Türkiye ve İngiltere anadil öğretim programlarının karşılaştırılması: İlkokul düzeyi
Comparison of mother tongue teaching programs in Türkiye and England: Primary school level
- Tez No: 993352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anadil, Doküman analizi, Karşılaştırmalı eğitim, Program geliştirme, Türkçe, İngilizce, Mother tonque, Document analysis, Comparative education, Program development, Turkish, English
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye ve İngiltere ilkokul düzeyi anadil öğretim programlarının karşılaştırılmasıdır. Bu kapsamda her iki ülkenin anadil öğretim programları incelenmiştir. Türkiye'ye ilişkin veriler, MEB tarafından yayımlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan Türkçe Dersi Öğretim Programı belgelerinden, İngiltere'ye ilişkin veriler ise İngiltere Ulusal Program belgelerinden derlenmiştir. Çalışma nitel analiz yöntemi desenlerinden birisi olan doküman analizi tekniği kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgular değerlendirildiğinde; Türkçe Öğretim Programına daha fazla Türk edebiyatı eserinin eklenmesine ihtiyaç olduğu, Programın okuma becerisi bölümüne, okuma kültürünü geliştirmeyi ve öğrencilerin okumak istedikleri kitapları seçebilmelerini amaçlayan yeni öğrenme çıktılarının eklenebileceği. Programın yazma öğrenme alanına, çok çeşitli türlerde yazma ile ilgili öğrenme çıktıları eklenebileceği değerlendirilmiştir. Ayrıca, Türkçe Öğretim Programına sözlü sunum yapma, tartışma, kendi fikirlerini ifade etme ve Türkçeyi doğru kullanma gibi öğrenme çıktıları eklenerek konuşma öğrenme alanı geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the mother tongue curriculums at primary school levels in Turkey and England. In this context, the mother tongue curriculums of both countries were examined. Data for Turkey were compiled from the Turkish Language Curriculum documents prepared within the framework of the Turkey Century Education Model published by the Ministry of National Education, while data for England were compiled from the National Program documents of England. The study was conducted using document analysis, a qualitative analysis method design. The findings obtained after the analyses indicated that there is a need to add more works of Turkish literature to the Turkish Language Curriculum. New learning outcomes aimed at developing a reading culture and enabling students to choose the books they want to read could be added to the reading skills section of the program. Learning outcomes related to writing in a wide variety of genres could be added to the writing section of the program. Furthermore, the speaking section could be enhanced by adding learning outcomes such as oral presentation, discussion, expressing one's own ideas, and using Turkish correctly to the Turkish Language Curriculum.