Karaciğer nakli alıcılarında perioperatif risk faktörleri, erken dönem mortalite ve komplikasyonların analizi: Tek merkez deneyimi
Analysis of perioperative risk factors, early-term mortality, and complications in liver transplant recipients: A single-center experience
  1. Tez No: 993291
  2. Yazar: ALPER KIZIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEVMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer nakli, soğuk iskemi, perioperatif risk faktörleri, MELD skoru, HCC, Liver transplantation, cold ischemia, perioperative risk factors, MELD score, hepatocellular carcinoma (HCC)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, karaciğer nakli yapılan hastalarda erken dönemde gelişen komplikasyon ve mortalite oranlarını belirlemek ve bu sonuçlara etki eden perioperatif risk faktörlerini analiz etmektir. Mayıs 2023 ile Eylül 2025 tarihleri arasında merkezimizde gerçekleştirilen karaciğer nakli alıcılarında retrospektif bir çalışma gerçekleştirildi. Donörlerin tamamı canlı verici idi. Hastaların demografik özellikleri ve ameliyat verileri ile perioperatif risk faktörleri kaydedildi. Postoperatif erken dönemde (30 gün içinde) ortaya çıkan komplikasyonlar ve mortalite oranları değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde erken dönem komplikasyon ve mortalite riskine etki eden faktörleri belirlemek için başlangıçta tek değişkenli lojistik regresyon, ardından anlamlı bulunan değişkenlerle çok değişkenli lojistik regresyon analizleri uygulandı. Toplam 60 hastanın 19'unda (%31,7) ilk 30 gün içinde en az bir komplikasyon gelişti. Otuz günlük mortalite oranı %10 (6 hasta) olarak saptandı. Hepatoselüler karsinom (HCC) tanılı alıcılarda erken dönem komplikasyon oranı, diğer endikasyonlara sahip hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,028). MELD skoru 20 ve üzeri olan hastalarda komplikasyon gelişme olasılığı, MELD <20 olanlara göre belirgin artmıştı (p=0,011). Ayrıca ameliyat sırasında trombosit transfüzyonu uygulanan tüm hastalarda erken komplikasyon izlendi ve bu oran, transfüzyon gerekmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,028). Tek değişkenli analizde soğuk iskemi süresi (p=0,042) mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Diğer perioperatif değişkenler (yaş, cinsiyet, komorbiditeler, cerrahi süre vb.), erken komplikasyon veya mortalite açısından anlamlı bir farklılık oluşturmadı (p>0,05). Sonuç olarak bu bulgular doğrultusunda, yüksek riskli hastaların perioperatif dönemde daha yakından izlenmesi ve olası komplikasyonların erken tanı ve tedavisiyle kısa dönem sonuçların iyileştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the rates of early postoperative complications and mortality among liver transplant recipients and to analyze the perioperative risk factors influencing these outcomes. A retrospective study was conducted on liver transplant recipients who underwent surgery at our center between May 2023 and September 2025. All donors were living donors. Demographic characteristics, operative data, and perioperative risk factors of the patients were recorded. Postoperative complications and mortality within the first 30 days were evaluated. In the statistical analyses, univariate logistic regression was initially used to identify factors associated with early complications and mortality, followed by multivariate logistic regression for variables found to be significant. Among the 60 patients included in the study, 19 (31.7%) developed at least one complication within the first 30 days. The 30-day mortality rate was 10% (6 patients). The incidence of early complications was significantly higher among recipients diagnosed with hepatocellular carcinoma (HCC) compared to those with other indications (p = 0.028). Patients with a MELD score of 20 or higher had a significantly greater likelihood of developing complications compared to those with a MELD score below 20 (p = 0.011). Furthermore, all patients who received intraoperative platelet transfusions experienced early complications, and this association was statistically significant (p = 0.028). In univariate analysis, cold ischemia time was found to be associated with mortality (p = 0.042). Other perioperative variables (age, sex, comorbidities, surgical duration, etc.) did not show statistically significant differences regarding early complications or mortality (p > 0.05). In conclusion, these findings suggest that close perioperative monitoring of high-risk patients, along with early diagnosis and management of potential complications, may improve short-term postoperative outcomes in liver transplantation.