Alterne noktalar ve paralel algoritmalar üzerine
On altering points and parallel algorithms
  1. Tez No: 993568
  2. Yazar: YASİN BERKAY CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: sabit nokta, alterne nokta, paralel algoritma yöntemleri, varyasyonel eşitsizlik problemleri, fixed point, altering points, parallel iteration methods, variational inequality problems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tek değerli ve çok değerli dönüşümlerin alterne noktaları için yeni paralel algoritma metotlarının tanımlanması ve bu metotlar kullanılarak bazı yakınsama sonuçlarının elde edilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Tezdeki teoremler, matematiksel yöntemler ve lemmalar yardımı ile ispatlanmıştır. Bulgular: Bu tez kapsamında paralel algoritma metotları incelenmiş ve yeni paralel algoritma metotları tanımlanmıştır. Tanımlanan yeni paralel algoritma metotları ile elde edilen dizilerin uygun şartlar altında yakınsama analizleri incelenmiş ve bunların veri bağımlılığı araştırılmıştır. Ayrıca bu algoritmaların lineer olmayan varyasyonel eşitsizlik problemlerinin çözümüne uygulanabilir olduğu gösterilmiştir. Son olarak çok değerli dönüşümlerin alterne noktaları için tanımlanan paralel algoritmaların güçlü ve zayıf yakınsaması ile ilgili teoremler ispatlanmıştır. Sonuç: Alterne noktalar için yeni algoritma yöntemleri sunulmuş, bu yöntemlerin uygun varsayımlar altında yakınsama analizleri incelenmiş ve bazı uygulamalarına yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak bu çalışmanın farklı hangi tür çalışmalara yol gösterebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study it is aimed to define new parallel algorithm methods for the alternating points of single-valued and multivalued mappings and to obtain some convergence results by using these methods. Method: The theorems in this thesis have been proven using mathematical methods and lemmas. Findings: Within the scope of this thesis, parallel algorithm methods are examined and new parallel algorithm methods are defined. For the sequences obtained by the newly defined parallel algorithm methods, convergence analyses under appropriate conditions are investigated and their data dependence is studied. In addition, it is shown that these algorithms are applicable to the solution of nonlinear variational inequality problems. Finally, theorems concerning the strong and weak convergence of the parallel algorithms defined for the alternating points of multivalued mappings are proved. Results: New algorithmic methods for alternating points are presented, the convergence analyses of these methods under suitable assumptions are examined, and some of their applications are included. Taking into account the results obtained, it is indicated what different types of studies this work may guide in the future.