Kadınlık, göç ve inanç arasında kurulan yeni düzen: Türkiye'deki Suriyeli kadın göçmenler
Femininity, identity and faith among Syrian migrant women
- Tez No: 993478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT ŞÖHRET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Din, Sociology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kadınlık, Göç, İnanç, Göçün Kadın Kimliğine Etkisi, Göcün Dini Yaşama Etkisi, Suriyeli Göçmen Kadınlar, Din, Sosyoloji, Toplumsal cinsiyet, Femininity, Migration, Faith, Impact of Migration on Women's Identity, Impact of Migration on Religious Life, Syrian Migrant Women, Religion, Sociology, Gender
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Göç, bireyin yaşamında köklü değişikliklere yol açan, ekonomik, toplumsal, kültürel ve psikolojik boyutları olan çok yönlü bir olgudur. Göç kararı, bireyin ve ailesinin yaşamını bütünüyle etkileyen, kolay alınamayan bir karardır. Ancak bu sürecin öznesi bir kadın olduğunda, göçün yarattığı zorluklar çok daha derin ve çok katmanlı bir hâl almaktadır. Ataerkil toplumsal yapının hâkim olduğu coğrafyalarda kadınların göç etmesi, genellikle hoş karşılanmayan ve toplumsal normlar açısından onaylanmayan bir durumdur. Bu nedenle kadın göçmenler, hem cinsiyetleri hem de göçmen kimlikleri nedeniyle“çifte dezavantaj”olarak tanımlanan bir toplumsal konumda yer almaktadırlar. Göçmen kadınlar, ulaştıkları yeni toplumda istihdam, barınma, eğitim ve sosyal uyum gibi temel alanlarda önemli güçlüklerle karşılaşmaktadır. Bu süreçte hem kendi kültürlerini koruma hem de geldikleri toplumun kültürel normlarına uyum sağlama çabası içindedirler. Bu durum, iki kültürün etkileşimiyle ortaya çıkan yeni bir kimlik biçiminin ve yeni bir kültürel düzenin oluşmasına yol açmaktadır. Kadın göçmenler bu yeni düzende, dini inançlarını, kadınlık rollerini ve toplumsal konumlarını yeniden tanımlamak zorunda kalmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Suriyeli kadın göçmenlerin göç sürecinde kadınlık, kimlik ve inanç arasındaki ilişkiyi nasıl kurduklarını ve yeni yaşamlarında bu üç unsuru nasıl yeniden şekillendirdiklerini anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, göçmen kadınların kültürel çatışmalar karşısında nasıl durumlar geliştirdiklerini, hangi değerleri sürdürdüklerini ve hangi dini dönüşümlerden geçtiklerini incelemiştir. Bu bağlamda, araştırma yalnızca Suriyeli kadınların göç deneyimlerini incelemekle kalmamakta; aynı zamanda göç, toplumsal cinsiyet ve din ilişkisine dair derinlemesine bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration is a multidimensional phenomenon that leads to profound changes in an individual's life and encompasses economic, social, cultural, and psychological aspects. The decision to migrate is never an easy one, as it significantly affects both the individual and their family. When the migrant is a woman, however, the challenges of migration become even more complex and layered. In patriarchal societies, women's migration is often viewed with disapproval and social resistance. Therefore, female migrants are situated within a socially vulnerable position defined as a“double disadvantage,”stemming from both their gender and migrant status. Female migrants face significant difficulties in areas such as employment, housing, education, and social adaptation in their new host societies. During this process, they strive both to preserve their own cultural values and to adapt to the norms of the new environment. This interaction produces a hybrid form of identity and leads to the emergence of a new cultural order shaped by both societies. Within this new context, migrant women are compelled to redefine their religious beliefs, gender roles, and social positions. This study aims to explore how Syrian women migrants living in Turkey construct the relationship between womanhood, migration, and faith, and how they reshape these elements within their new lives. It investigates the strategies they develop when facing cultural conflicts, the values they seek to preserve, and the transformations they experience in their belief systems. In this context, the research not only sheds light on the migration experiences of Syrian women but also offers an in-depth perspective on the intersection of migration, gender, and religion.