Fosfodiesteraz tip 5 inhibitörlerinin sıçanların işitmesi üzerine etkisinin otoakustik emisyon ile araştırılması (deneysel çalışma)
Investigating the effect of phosphodiesterase type 5 inhibitors on rats hearing using otoacoustic emmissions (experimental study)
  1. Tez No: 993557
  2. Yazar: GÜRCAN SÜNNETCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ UYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ani İşitme Kaybı, Fosfodiesteraz Tip 5 İnhibitörleri, Otoakustik Emisyon, Sıçan, Otoacoustic Emission, Phosphodiesterase Type 5 Inhibitors, Rat, Sudden Hearing Loss
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fosfodiesteraz Tip 5 inhibitörlerinin sıçanların işitmesi üzerine etkisini otoakustik emisyon yöntemi ile araştırmak. Gereç ve Yöntem: Otuz iki adet sağlıklı erişkin erkek Wistar albino sıçan 4 gruba ayrıldı. Birinci grup (Sildenafil grubu) 1 mg/kg/gün Sildenafil, 2. grup (Vardenafil Grubu) 0,5 mg/kg/gün Vardenafil, 3. grup (Tadalafil grubu) 2,5 mg/kg/gün Tadalafil, 4. grup (Kontrol grubu) 1 ml % 0,9 NaCl (serum fizyolojik) olacak şekilde 28 gün süreyle oral yolla ilaç uygulaması yapıldı. 0, 14 ve 28. günlerde her sıçana iki farklı şiddette (80/80 ve 65/55 desibel) uyaran verilerek distorsiyon ürünü otoakustik emisyon ölçümü yapıldı. Her bir grupta elde edilen emisyon değerleri her frekans için ayrı ayrı ve tüm frekanslar için ortalamalar alınarak istatiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: 1 mg/kg/gün Sildenafil uygulanan 1. grupta 28. gün ölçümünde, özellikle 65/55 desibel uyaran şiddetinde yapılan ölçümlerde 0. gün ölçümlerine göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşüşler saptadık (p<0,05). 0,5 mg/kg/gün Vardenafil uygulanan 2. grupta ise 0, 14 ve 28. gün ölçümlerinde herangi bir anlamlı değişiklik saptamadık (p>0,05). 2,5 mg/kg/gün Tadalafil uygulanan 3. grupta ise 28. gün ölçümlerinde, yine 65/55 desibel uyaran şiddetinde belirginleşen 0. gün ölçümlerine göre anlamlı derecede artışlar saptadık (p<0,05). Sonuç: Sildenafil'in deneysel sıçan modelleri üzerinde distorsiyon ürünü otoakustik emisyon ölçümlerinde, özellikle yüksek frekansları etkileyen azalmaya neden olduğu görülmüştür. Vardenafil'in herhangi bir etkisi görülmemiştir. Tadalafil'in ise özelikle düşük ve orta frekanslarda, distorsiyon ürünü otoakustik emisyon ölçümlerinde artışa neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the effects of phosphodiesterase Type-5 inhibitors on rats hearing via otoacoustic emission method. Material and Method:Thirty two healthy adult male Wistar albino rats were divided into 4 groups. 1mg/kg/day sildenafil, 0.5 mg/kg/day Vardenafil, 2.5 mg/kg/day tadalafil was administered to the experiment groups which was named with the drugs administered, orally for 28 days and 1ml/day 0.9% sodium chloride was administered to control group orally during experiment period. Stimulation was given at two different frequencies (80/80 and 65/55 decibels) and distortion product otoacoustic emission measurements were performed at the begining of the study and on 14th and 28th days. The emission values that obtained for each group were compared statistically for each respective frequency and for the mean value of all frequencies. Results: Statistically significant decrease was detected on day 28 at 65/55 decibel at group 1 (p<0.05). On the contrary, statistically significant increase was detected at 65/55 decibel at group 3. No statisticalyy significant change was obtained at group 2 on the 0th, 14th, 28th days. Conclusion: Distortion product otoacoustic emission measurements on experimental rat models revelaed that sildenafil caused decrease especially at higher frequencies whereas, no effect of vardenafil was detected. Tadalafil, especially at low and mid frequencies, caused an increase in the distortion product otoacoustic emission measurements.