Sevofloran, İsofloran ve Halotan'ın hiperventilasyon altında intrakranial basınç ve hemodinamik etkilerinin eksperimental olarak karşılaştırılması
- Tez No: 99365
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSNÜ KÜRŞAD
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anaesthesia: General Anaesthesia. Volatile anaesthetics: Halothane, Isoflurane, and Sevofurane. Hyperventylation: Hypocapnia. Parameters: Haemodynamic changes, ICP, CPP
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
m ÖZET Hiperventilasyon ICP'nin azaltılması ve CBF'nin korunması için klinikte sık kullandığımız yöntemlerden biridir. Volatil anestezikler normokapnik şartlarda, uygulanan doza bağımlı olarak serebral damarlarda vazodilatasyon yaparak, CBF ve CBV'yi bunun sonucunda da ICP'yi artırırlar. Bu çalışmayı köpeklerde volatil anesteziklerin (halotan. isofloran ve sevofloran) hipokapnik şartlar altında ICP ve CPP üzerine etkilerini karşılaştırmak için planladık. Denekler 5 ila 12 kg ağırlıklarında (ortalama 8.43±1.2), 40 (kırk) adet mongreal tipi köpektir. Denekler rastgele; grup K (Kontrol grubu n=10), grup H (Halotan grubu n=10), grup I (İsofloran grubu n=10) ve grup S (Sevofloran grubu n=10) olarak dört gruba ayrıldı. Tüm denekler %50 N20 + %50 02 + %1 halotan ile sedatize edildikten sonra damar yolu açıldı. 10 mgr/kg Thiopental Sodyum ve 0,2 mgr/kg vekronyum ile anestezi indiksiyonu ve endotrekeal entübasyon yapıldı. Denekler PaC02 35-45 mmHg olacak şekilde, 20-25 solunum/dk hızında %50 N20 + %50 02 ile ventile edildi. Hemodinamik parametreler (nabız, MAP, EKG ve CVP), solunum, ısı, ETC02 ve ICP sürekli olarak monitörize edildi. Cerrahi işlemler sonlandırıldıktan 30 dk. sonra bazal değerler (Ti) ve solunum hızı 30-35/dk'ya çıkarılarak PaC02'nin 26-28 mmHg azaltıldığı hipokapni döneminde (T2) ölçümler tekrarlandı. Grup K'da 15 uxjr/kg'dan fentanil infüzyonu, grup H'da halotan, grup l'da İsofloran ve grup S'de ise sevofloran ile anestezi idamesi sürdürüldü. Volatil anestezikler sırayla %0.5 (T3), %1.0 (T4) ve %1.5 (T5) konsantrasyonda, her konsantrasyon 20 dakika olmak üzere uygulandılar ve 20 dakika sonunda hemodinamik parametreler, ICP ve CPP değerleri kaydedildi. Tüm ölçüm noktalarında hemodinamik parametreler, ICP ve CPP değerleri karşılaştırıldığında grup S ile grup K arasında istatiski olarak anlamlı bir fark bulunmadı (P>0.05). T4, T5 ölçüm noktalarında grup H ile grup K arasında ve T5 ölçüm noktasında grup I ile grup K arasında istatiski olarak anlamlı fark vardı (sırasıyla P0.05). Sonuç olarak; halotanın %1.0 ve 1.5 konsantrasyonda, isofloranın ise %1.5 konsantrasyonda kullanıldığında, hipokapnik şartlar altında bile ICP'yi arttırıp ve MAPı düşürmesi nedeniyle CPP'yi azalttığını, ancak sevofloranın %1.5 konsantrasyonda dahi ICP'yi ve CPP'yi etkilemediği ve bu nedenle intrakranial kompliansı azalmış (kafa travması, beyin ödemi ve intrakraniai kitle v.b.) olgularda hipokapnik şartlarda sevofloranın, isofloran ve halotana göre daha güvenli olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY: Hyperventilation is one of the commonly used procedures to decrease ICP and to preserve CBF. Volatile anaesthetics, in normocapnic conditions, increase ICP by increasing CBF and CVB due to dose-releated cerebral vasodilatation. The effects of volatile anaesthetics (halothane, isoflurane, and sevoflurane) on ICP and CPP in hypocapnic conditions on dogs were researched. Forty Mongrel dogs weighing 5-12 kg (mean 8.43±1.2) diveded in to 4 groups; K (control group), H (halothane group), I (isoflurane group), and S (sevoflurane group), each containing 10 animals. After sedatization with 50% N20 + 50% 02+ 1% halothane, an intravenous cathater was inserted. Animals received anesthesia with thiopental sodium (10 mg/kg) and vecronium (0.2 mg/kg) and then endotracheal entubation was performed. Ventilation was performed with 50% N20 + 50% 02 + 1.0% by rate of 20- 25/min, keeping PaC02 at 35-45 mmHg. Haemodynamic parameters (pulse, MAP, CVP), ECG, breath, temperature, ETC02, and ICP were monitorisated. Thirty minutes after operation had been completed, the basal (TO, by increasing PaC02 26-28 mmHg and increasing ventilation rate to 30-35/min the second (T2) measurement were performed. Fentanyl (15 figr/kg), halothane, isoflurane, and sevoflurane infusion were continued in groups K, H, I, and S respectively. Volatile anaesthetics had been given at concentration of 0.5% (T3), 1.0%) (T4), and 1.5% (T5) for 20 minutes at each level and haemodynamic parameters were obtained after 20 minutes. There were no differences between groups S and K in all levels (p>0.05). There were significantly differences between groups H and K at T4 and T5 levels and between groups I and K at T5 (p0.05). In conclusion, 1.0 % and 1.5 % halothane, and 1.5 % isoflurane decreased CPP by increasing ICP and decreasing MAP under hypocapnic conditions, but sevoflurane didn't affect ICP and CPP even in concentration of 1.5 %. Thus sevoflurane is safer than isoflurane and halothane in case of decreased intracranial compliance (cranial injury, brain edema, and intracranial mass) under hypocapnic conditions.