration. Histopathological examination showed that iohexol induced glomerular atrophy, tubular epithelial degeneration, vascular congestion, and inflammatory cell infiltration. Hesperidin treatment significantly attenuated these alterations, demonstrating a protective effect on renal tissue Conclusion: Iohexol induces marked histopathological damage, inflammation, oxidative stress, and apoptosis in the kidney, whereas hesperidin administration mitigates these adverse effects, suggesting its potential as a nephroprotective agent. vii