Meslek yüksekokulu öğrencilerine uygulanan çözüm odaklı kısa süreli terapinin umut, problem çözme ve yaşam doyumu üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of solution-focused short-term therapy applied to university students on hope, problem solving and life satisfaction: Randomized controlled study
- Tez No: 993612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP KIZILKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çözüm odaklı kısa süreli terapi, Hemşirelik, Problem çözme, Umut, Yaşam doyumu, Çözüm odaklı düşünme, Hope, Life satisfaction, Nursing, Problem solving, Solution-focused brief therapy, Solution focused thinking
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hast. Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokulu öğrencilerine uygulanan Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapinin (ÇOKST) öğrencilerin sürekli umut, problem çözme becerileri ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, randomize kontrollü, deneysel tipte bir araştırmadır. Evrenini, bir devlet üniversitesinin iki ayrı yerleşkesinde bulunan meslek yüksekokulunda öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmuştur. Örneklemi, deney grubuna 25, kontrol grubuna 25 olmak üzere toplam 50 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Sürekli Umut Ölçeği (SUÖ)”,“Problem Çözme Envanteri (PÇE)”ve“Yaşam Doyum Ölçeği (YDÖ)”kullanılmıştır. Deney grubuna yüz-yüze çözüm odaklı kısa süreli terapi müdahalesi programı uygulanmıştır. Araştırma verileri, tanımlayıcı istatistikler, Ki-Kare, Bağımsız Gruplar T testi, Tekrarlı Ölçümler için Anova ve Bonferroni testi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda p<0,001 anlamlılık düzeyi ölçüt alınmıştır. Bulgular: Gruplar randomizasyon sonrası başlangıç özellikleri ve müdahale öncesi ölçümler açısından karşılaştırılabilir bulunmuştur (tümü p>0,05). Müdahale sonrasında deney grubunda sürekli umut ve yaşam doyumu anlamlı biçimde artmış ve izlemde korunmuştur (p<0,001; umut r=0,716–0,800; yaşam doyumu r=0,627–0,621). Problem çözme becerisi deney grubunda belirgin düzeyde artmış; grup×zaman etkileşimi anlamlı bulunarak müdahale etkisinin sürdürülebilir olduğunu desteklemiştir (p<0,001; d=2,65–3,06; η²=0,657). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, meslek yüksekokulu öğrencilerine uygulanan çözüm odaklı kısa süreli terapi müdahalesinin, öğrencilerin sürekli umut düzeylerini, problem çözme becerilerini ve yaşam doyumlarını arttırmada etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of Solution-Focused Brief Therapy (SFBT), delivered to students of Vocational School of Higher Education, on hope, problemsolving skills, and life satisfaction. Materials and Methods: This research is a randomized controlled experimental study. The population consisted of university students studying at vocational schools located on two separate campuses of a state university. The sample comprised 50 university students in total, 25 in the experimental group and 25 in the control group. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Continuous Hope Scale (CHS),”the“Problem Solving Inventory (PSI),”and the“Life Satisfaction Scale (LSS).”The experimental group received a face-to-face, solution-focused short-term therapy intervention program. Research data were analyzed using descriptive statistics, Chi-Square test, Independent Samples T-test, Repeated Measures ANOVA, and Bonferroni test. A significance level of p<0,001 was used for the results. Findings: The groups were found to be comparable in terms of baseline characteristics after randomization and pre-intervention measurements (all p>0,05). In the experimental group, sustained hope and life satisfaction increased significantly after intervention and were maintained during follow-up (p<0,001; hope r=0,716–0,800; life satisfaction r=0,627–0,621). Problem-solving skills increased significantly in the experimental group; the group×time interaction was found to be significant, supporting the sustainability of the intervention effect (p<0,001; d=2,65–3,06; η²=0,657). Conclusion: The results of this study showed that solution-focused brief therapy intervention applied to vocational school students was effective in increasing students' levels of sustained hope, problem-solving skills, and life satisfaction.