Özel eğitim anaokullarında çalışan okulöncesi öğretmenleri: Bir durum çalışması
Preschool teachers working in special education kindergartens: A case study
  1. Tez No: 993609
  2. Yazar: CANAN ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Okul öncesi öğretmenler, Preschool education, Preschool teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Okul öncesi eğitim 37–66 ay arası özel gereksinimli çocuklar için kritik ve zorunludur. Özel eğitim anaokulları okul öncesi özel eğitim kapsamında hizmet veren kurumlardandır. Akranlarından anlamlı derecede farklılık gösteren çocukların bu okullardaki eğitiminde okul öncesi ve özel eğitim öğretmenleri birlikte çalışmaktadır. İki branşın alan yeterliliği farklılığı ve okul öncesi öğretmenlerinin lisans eğitiminde özel eğitime ilişkin az sayıda dersle mezun olmaları bu okullardaki öğretmen durumlarını incelemeyi gerektirmektedir. Araştırmanın amacı, özel eğitim anaokullarında çalışan okul öncesi öğretmenlerinin durumlarının incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılarak veriler, İç Anadolu bölgesinin kuzeybatısındaki bir ilde üç okulun öğretmenleriyle görüşme, gözlem ve araştırmacı günlüğü aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılar amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeyle seçilmiş, veriler betimsel analiz ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenler, bu okullardaki deneyimi olumlu değerlendirirken duygusal yük, sorumluluk ve yeterlilik bakımından zorlandıklarını belirtmiştir. Partnerle çalışmak, iş yükünü hafifletme ve bilgi paylaşımı yönünden olumlu görülmekteyken yalnız başına karar alamama durumu olumsuz değerlendirilmektedir. Bireyselleştirilmiş eğitim programı, sınıf yönetimi, ailelerle iletişim, yönetimle iş birliği ve rehberlik hizmetine erişimdeki sorunlar eğitimi doğrudan etkilemektedir. Öğretmenlerin bu alanda çalışmaya başlamadan önce yoğun bir eğitime ihtiyaç duymaları nedeniyle sürekli hizmet içi eğitim yoluyla mesleki ihtiyaçlarının karşılanması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Preschool education is critical and compulsory for children with special needs between 37–66 months. Special education kindergartens are institutions providing services within the scope of preschool special education. Preschool and special education teachers work together in the education of children who differ significantly from their peers in these schools. Differences in field competencies of the two branches and the graduation of preschool teachers with few courses related to special education in undergraduate education require examining teacher situations in these schools. The aim of the research is to examine the situations of preschool teachers working in special education kindergartens. Using a case study among qualitative research methods data were collected through interviews observations and researcher diary with teachers of three schools in a province in the northwestern part of the Central Anatolia region. Participants were selected by criterion sampling from purposive sampling methods and data were analyzed using descriptive analysis and content analysis. As a result of the research teachers evaluated their experience in these schools positively while stating that they were challenged in terms of emotional burden responsibility and competence. While working with a partner is considered positive in terms of reducing workload and sharing information inability to make decisions alone is evaluated negatively. Problems in individualized education programs classroom management communication with families cooperation with administration and access to guidance services directly affect education. Because teachers need intensive training before starting to work in this field meeting their professional needs through continuous in service training is important.