“Yoga”üzerine Mıchel Foucault'cu analiz: Muğla örneği
A foucauldian analysis of yoga: The case of Muğla
  1. Tez No: 993611
  2. Yazar: MİRAY ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoiktidar, Foucault, Michel, Biopower, Foucault, Michel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yoganın kökleri Hindistan'a dayanmış olup özgün ve kadim bir öğreti olarak sunulsa da Batı'da modern yoga pratiklerinin izleri görülür. Bu süreç yoganın anlam dünyasını yeniden yapılandırılmıştır. Bu bağlamda da tanımı ve kapsamı bakımından geniş bir alan sunmaktadır. Geleneksel, mistik boyutundan arındırılarak beden odaklı bir pratik haline dönüştürülmüştür. Bireysel gelişim için bir araç haline gelerek aynı zamanda sağlık temelli fiziksel bir pratik olmuştur. Bir fitness sektörü bağlamında ele alınması ve sunulması ticari boyutunu ön plana çıkararak manevi boyutunu gölgede bırakmıştır. Sağlıklı yaşam, zihin- beden bütünlüğü, farkındalık, yaşam tarzını düzenleme, kendine yönelme gibi birçok durumu içinde barındırdığı görülür. Bu anlamıyla Batı'da giderek yaygınlaşan bir disiplin olarak yalnızca fiziksel bir egzersiz değil aynı zamanda bireyin kendine dönmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Bu anlamda bireyin özneleşme sürecine dahil olmaktadır. Çalışma çerçevesinde yoganın bireyin bedeniyle kurduğu ilişki, yoga alanındaki mikro iktidar mekanizmalarıyla olan etkileşimi, modern anlamda bir sağlık yatırımı olarak etkisi ve öznellik inşasındaki rolü Foucault'un kavramsal seti zemine alınarak değerlendirilmektedir. Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Muğla'ya bağlı Menteşe, Marmaris ve Bodrum ilçelerinde yoga stüdyosunda faaliyet gösteren ya da çevrim içi eğitim veren-katılan 11 yoga eğitmeni ve 9 yoga uygulayıcısıyla derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler; yoganın bireylerin yaşamına nasıl eklemlendiği sorusu kapsamında Foucault bakış açısıyla tartışılmıştır. En temelde araştırma sonucu elde edilen bulgular; bireylerin yogaya başlamaktan ziyade en temelde yogayı sürdürme motivasyonu“iyi olma”halini yaşamlarına dahil etmektir. Bu iyilik ruhsal ve fiziksel anlamda kullanılmaktadır. Öte yandan bireylerin yoga eğitimleri ve yoga kampları gibi oluşumlara ayırdığı bütçe, bununla beraber oluşan bir eğitmenlik sistemi yoganın piyasalaşma sürecini kanıtlar niteliktedir. Öte yandan sosyal medya aracılığıyla çevrim içi derslerin verilmesi de yine yoganın kapitalizm ile ilişkisini yeniden ortaya koymaktadır. Yoganın, bireye birer özne olarak kendi üzerine düşünme imkânı sunduğu bu noktada aracı olduğu da bu araştırmayla birlikte görünür hale gelmiştir. Yoga özneleşme sürecine doğrudan etki eden bir alandır. Bedenin disipline edilmesinin yanı sıra bireylerde içsel bir dönüşüme alan açtığına tanıklık edilmiştir. Bu sürecin kökenleri neoliberalizme dayanmaktadır. Yoganın toplumsal bağlamdaki yerini görünür kılarak, iletişim kanallarından itibaren gelişen toplumsal değişim dinamiklerini ise yeniden hissetmiştir. Bu anlamda teorik olarak Foucault'nun soyut kavramlarından taşarak, gündelik yaşam içine dahil etmeme yardımcı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the roots of yoga date back to India and are presented as an original and ancient teaching, traces of modern yoga practices can be seen in the West. This process has restructured the world of meaning of yoga. In this context, it also offers a wide area in terms of its definition and scope. It has been purged from its traditional, mystical dimension and transformed into a body-oriented practice. By becoming a tool for individual development, it has also become a health-based physical practice. Being considered and presented in the context of a fitness industry has overshadowed its spiritual dimension by bringing its commercial dimension to the fore. It is seen that it contains many conditions such as healthy living, mind-body integrity, awareness, lifestyle regulation, self-orientation. In this sense, as an increasingly widespread discipline in the West, it is not only a physical exercise, but also plays an effective role in returning an individual to himself. In this sense, it is involved in the process of subjectivation of the individual. Within the framework of the study, the relationship that yoga establishes with the individual's body, its interaction with micro power mechanisms in the field of yoga, its impact as a health investment in the modern sense and its role in the construction of subjectivity are evaluated by taking Foucault's conceptual set on the basis. Qualitative method was used in the research. In-depth interviews were conducted with 11 yoga instructors and 9 yoga practitioners who participated in yoga studio activities or online training in Menteşe, Marmaris and Bodrum districts of Muğla. The data obtained have been discussed from the point of view of Foucault within the scope of the question of how yoga is integrated into the life of individuals. The most basic findings obtained as a result of research are that the motivation of individuals to pursue yoga, rather than starting yoga, is to include the state of“well-being”in their lives. This goodness is used in a spiritual and physical sense. On the other hand, the budget allocated by individuals to formations such as yoga trainings and yoga camps, along with a training system that is formed, proves the marketing process of yoga. On the other hand, the provision of online classes through social media also re-reveals the relationship of yoga with capitalist consumption capitalism. It has also become apparent with this research that yoga is a tool at this point, where it offers the individual the opportunity to think about himself as a subject. Yoga is an area that directly affects the process of subjectivation. In addition to disciplining the body, it has been witnessed that it opens up space for an internal transformation in individuals. The origins of this process are based on neoliberalism. By making the place of yoga visible in the social context, he felt the dynamics of social change developing from communication channels again. In this sense, theoretically overflowing from Foucault's abstract concepts, it helped me to incorporate them into everyday life.