DSİ 18. bölge sulama şebekeleri performansının değerlendirilmesi
Evaluation of the performance of DSİ 18th regional irrigation networks
  1. Tez No: 993610
  2. Yazar: MURAT ATAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Katılımcı sulama yönetimi, Tarımsal yapılar ve sulama, Participatory irrigation management, Agricultural structures and irrigation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında yer alan 21 sulama şebekesinin 2017–2023 yıllarındaki performansları göstergeler üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada DSİ'nin yıllık işletme–izleme raporlarından elde edilen sulama alanı, sulanan alan ve su temin oranı verileri kullanılmıştır. Performans değerlendirmesinde birim alana verilen su miktarı, sulanan alana düşen su miktarı, su temin oranı ve yıllar arası değişkenlik göstergeleri analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, DSİ 18. Bölge sulama şebekelerinin performansının homojen olmadığı; Boğazova, Çavdır, Seyitler, Selevir ve Yılanlı şebekelerinde su dağıtımının yüksek seviyelerde seyrederken, Karaçal, Köprüköy ve Şehit Hüseyin sulamalarında düşük kaldığı belirlenmiştir. Yıllara göre gözlenen önemli dalgalanmalar, bölgedeki su arzının hem yağış ve sıcaklık koşullarından hem de sulama birliklerinin işletme–yönetim kapasitelerinden etkilendiğini göstermektedir. Ayrıca bazı yıllarda belirli sulama şebekelerinde aşırı su kullanımının görülmesi, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından risk oluşturmaktadır. Bu çalışma, DSİ 18. Bölge sulama şebekelerinin performansını çok yıllı verilerle kapsamlı biçimde ortaya koyarak, bölgesel su yönetimi açısından güçlü ve zayıf yönleri belirlemiştir. Bulgular, modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması, bakım-onarım faaliyetlerinin düzenli yürütülmesi ve ürün deseninin su arzıyla uyumlu planlanmasının sulama verimliliğini artırmada kritik öneme sahip olduğunu göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, DSİ 18. Bölge sulama şebekelerinin performansının değerlendirilmesine yönelik karar destek süreçlerine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the performance of 21 irrigation networks operating under the responsibility of the DSİ 18th Regional Directorate was evaluated for the period between 2017 and 2023 using selected performance indicators. The analysis was based on data obtained from DSİ's annual operation and monitoring reports, including irrigation area, irrigated area, and relative water supply. Performance evaluation focused on indicators such as the amount of water delivered per unit area, water supplied per irrigated area, relative water supply, and interannual variability. The results of the statistical analyses indicate that the performance of the irrigation networks in the DSİ 18th Region is not homogeneous. While water distribution levels were relatively high in networks such as Boğazova, Çavdır, Seyitler, Selevir, and Yılanlı, they remained low in Karaçal, Köprüköy, and Şehit Hüseyin irrigation schemes. Significant interannual fluctuations suggest that water availability in the region is influenced by both climatic conditions, particularly precipitation and temperature, and the operational and managerial capacities of irrigation associations. Moreover, excessive water use observed in certain irrigation networks during some years poses risks in terms of efficiency and sustainability. This study presents a comprehensive evaluation of the performance of irrigation networks in the DSİ 18th Region using multi-year data and identifies their strengths and weaknesses from a regional water management perspective. The findings indicate that the expansion of modern irrigation methods, the regular implementation of maintenance and rehabilitation activities, and the alignment of cropping patterns with available water resources are critical for improving irrigation efficiency. In this respect, the study contributes to decision-support processes for the evaluation of irrigation network performance in the DSİ 18th Region.