Video oyunlarının telif hukuku kapsamında korunması
The legal protection of video games under copyright law
  1. Tez No: 993599
  2. Yazar: ÖZLEM BALCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ GÖZÜBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Eser, Eser sahibi, Fikri mülkiyet hukuku, Computer games, Trace, Ownership work, Intellectual property law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Video oyunlarının telif hukuku kapsamında korunması hususunda hem Türk hukukunda, hem de yabancı hukuk düzenlerinde fikir birliği bulunmamakta ve ülkemiz de dahil olmak üzere birçok hukuk düzeninde bu yönde yasal düzenleme yer almamaktadır. Bu nedenle video oyunlarının eser korumasından ne şekilde yararlanacakları hususunda tam bir görüş birliği de bulunmamaktadır. Bu durum, video oyunlarının eser olarak korunması, hak sahiplikleri ve telif hakkı ihlalleri sebebiyle doğan uyuşmazlıklarda sorunlara sebep olmakta, verilen kararlarda görüş ayrılıkları meydana gelmesine yol açmaktadır. Tezimizde video oyununun tanımı yapılarak, unsurları incelenmiş ve öncelikle FSEK uyarınca video oyunlarının hangi eser kategorisinde değerlendirilmesi gerektiği ve sağlanan korumanın parçalı veya bütünsel olması üzerinde durulmuştur. Avrupa Birliği ve diğer hukuk düzenlerinin uygulamaları, doktrinde tartışılan görüşler ve yabancı mahkeme kararları ışığında incelenmiştir. Tüm bu incelemeler neticesinde video oyunlarının telif hukukunda korunmasına yönelik kanaatimiz ve önerilerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The legal protection of video games under copyright law remains a controversial issue, both in Turkish law and in comparative legal systems. In many jurisdictions, including Turkey, there are no specific legislative provisions addressing the status of video games as copyrightable works. Consequently, there is no consensus on how video games should benefit from copyright protection. This uncertainty leads to practical and theoretical challenges regarding the recognition of video games as“works,”the determination of ownership, and the resolution of disputes arising from copyright infringements, resulting in divergent judicial interpretations. This thesis defines the concept and essential components of video games and examines, within the framework of the Turkish Law on Intellectual and Artistic Works (FSEK), the appropriate category of works under which video games should be classified. It further analyzes whether the protection granted should be considered partial—covering individual elements—or holistic, encompassing the work as a whole. The study draws on the practices of the European Union, other national legal systems, scholarly discussions, and significant foreign case law. Based on this comparative and doctrinal analysis, the thesis offers a reasoned conclusion and proposes recommendations concerning the protection of video games within the field of copyright law.