Kamu yönetimi ve toplumsal cinsiyet: Merkez teşkilatı kadın çalışanları örneği
Public administration and gender: The case of female employees in central organization
  1. Tez No: 993477
  2. Yazar: SİRAY GÖKÇEN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ENDER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fordizm, Post-Fordizm, Kamu Yönetimi, Toplumsal Cinsiyet, Kadın İşgücü, Fordism, Post-Fordism, Public Administration, Gender, Women Labor Force
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
1970'li yıllarda doğarak Fordizm birikim yapısının yerini almaya başlayan ve 1980'li yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan Post-Fordist esnek birikim rejimi, kapitalist ekonominin farklı bir evreye geçişini ve gelişimini sağlamıştır. Post-Fordizm birikim rejimine geçiş ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda köklü değişimler meydana getirmiş olup yönetim alanında da kamu kurumlarının çalışma düzenleri bu alanların içerisinde değişime maruz kalan öznelerden biri olmuştur. Kapitalizmin içinde ortaya çıkan birikim rejimleri, yeniden üretimin ve birikim rejiminin devamlılığını sağlayacak düzenleme biçimlerini beraberinde getirmiştir. Kamu sektöründe gittikçe güçlenen esneklik bazlı yeni uygulamalar ile üretim yapılanmasında ekonomi daha esnek, özelleştirilebilir ve teknoloji ile uyum içerisindedir. İş organizasyonlarının daha esnek hale gelmesi ile birlikte kadınların işgücüne katılımı artarak erkeklerle aynı pozisyonlarda çalışma imkanına sahip olmuştur. Kadın işgücüne olan ihtiyaç geçmişten günümüze her dönemde önemini korumakta ve günümüzün zorlu çalışma yaşamında önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Tarıma dayalı toplumdan bilgiye dayalı topluma geçiş sürecinde kadınlar ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre gerek bilgi toplumunun ihtiyaç duyduğu nitelikli işlerde gerekse tarım ve sanayi toplumlarının özelliklerini taşıyan az gelişmiş ya da gelişmemiş ülkelerde niteliksiz işlerde yer almaktadır. Kadınların çalışma hayatına ilişkin algılarını merkeze alan bu araştırmadan elde edilen bulgular, kamu kurumlarında kadın çalışanların Post-Fordist dönemin getirdiği esnek çalışma modellerine uyum sağlarken, toplumsal cinsiyet temelli yapısal engellerle karşılaştıklarını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, kadınların eğitim düzeyindeki artış, mesleki yeterliliklerinin güçlenmesi ve kurumsal ağlara katılım düzeylerinin yükselmesi, onların bürokratik yapılar içinde özneleşme süreçlerini destekleyen bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Araştırma, kamu yönetiminde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin hangi yapısal, kurumsal ve algısal dinamikler üzerinden yeniden üretildiğini Ticaret Bakanlığı Merkez Teşkilatı örneği üzerinden ortaya koyarak, daha kapsayıcı ve eşitlikçi istihdam politikalarına yönelik akademik ve yönetsel katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Emerging in the 1970s as a replacement for the Fordist mode of production and gaining global prominence throughout the 1980s, the Post-Fordist flexible production regime marked a critical transition and transformation within the capitalist economy. The shift toward Post-Fordism generated profound changes across economic, political and social domains, sumiltaneously reshaping the organizational and managerial structures of public institutions. The accumulation regimes that evolved within capitalism intoduced regulatory mechanisms designed to ensure the continuity of reproduction and accumulation processes. Within this framework, the increasing adoption of flexibility-oriented practices in the public sector has resulted in production systems that are more adaptive, privatized and technologically integrated. As labor organizations became increasingly flexible, women's participation in the labor force expanded, allowing them to occupy positions comparable to those held by men. The demand for female labor has remained a persistent feature across historical periods and its significance has continued to grow in the contemporary, highly competitive labor market. During the societal transformation from agrarian to knowledge-based economies, women's participation in the workforce has differed according to national levels of development—ranging from highly qualified roles in advanced economies to unskilled labor in less developed or developing societies characterized by residual agrarian and industrial structures. Findings derived from this study, which examines women's perceptions of working life, reveal that female employees in public institutions encounter persistent gender-based obstacles even as they adapt to the flexible labor models introduced during the Post-Fordist era. Nevertheless, higher educational attainment, enhanced proffessional competencies and stronger engagement in institutional networks have collectively supported women's processes of self-empowerment and subject formation within bureaucratic structures. This research aims to demonstrate the elasticity of gender inequality in public administration, how it is reproduced through institutional and sensory dynamics, using the example of the Ministry of Trade Central Organization, and to offer academic and administrative contributions towards more inclusive and liberal employment policies.