İntratekal olarak kullanılan lokal anestezik (lidokain, bupivakain, prilokain) ve opioid (morfin, tramadol) ajanlarının nörotoksik etkileri
Neurotoxic effects of intrathecal local anesthetics (lidocaine, bupivacaine and prilocaine) and opioids (morphine and tramadol)
- Tez No: 99366
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSNÜ KÜRŞAD
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntratekal lokal anestezikler, lidokain, bupivakain, prilokain, intratekal opioid analjezikler, morfin, tramadol, komplikasyonlar, nörotoksisite, tavşan, Intrathecal local anesthetics, lidocaine, bupivacaine, prilocaine, intrathecal opioid analgesics, morphine, tramadol, complications, neurotoxicity, rabbit
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
C.ÖZET ideal olarak bir ilaç insanlarda intratekal olarak kullanılmadan önce çeşitli deneklerde nörotoksisite açısından histolojik, fizyolojik ve davranışsal testlerin tam olarak uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle biz, randomize çift kör bir çalışma planlayarak lokal anestezikler ve opioid analjezikler spinal kordda ve kan-beyin bariyerinde (KBB) oluşturdukları değişiklikleri ışık ve floresan mikroskobu ile incelemeyi amaçladık. Yetmişaltı Yeni Zelanda türü tavşan rastgele iki gruba ayrıldı. Bir KBB belirleyicisi olan %2'lik Evans Blue (EB) 5 ml/kg intravenöz olarak intratekal enjeksiyondan 5 saat önce bütün deneklere uygulandı. Lokal anestezik grubu (n=40) rastgele herbiri 10'ar tavşan içeren 4 subgruba ayrıldı. Şuuru açık hayvanlara 0.15 mi %2 lidokain (Grup L), %0.5 bupivakain (Grup B), %2 prilokain (Grup P) veya %0.9 şalin solüsyonu modifiye Malinovsky'nin tekniği kullanılarak intrasistemal yolla intratekal olarak enjekte edildi. Opioid analjezik grubu (n=36) rastgele 3 subgruba ayrıldı. Morfin 200 ug/kg (Grup M), tramadol 200 ug/kg (Grup T) ve %0.9 şalin (Grup S) solüsyonları 0.15 mi intrasistemal yolla intratekal olarak verildi. Vasküler kanülasyondan sonra, EB enjeksiyonundan sonra, spinal enjeksiyondan 3 dk sonra ve spinal enjeksiyondan 60 dk sonra olmak üzere 4 farklı zamanda solunum hızı, nabız, hemodinamik değişiklikler ve arterial kan gazı değişiklikleri kaydedildi. Bir haftanın sonunda denekler intrakardiak paraformaldehid enjeksiyonu ile sakrifiye edilip, beyin, servikal, torakal lomber ve sakral segmentlerden alınan kesitlerde histopatolojik ve KBB lezyon değişiklikleri araştırıldı. Verilen ajanlardan habersiz bir nöropatolojist tarafından transvers beyin ve spinal kord kesitleri ışık ve floresan mikroskobu ile incelendi. Bütün beyin ve spinal kord lam kesitleri beyin, servikal, torasik, lomber ve sakral olmak üzere beş zonda skorlandı. Şalin uygulanan deneklerin skorlarından daha yüksek skora sahip beyin ve spinal kord homojen lezyonlarının anormal olduğu düşünüldü. Lokal anestezi grubu: %0.9'luk şalin uygulanan deneklerin hiçbirinde sensoryal ve motor blokaj gelişmedi. Diğer deneklerde tam motor ve sensoryal blok gelişti. İntratekal enjeksiyondan deneklerin ölümüne kadar hiçbir denekte nörolojik defisit ve davranış bozukluğu gözlenmedi. Tüm deneklerde histopatolojik olarak beyin ve spinal kord incelenmesinde önemli bir değişiklik görülmedi (p>0.05). Beyin ve spinal kordun evans blue ile boyanması direkt inspeksiyonla değerlendirildi ve deneklerin hiçbirisinde evans blue ile anlamlı boyanma görülmedi (p>0.05). Floresan mikroskopi ile anlamlı KBB değişikliği gözlenmedi (p>0.05). İntratekal olarak verilen %2 lidokain, %0.5 bupivakain, %2 prilokain ve %0.9 şalin; solunum hızında, kalp hızında, hemodinamikolarak ve kan gazı örneklerinde intratekal injeksiyonu takiben 1 saat süreyle anlamlı bir değişiklik meydana getirmediler (p>0.05). Opioid analjezik grubu; %0.9 şalin ile motor ve sensoryal blokaj gelişmedi. Morfin ve tramadol kullanılan dozlarda HP ve PP cevabı için tam bir blok meydana getirdiler. İntratekal enjeksiyondan deneklerin ölümüne kadar hiçbir denekte nörolojik defisit ve davranış bozukluğu görülmedi. Morfin ve tramadol sadece sensoryal blok oluşturdular. Histopatolojik olarak beyin ve spinal kord incelenmesinde önemli bir değişiklik görülmedi (p>0.05). KBB çalışması, şalinle karşılaştırıldığında morfin ve tramadol'un nörotoksik olmadığını gösterdi (p>0.05). Morfin enjekte edilen tavşanlarda intratekal enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası ilk bir saatteki değerlere ve şalin uygulanan kontrol grubundaki değerlere göre sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB) ve ortalama arter basıncı (OAB) daha azdı (p0.05). Hemodinamik değişiklikler, solunum hızı ve arteriyal kan gazı değerleri açısından tramadol grubu, şalin grubuyla karşılaştırıldığında istatistiki olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak, intratekal olarak uygulanan lokal anestezik ve opioid ajanların, histolojik, fizyolojik ve davranışsal olarak nörotoksik olmadığına, ancak, tramadol, morfin ve lokal anestezik ilaçların intratekal olarak uygulanması için daha ileri eksperimental çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
