Sancaktan Saray'a II. Selim biyografisi
From Sanjak to the Palace: A biography of Selim II
  1. Tez No: 993409
  2. Yazar: YELİZ KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞİMŞİRGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Endonezya-Açe, Endülüs, Haremeyn, Konya Savaşı, Kıbrıs, Selim II, Selimiye Cami, Tunus, İnebahtı, Indonesia-Aceh, Andalucia, Haramayn, Konya War, Cyprus, Selim II, Selimiye Mosque, Tunisian, Lepanto
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Osmanlı tarih yazımında genellikle gölgede bırakılan II. Selim'i merkezine alarak; onun siyasî, sosyal, kültürel ve kişisel yönlerini arşiv belgeleri ışığında bütüncül biçimde ele almayı amaçlamaktadır. Kanûnî Sultan Süleyman gibi kudretli bir hükümdarın ardından tahta çıkan II. Selim, çoğu kez Sokullu Mehmed Paşa'nın gölgesinde pasif bir hükümdar olarak değerlendirilmiş, eğlenceye düşkünlüğü ve zaaf temelli söylemlerle kimliği daraltılmıştır. Ancak bu tez, II. Selim'in hususî hayatını, şehzadelik yıllarından itibaren sürdürdüğü taşra yöneticiliğini, padişahlık dönemindeki diplomatik ve idarî faaliyetlerini, kültür-sanat alanındaki hamiliğini ve dinî-duygusal kimliğini, kaynak temelli bir bakışla yeniden yorumlamaktadır. Tezde, Manisa, Konya ve Kütahya'daki sancakbeyliği yıllarında edindiği yönetim tecrübesi ile tahta çıktığında gösterdiği siyasî tavır arasındaki sürekliliğe dikkat çekilmiş; Avusturya, Venedik, Lehistan, Portekiz, İspanya ve Safevîler gibi devletlerle olan ilişkilerde doğrudan veya dolaylı olarak üstlendiği roller üzerinde durulmuştur. Özellikle Doğu ve Batı Akdeniz hakimiyeti noktasında Kıbrıs ve Tunus'un Fethi, Astrahan, Endülüs, Açe Müslümanlarına yardım etme isteği, Haremeyn'e yönelik ilgisi, dış siyasetle ve İslam coğrafyasındaki gelişmelerle yakından ilgilendiğini göstermektedir. Ayrıca II. Selim'in edebî kişiliği, himaye ettiği sanatçılar ve yaptırdığı eserler üzerinden dönemin kültürel iklimine katkısı da incelenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, II. Selim'in tarihî kimliğini yeniden inşa etmeyi hedeflemiş, onun yalnızca bir geçiş dönemi padişahı değil; Osmanlı hanedan zihniyetinin, siyasî geleneğinin ve kültürel sürekliliğinin bir taşıyıcısı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This dissertation centers on Sultan Selim II—often overlooked in Ottoman historiography—and aims to comprehensively examine his political, social, cultural, and personal dimensions in light of archival sources. Ascending the throne after the reign of the powerful Sultan Suleiman the Magnificent, Selim II has frequently been portrayed as a passive ruler overshadowed by Grand Vizier Sokollu Mehmed Pasha, with his identity reduced to narratives of indulgence and personal weaknesses. However, this study offers a reinterpretation of Selim II's private life, his provincial governorship from his princely years, his diplomatic and administrative activities during his reign, his patronage in the field of arts and culture, and his spiritual-religious identity based on primary sources. The thesis highlights the continuity between the administrative experience Selim II gained during his governorships in Manisa, Konya, and Kütahya and his political stance upon ascending the throne. His direct and indirect roles in relations with Austria, Venice, Poland, Portugal, Spain, and the Safavid Empire are examined in detail. Particular attention is given to his ambitions for hegemony in the Eastern and Western Mediterranean, including the conquests of Cyprus and Tunis, the Astrakhan campaign, his desire to support the Muslims of Andalusia and Aceh, and his interest in the Holy Cities (Haramayn), all of which demonstrate his engagement with foreign policy and developments across the Islamic world. The study also explores Selim II's literary identity, his patronage of artists, and the cultural contributions he made through commissioned works. In conclusion, this dissertation aims to reconstruct Selim II's historical identity, demonstrating that he was not merely a transitional sultan but a bearer of the Ottoman dynastic mentality, political tradition, and cultural continuity.