Arkası yarın tekniğinin 7.sınıf ortaokul öğrencilerinin tarihsel empati eğilimleri üzerine etkisi
The effect of the“the rest is tomorrow”technique on the historical empathy tendencies of 7th grade middle school students
  1. Tez No: 993659
  2. Yazar: KÜBRA ZAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZMENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim bilimleri, Tarih bilinci, Tarih okuryazarlığı, Education, Educational science, Historical consciousness, Historical literacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretimi dâhilinde film ve belgesel kullanımının öğrencilerin tarihsel empati kapasiteleri üzerindeki etki düzeyini belirlemektir. Bu çerçevede,“arkası yarın”olarak adlandırılan öğretim tekniği, katılımcıların empati düzeylerindeki anlamlı değişkenliği ortaya çıkarmada başarılı ve işlevsel bir metot olarak kullanılmıştır. Bu doğrultuda, belirlenen tarihsel empati ölçütleri baz alınarak uygulama öncesi (ön test) ve uygulama sonrası (son test) değerlendirme süreçleri özenle yürütülmüştür. Deneysel yöntem süresince öğrencilere gösterilen filmler ve belgeseller ışığında, empati düzeylerindeki değişim kaydedilerek nicel olarak saptanmıştır. Söz konusu akademik inceleme, ortaokul 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi müfredatının“Kültür ve Miras”öğrenme teması üzerine tatbik edilmiştir. Bu çalışma, 2024-2025 öğretim periyodu boyunca Samsun ili Atakum ilçesinde konuşlu bulunan bir resmî devlet okulunda icra edilmiştir. Söz konusu akademik inceleme, bahsi geçen eğitim kurumunun yedinci sınıf şubeleri olan toplam elli sekiz (58) kişilik bir öğrenci grubuyla tamamlanmıştır. Uygulama seyrinin gelişim safhalarında, kontrol grubu için dersler geleneksel anlatım teknikleriyle ilerletilirken, deney grubu öğrencilerine ise öğrenme alanının içeriğine uygun olarak belirlenen filmler ve belgeseller izletilmiş ve ardından“arkası yarın”yöntemi uygulanmıştır. Uygulanan tarihsel empati ölçeği 12 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 27 programında analiz edilmiş ve anlamlı bir fark bulunduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the level of impact that the use of films and documentaries within Social Studies education has on students' historical empathy capacities. Within this framework, the teaching technique known as“to be continued tomorrow”has been used as a successful and functional method for revealing meaningful variability in participants' empathy levels. Accordingly, pre-test and post-test evaluation processes were carefully conducted based on the defined historical empathy criteria. During the experimental method, changes in empathy levels were recorded and quantitatively determined based on the films and documentaries shown to students. The academic study in question was applied to the“Culture and Heritage”learning theme of the 7th grade Social Studies curriculum. This study was conducted during the 2024-2025 academic year at a public state school located in the Atakum district of Samsun province. The academic study was completed with a group of fifty-eight (58) students from the seventh grade classes of the aforementioned educational institution. During the development stages of the application, while lessons for the control group were conducted using traditional teaching techniques, the experimental group students were shown films and documentaries selected according to the content of the learning area, followed by the“to be continued”method. The historical empathy scale applied consists of 12 questions. The data obtained were analyzed using the SPSS 27 program, and a significant difference was observed.