Silis dumanı ve uçucu kül içeren geopolimer harçların kum zeminlerde uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the applicability of geopolymer mortars containing silica fume and fly ash in sand soil
  1. Tez No: 993573
  2. Yazar: HİLAL NUR HELVACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİN ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: geopolimer, uçucu kül, silis dumanı, alkali aktivasyonu, geopolymer, fly ash, silica fume, alkali activation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada farklı kombinasyonlarda C tipi uçucu kül, silis dumanı ve portland çimento katkısının NaOH ve Na2SiO3 ile aktive edilmesiyle elde edilen geopolimer harçların reolojik özelliklerinin incelenmesi ve optimum geopolimer karışımının kötü derecelenmiş (SP) kum zeminde laboratuar ortamında karıştırılarak uygulanabilirliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma 2 aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada farklı kombinasyonlarda hazırlanan 15 farklı karışım oranı ve 3 farklı su/bağlayıcı oranına (w/b;0,85, 1,05 ve 1,25) sahip toplam 45 farklı geopolimer numunelerin reolojik özellikleri ve serbest basınç mukavemetleri belirlenmiştir. İkinci aşamada elde edilen verilerden seçilen optimum geopolimer karışım oranıyla %65 rölatif sıkılıktaki SP kum ile karıştılarak numuneler üretilmiştir. Üretilen geopolimer numuneler aynı su/bağlayıcı oranına sahip portland çimentosu ile üretilen numunelerle kıyaslanmıştır. Ayrıca hazırlanan numunelere farklı donma-çözünme çevrimi (5,10 ve 20 çevrim) uygulanmış ve serbest basınç mukavemetleri incelenmiştir. Bulgular: Deney sonuçları, geopolimer harçlarda artan w/b oranıyla akışkanlığın arttığını, priz süresinin uzadığını, serbest basınç mukavemetinin azaldığını göstermiştir. Ayrıca aynı oranda kullanılan silis dumanı katkılı grout numunelerin C tipi uçucu kül katkılı groutlarla kıyaslandığında silis dumanı katkısının akışkanlığı azalttığı, çökelme yüzdesini azalttığı, priz süresini uzattığı görülmüştür. Seçilen geopolimer karışım oranıyla hazırlanan geopolimer karıştırma zemin numunesi 7 ve 28 günlük kür süresi sonunda serbest basınç sonuçları incelendiğinde geopolimer numunenin kontrol numunesiyle benzer dayanımlar gösterdiği görülmüştür. Ayrıca donma-çözülme çevrimleri sonrasında yapılan serbest basınç sonuçlarında belirgin bir fark oluşmamıştır. Sonuç:Bulgulara dayanarak, geopolimer harç ile üretilen zemin numunelerinin, çimento ile üretilenlere benzer sonuçlar verdiği sonucuna varılmıştır. Bu, geopolimer harçların uygun oranlarda kullanıldığında umut verici bir yöntem olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the rheological properties of geopolymer mortars obtained by activating different combinations of Class C fly ash, silica fume, and Portland cement using NaOH and Na₂SiO₃. Furthermore, the applicability of the optimum geopolymer mixture was evaluated by mixing it with poorly graded (SP) sand soil under laboratory conditions. Method: The study was conducted in two stages. In the first stage, a total of 45 geopolymer specimens were produced using 15 different mixture proportions and three different water-to-binder ratios (w/b = 0.85, 1.05, and 1.25), and their rheological properties and unconfined compressive strengths were determined. In the second stage, specimens were prepared by mixing the optimum geopolymer mixture ratio selected based on the obtained data with poorly graded (SP) sand at a relative density of 65%. The produced geopolymer specimens were compared with specimens manufactured using Portland cement at the same water-to-binder ratio. In addition, different freeze–thaw cycles (5, 10, and 20 cycles) were applied to the prepared specimens, and their unconfined compressive strengths were examined. Findings: The experimental results indicated that, with an increase in the water-to-binder (w/b) ratio, the flowability of geopolymer mortars increased, the setting time was prolonged, and the unconfined compressive strength decreased. Furthermore, when grout specimens containing silica fume at the same replacement ratio were compared with those incorporating Class C fly ash, it was observed that the use of silica fume reduced flowability, decreased the bleeding percentage, and extended the setting time.The geopolymer soil–mix specimens prepared using the selected optimum geopolymer mixture exhibited unconfined compressive strength values comparable to those of the control specimens after 7 and 28 days of curing. In addition, no significant difference was observed in the unconfined compressive strength results obtained after the application of freeze–thaw cycles. Results: Based on the findings, it was concluded that soil specimens produced with geopolymer mortar yielded results similar to those produced with cement. This indicates that geopolymer mortars may be a promising method when used at appropriate mixture proportions.