“Kısa Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali”isimli meâlin tahlili
Analysis of the translation of The Holy Quran titled Brief Explanatory Translation
  1. Tez No: 993600
  2. Yazar: MURAT KAPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARSLAN KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân-ı Kerîm, Çeviri, Tercüme, Meâl, Kısa Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali, Kur'an-ı Kerim, Meal, Tafsir, Qur'an, Translation, Rendering, Meal (Qur'anic Translation), Concise Explanatory Qur'anic Translation, Koran, Meaning, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'in anlaşılmasına yönelik çalışmalar, farklı dönem ve yaklaşımlarla şekillenmiş zengin bir literatür ortaya koymuştur. Bu çerçevede çalışma, Mahmut Kısa'nın Kısa Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Mealini incelemeyi konu edinmektedir. Araştırmanın amacı, söz konusu meâlin metinsel yapısını, açıklama anlayışını ve yorumlama tercihlerini ortaya koyarak eserin Kur'an mesajının aktarımına sağladığı katkıları ve metin merkezli olarak tespit edilebilen sınırlı yönleri değerlendirmektir. Nitel bir araştırma yaklaşımı benimsenmiş; meâl, baştan sona yapılan ayrıntılı okumalarla incelenmiştir. Bu süreçte, belirli âyetler örneklem olarak ele alınmış ve klasik ile çağdaş tefsir literatüründen yararlanılarak dil kullanımı, açıklama düzeyi ve anlam aktarımı analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, Mahmut Kısa'nın meâlinin sade ve akıcı bir dil tercih ettiği, âyetleri kısa açıklamalarla destekleyerek okuyucunun metni kavramasını kolaylaştırmayı hedeflediği görülmüştür. Bununla birlikte, ele alınan örnekler üzerinden yapılan incelemelerde, bazı âyetlerde açıklamaların yetersiz kaldığı ve yer yer yoruma açık ifadelerin bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, çalışmanın belirlenen kapsam ve sınırlılıkları çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies aimed at understanding the Qur'an have produced a rich body of literature shaped by different periods and methodological approaches. Within this framework, the present study examines Kısa Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali authored by Mahmut Kısa. The aim of the research is to analyze the textual structure, explanatory approach, and interpretive preferences of the aforementioned translation, and to evaluate its contributions to conveying the Qur'anic message as well as its identifiable limitations within a text-centered perspective. A qualitative research design was adopted, and the translation was examined through a comprehensive and systematic reading. In this process, selected verses were taken as samples, and analyses were conducted with reference to classical and contemporary tafsir literature in terms of language use, the level of explanation, and the transmission of meaning. The findings indicate that Mahmut Kısa's translation employs a plain and fluent language and aims to facilitate the reader's comprehension of the text by supporting the verses with brief explanations. However, the analysis of the selected examples reveals that in some verses the explanations remain insufficient and that certain expressions are open to interpretation. The findings obtained have been evaluated within the scope and limitations defined in the study.