Akademik örgütlerde çatışmanın çok boyutlu yapısı: Eğitim fakültelerinde yaşanan çatışmaların kaynakları, etkileri ve yönetimi
The multidimensional nature of conflict in academic organizations: Sources, effects, and management of conflicts in faculties of education
- Tez No: 993453
- Danışmanlar: PROF. DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim kurumları, Higher education institutions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Ankara'da yer alan bir devlet ve bir vakıf üniversitesinin eğitim fakültelerinde görev yapan bölüm başkanlarının örgütsel çatışma algılarını, deneyimlerini ve bu çatışmaları yönetme biçimlerini incelemektedir. Nitel araştırma desenlerinden gömülü çoklu durum çalışması olarak örüntülenen araştırma, bireysel, grup içi ve gruplar arası çatışmaların hangi düzeylerde ve nedenlerle ortaya çıktığını, bu çatışmalara karşı hangi yönetim stratejilerinin benimsendiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Veriler, amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen iki üniversitenin eğitim fakültelerinin bölüm başkanları, öğretim üyeleri ve araştırma görevlileriyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış; alan notları ve doküman incelemeleriyle desteklenmiştir. Temellendirilmiş kuram ve yönlendirilmiş içerik analizi ile veriler analiz edilmiştir. Bulgular, çatışmaların işlevsel ya da işlevsiz hale gelmesinin, büyük ölçüde yöneticilerin benimsediği tutumlara bağlı olduğunu göstermektedir. Bazı bölüm başkanları yapılandırıcı ve duygusal dayanıklılığa dayalı stratejiler sergilerken, bazıları süreci yönetmede yetersiz kalmış ve bu da örgütsel bağlılık ve tatmin üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Araştırma, Türkiye'de bölüm başkanlarının çatışma algılarını merkeze alan çalışmaların sınırlı sayıda olması bakımından literatürdeki önemli bir boşluğu doldurmakta ve üniversite yönetiminde orta düzey akademik liderliğin çatışma süreçlerindeki kritik rolüne dikkat çekmektedir. Devlet ve vakıf üniversiteleri arasındaki farklı bağlamsal dinamikleri karşılaştırarak örgütsel kültürün ve yönetişim yapılarının çatışma dinamiklerine etkisini anlamaya katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the perceptions, experiences, and conflict management practices of department chairs working in the faculties of education at one public and one foundation university located in Ankara, Türkiye. Designed as an embedded multiple-case study within a qualitative research framework, the study aims to explore at which levels and for what reasons individual, intra-group, and intergroup conflicts emerge, as well as which management strategies are adopted in response to these conflicts. Data were collected through semi-structured interviews conducted with department chairs, faculty members, and research assistants from the faculties of education of the two universities, selected via purposive sampling. The data collection process was supported by field notes and document analysis. Data were analyzed using grounded theory and directed content analysis techniques. The findings indicate that whether conflicts become functional or dysfunctional largely depends on the attitudes and approaches adopted by academic leaders. While some department chairs employed constructive and emotional resilience-based strategies, others demonstrated inadequacies in managing conflict processes, resulting in negative effects on organizational commitment and job satisfaction. By focusing on department chairs' perceptions of organizational conflict, this study addresses a significant gap in the Turkish higher education literature, where such research remains limited. Moreover, it highlights the critical role of mid-level academic leadership in conflict processes within university governance. Through a comparative examination of the distinct contextual dynamics of public and foundation universities, the study contributes to a deeper understanding of how organizational culture and governance structures shape conflict dynamics in higher education institutions.