Helenistik dönem av sahneleri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on hunting scenes of the Hellenistic period
- Tez No: 993405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Helenistik dönem, büyük İskender, sanat, arkeoloji, Helenistic period, Alexander the Great, hunting, art, archaeology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tezimizde toplamda 33 adet Helenistik Döneme ait av sahneli eser değerlendirilmiştir. Helenistik Dönem av sahneli eserleri, Helenistik Dönem sanatı ile birlikte gelişim sağlamıştır. Helenistik döneme ait av sahneli eserler sınırlı sayıda karşımıza çıkmaktadır. Bu döneme ait eser örneklerini seramik, mozaik, kabartma, sikke, yontu, lahit, fresk, kaya kabartmaları, stel ve takı vb. eser türleri üzerinde görmekteyiz. Yunanlıların sanatsal fikirlerini, ifade etmek amacıyla plastik formları kullandıklarını görmekteyiz. Bu tarz eğilimleri tercih etmeleri, dönemin sanat akımına önemli katkı sağlamıştır. Helenistik Dönemde, av ve avcılık herkesin katıldığı bir sosyal etkinlik değildir. Daha çok kral, kraliyet aile mensupları ve soslular tarafından, bir soyluluk ve propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Büyük İskender'in, İmparatorluğun başına geçmesiyle birlikte yayılmacı ve istilacı politikalar önem kazanmıştır. Bu politik kavramların etkisiyle Makedonya'dan başlayan bu akım doğuya doğru ivme kazanmıştır. Bu yayılmacı ve istilacı politik faaliyetlerle birlikte ele geçirilen bölgeler ve bu bölgelerde yer alan uygarlıklar imparatorluğun sınırlarına dâhil edilmişlerdir. Bu uygarlıklara ait kültürel ve sanatsal özellikleri, yunan sanat anlayışına entegre etmeyi başarmıştır. Entegre edilen özeliklerle birlikte, sentez bir uygarlık anlayışı oluşturmayı başarmıştır. Bu kozmot yapıya entegre edilen sanatsal özellikler dışında, mitolojik, dini, propaganda amaçlı konular ve günlük hayata dair konular yer almıştır. Dönemin sanat eserleri geniş bir alana yayılmıştır. Ancak av sahneli eserler sınırlı sayıda karşımıza çıkmaktadır. Helenistik coğrafyanın sınırları içerisinde yer alan, merkezlerin birçoğunda ilgili eserlerle ilgili örnekler karşımıza çıkmaktadır. Bu merkezlerden elde edilmiş eserler çeşitlilik göstermektedir. Eserler üzerinde ele alınan konular, her ne kadar mitolojik, ikonografik, propaganda ve günlük hayattan konular olsa da çoğunlukla aslan avı, domuz avı, geyik avı, leopar avı, boğa avı ve at avı gibi konular yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, a total of 33 works with hunting scenes from the Hellenistic Period were evaluated. The works with hunting scenes from the Hellenistic Period developed together with the art of the Hellenistic Period. We come across a limited number of works with hunting scenes from the Hellenistic Period. We see examples of works from this period on types of works such as ceramics, mosaics, reliefs, coins, carvings, sarcophagi, frescoes, rock reliefs, steles and jewelry, etc. We see that the Greeks used plastic forms to express their artistic ideas. Their preference for such tendencies made a significant contribution to the art movement of the period. In the Hellenistic Period, hunting and hunting were not social activities that everyone participated in. It was mostly used by the king, members of the royal family and the socialites as a means of nobility and propaganda. With Alexander the Great taking over the Empire, expansionist and invasive policies gained importance. Under the influence of these political concepts, this movement, which started in Macedonia, gained momentum towards the east. With these expansionist and invasive political activities, the regions that were captured and the civilizations located in these regions were included in the borders of the empire. It managed to integrate the cultural and artistic characteristics of these civilizations into the Greek understanding of art. With the integrated characteristics, it managed to create a synthetic understanding of civilization. In addition to the artistic characteristics integrated into this cosmological structure, there were mythological, religious, propaganda-oriented subjects and subjects related to daily life. The works of art of the period were spread over a wide area. However, we come across works with hunting scenes in a limited number. We come across examples of related works in many of the centers located within the borders of Hellenistic geography. The works obtained from these centers are diverse. Although the subjects discussed in the works are mythological, iconographic, propaganda and subjects from daily life, they mostly include subjects such as lion hunting, boar hunting, deer hunting, leopard hunting, bull hunting and horse hunting.