Açıklanabilir yapay zeka için blok zincir teknolojisi ve yasal zorluklar
Blockchain technology for explainable artificial intelligence and legal challenges
  1. Tez No: 993353
  2. Yazar: GÜNER DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH CENGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Açıklanabilir yapay zeka, Blok zincir teknolojisi, Açıklanabilirlik, Açıklanabilir Yapay Zeka İçin Blok Zincir Entegrasyonu, Veri Koruma Mevzuatı, Explainable artificial intelligence, Block chain technology, Explainability, Block Chain Integration for Explainable Artificial Intelligence, Data Protection Legislation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Teknoloji ve Fikri Mülkiyet Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, açıklanabilir yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde blok zincir teknolojisinin sunduğu teknik avantajlar ile bu entegrasyonun beraberinde getirdiği hukuki zorlukları kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Yapay zekanın açıklanabilirlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve güvenilirlik gibi etik ve yasal gereklilikler ışığında geliştirilmesi, günümüzde teknolojinin ve mevzuatın önemli gündem maddeleri arasında yer almaktadır. Blok zincirin değiştirilemezlik, merkeziyetsizlik ve izlenebilirlik özellikleri, yapay zeka sistemlerinin açıklanabilir ve güvenli hale getirilmesinde etkin çözümler sunma potansiyeline sahiptir. Ancak, bu teknolojik entegrasyon; veri koruma hukuku, fikri mülkiyet hakları ve hukuki sorumluluk gibi alanlarda önemli riskler ve uyum sorunlarını da gündeme getirmektedir. Tezde, açıklanabilir yapay zeka ve blok zincir teknolojisinin temel kavramları, teknik entegrasyon yöntemleri, ve ortaya çıkan hukuki sorunlar detaylı olarak incelenmiş; ayrıca bu alanda karşılaşılan güçlüklerin çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışma, açıklanabilir yapay zeka ve blok zincir birleşiminin teknik ve hukuki boyutlarının sistematik değerlendirilmesiyle literatüre ve uygulamaya önemli katkılar sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively addresses the technical advantages offered by blockchain technology in the development of explainable artificial intelligence systems and the legal challenges brought by this integration. The development of artificial intelligence in the light of ethical and legal requirements such as explainability, transparency, accountability and reliability is among the important agenda items of technology and legislation today. The immutability, decentralisation and traceability features of the blockchain have the potential to provide effective solutions in making artificial intelligence systems explainable and secure. However, this technological integration also raises significant risks and compliance issues in areas such as data protection law, intellectual property rights and legal liability. In the thesis, the basic concepts of explainable artificial intelligence and blockchain technology, technical integration methods, and the legal issues that arise are analysed in detail, and suggestions are presented to solve the difficulties encountered in this field. The study aims to make significant contributions to the literature and practice by systematically evaluating the technical and legal aspects of the combination of explainable artificial intelligence and blockchain.