IV D.SUMMARY Neurotoxic Effects of intrathecal Local Anesthetics (Lidocaine, Bupivacaine and Prilocaine) and Opioids (Morphine and Tramadol). Ideally, a complete roster of histological, physiologic, and behavioral testing would be performed on spinal drugs in several animal species, followed by safety trials in humans before widespread use. For that reason, planning randomized two blind study, we aim to examine the differences which local anesthetics and opioid analgesics make in the spinal cord and blood-brain barrier with the help of light and fluorescence microscopy. Seventysix New Zealand rabbits were randomly assigned to two groups. Five ml. kg"1 of 2% Evans Blue which is a BBB (Blod-Brain Barrier) tracer was intravenously injected to all groups 5 h before intrathecal injection. Local anesthetic group (n=40) was randomly divided into 4 subgroups and each of them included 10 rabbits. In the conscious animal, 0.15 ml 2% lidocaine (Group L), 0.5% bupivacaine (Group B), 2% prilocaine (Group P), or 0.9% saline solution (Group K) was intrathecal^ injected intracisternally using a modification of the tecniques of Malinovsky et al. Opioid analgesic group (n=36) was randomly divided into 3 subgroups. Morphine 200 ug/kg (Group M), tramadol 200 ug/kg (Group T) and 0.9% saline (Group S) solutions were administered 0.15 ml intrathecal^ via intracisternal. Respiratory rate, cardiac rate, hemodynamic changes and arterial blood gas samples was noted four different times; after vascular cannulation, after injection of EB, 3 minutes after spinal injection and 60 minutes after spinal injection. The rabbits were lived 1 week, after sacrification with intracardiac paraformaldehid injection we searched brain, cervical, thoracal, lumbal and sacral histopathological and blood - brain barrier lesions of rabbits. Light and fluorescence microscopy were performed on transverse brain and spinal cord sections by a neuropathologist unaware of the administered agents. All spinal cord and brain section slides were scored within five zones: brain, cervical, thoracic, lumbar, and sacral segments. Brain and spinal cord homogeneous lesions with higher scores than those of saline-treated animals were considered abnormal. Local anesthetic group: No sensory or motor blockade was noted with 0.9% saline serum. Other all animals exhibited complete motor block and sensory block. Between intrathecal injection and death, none of the animals presented obvious neurologic impairment or behavioral disturbances. Histopathologic brain and spinal cord examination revealed no significant changes (p>0.05). Staining of the brain and spinal cord by Evans blue was evaluated by direct visual inspection. None of theV animal revealed significant stainin by Evans blue (p>0.05). Fluorescence microscopy indicated no significant changes blood-brain barrier. Intrathecal^, 2% lidocaine, 0.5% bupivacaine, 2% prilocaine, and saline %0.9 produced no significant changes in respiratory rate, cardiac rate, hemodynamic changes and arterial blood gas samples for 1 h following injection (p>0.05). Opioid analgesic group: No sensory or motor blockade was also noted with 0.9% saline serum. Morphine and tramadol produced a complate block of the PP and HP responses at dose used. Between intrathecal injection and death, none of the animals presented obvious neurologic impairment or behavioral disturbances. Morphine and tramadol produced only a sensory block. Histopathologic brain and spinal cord examination revealed no significant changes (p>0.05). The blood-brain barrier study showed no evidence of neurotoxicity for morphine and tramadol in comparison with saline (p>0.05). Systolic arterial pressures (SAP), diastolic arterial pressures (DAP), and mean arterial pressures (MAP) in morphine-injected rabbits were less than the preinjection values and less than saline treated controls during the fist 1h after intrathecal injection. The difference between the mophine group and other groups are statically significant (p0.05). In the comparision of hemodynamic changes, respiratory rate, and arterial blood gases values between tramadol and saline groups, the differences are not significant (p>0.05). In conclusion, we decided that intrathecal^ administered local anesthetics and opioid analgesics are not neurotoxic with respect to their histologic, physiologic, or behavioral actions. However, the administration of tramadol, morphine and other local anesthetic agents need further experimental studies.