İbn Rüşd'ün siyasal düşüncesinde meşruiyet
Legitimacy in the political thought of Ibn Rushd
  1. Tez No: 993396
  2. Yazar: EYÜP BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, İbn Rüşd, Politics, İbn Rüşd
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Platon'un Cumhuriyet adlı eserine yapmış olduğu şerh ile İslam medeniyetinin ortaya çıkan siyasal ve toplumsal sorunlarını çözümleye çalışan, dahası bu doğrultuda Batı ve Doğu/İslam medeniyetlerine bütüncül şekilde eleştirel yaklaşım göstererek kendinden sonraki tarihi süreçte gelişmesine önemli katkılar sunan İbn Rüşd'ün siyasal düşüncesinde meşruiyeti incelemektedir. Meşruiyet siyaset tarihinin başlangıç noktasından itibaren günümüze kadar önemini ve güncelliğini koruyabilmiş nadir olgulardan biridir. Dolayısıyla araştırmamızın amacına hizmet edecek şekilde doğru tespitler yapabilme adına öncelikle siyasal meşruiyetin kavramsal çerçevesi, tarihi arka planı, kaynakları ve ortaya konulan farklı tipolojiler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu doğrultuda siyasal meşruiyet dendiği zaman ortaya çıkan diğer kavramlar ve bu kapsamdaki dönüşümü belirlenerek meşruiyetin doğasına uygun şekilde nasıl ifade edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Araştırmamızda meşruiyetle ilgili gerçekleştirilen tespitler doğrultusunda İbn Rüşd'ün siyasal düşüncesinde insan, toplum, devlet özelindeki yaklaşımları belirlenerek siyasal meşruiyeti ne şekilde ele almaya çalıştığı dolayısıyla siyasal düşüncesindeki meşruiyet kaynakları ve tipolojisi tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines legitimacy in the political thought of Ibn Rushd, who attempted to analyze the emerging political and social problems of Islamic civilization through his commentary on Plato's Republic. Moreover, by presenting a holistic critical approach to Western and Eastern/Islamic civilizations, was able to make significant contributions to its development in the subsequent historical process. Legitimacy is one of the rare concepts that has maintained its importance and relevance from the beginning of political history to the present day. Therefore, to make accurate assessments that will serve the purpose of our research, we primarily focus on the conceptual framework of political legitimacy, its historical background, sources, and different typologies that have been put forward. Moreover, when political legitimacy is mentioned, other emerging concepts and the transformation in this context are determined, and it is established how legitimacy should be expressed in accordance with its nature. In our research, in line with the determinations made regarding legitimacy, Ibn Rushd's approaches to human, society, and state in his political thought are identified, and an attempt is made to determine how he tried to address political legitimacy, thus identifying the sources and typology of legitimacy in his political thought.