The impact of social media on the gaming industry
Sosyal medyanın oyun endüstrisi üzerindeki etkisi
- Tez No: 993395
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCEL ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Communication Sciences, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Oyun endüstrisi, Sosyal medya platformları, Game industry, social mediaplatforms
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sosyal medya ile oyun dünyasının kesişimi, dijital eğlence ekosistemi içinde güçlü bir bağa dönüşerek oyunların pazarlanma, tüketilme ve deneyimlenme biçimlerini yeniden şekillendirmiştir. Bu çalışma, sosyal medya ile oyun endüstrisi arasındaki ilişkinin tarihsel gelişimini, mevcut dinamiklerini ve gelecekteki yönelimlerini Türk bağlamına odaklanarak incelemektedir. Karma yöntem araştırma tasarımına dayanan çalışma; literatür taraması, çevrimiçi anketler (N=450), uzman görüşmeleri, odak gruplar ve sosyal medya içerik analizinden elde edilen verilerle bu iki endüstrinin çok boyutlu entegrasyonunu araştırmaktadır. Bulgular, YouTube, TikTok ve Twitch gibi platformların oyun keşfi ve topluluk etkileşimi için baskın kanallar haline geldiğini; influencer'lar ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerin ise oyuncu davranışları ve tercihlerinin şekillenmesinde kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Veriler, özellikle Z kuşağı ve Y kuşağı arasında kısa biçimli içeriklere ve sosyal odaklı oyun deneyimlerine yönelik kuşaksal bir geçiş olduğunu göstermektedir. Ayrıca sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zekâ destekli içerikler gibi yeni teknolojiler, hem oynanışa hem de pazarlama stratejilerine etki etmektedir. Araştırma, mobil oyunların yükselişi, dijital toplulukların (Discord, Reddit) önemi ve influencer odaklı pazarlamanın artan etkisi gibi önemli eğilimleri ortaya koymaktadır. Oyun içi reklamlar ve mikro ödeme gibi gelir modelleri yeni kazanç fırsatları sunarken, beraberinde bazı tartışmaları da gündeme getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The intersection of social media and gaming has evolved into a powerful nexus within the digital entertainment ecosystem, reshaping how games are marketed, consumed, and experienced. This study explores the historical development, current dynamics, and future trajectories of the relationship between social media and the gaming industry, with a focus on the Turkish context. Grounded in a mixed-methods research design, the study draws on a combination of literature review, online surveys (N=450), expert interviews, focus groups, and social media content analysis to investigate the multi-faceted integration of these two industries. Findings highlight that platforms such as YouTube, TikTok, and Twitch have become dominant channels for game discovery and community engagement, with influencers and user-generated content playing a critical role in shaping gamer behavior and preferences. The data indicates a generational shift toward short-form content and social-first gaming experiences, especially among Gen Z and Millennials. Additionally, emerging technologies like virtual reality (VR), augmented reality (AR), and AI-generated content are influencing both gameplay and marketing strategies. The research identifies significant trends, including the rise of mobile gaming, the importance of digital communities (Discord, Reddit), and the growing impact of influencer-driven marketing.