Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerde duygusal zekanın problem çözme becerisi ve iş doyumuna etkisi
The effect of emotional intelligence on problem-solving skills and job satisfaction in nurses working in surgical clinics
  1. Tez No: 993660
  2. Yazar: KÜBRA ERGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİYE ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, Hemşireler, Problem çözme, İş doyumu, Emotional intelligence, Nurses, Problem solving, Job satisfaction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin duygusal zeka düzeylerinin, problem çözme becerileri ve iş doyumları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki araştırma, Erzurum ilindeki iki hastanenin cerrahi kliniklerinde görev yapan 250 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Duygusal Zeka Ölçeği, Problem Çözme Envanteri ve Minnesota İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin duygusal zeka düzeylerinin düşük (1.98±0.47), problem çözme becerilerinin ise yüksek (76.80±18.62) olduğu saptanmıştır. Duygusal zeka puanı ile problem çözme envanteri puanı arasında pozitif (r=0.509), iş doyumu puanı arasında ise negatif (r=-0.705) yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Buna göre, duygusal zeka düzeyi arttıkça hemşirelerin problem çözme becerisi algısının düştüğü ve iş doyumunun azaldığı belirlenmiştir. Ayrıca problem çözme becerisi yüksek olan hemşirelerin iş doyumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Cerrahi hemşirelerinde yüksek duygusal farkındalık, yoğun stresli çalışma ortamında kaygı düzeyini artırarak yetkinlik algısını ve iş doyumunu olumsuz etkilemektedir. Buna karşın problem çözme becerisinin yüksekliği, iş doyumunu artıran önemli bir faktördür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of emotional intelligence levels of nurses working in surgical clinics on their problem-solving skills and job satisfaction. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted with 250 nurses working in the surgical clinics of two hospitals in Erzurum. Data were collected using a Personal Information Form, the Emotional Intelligence Scale, the Problem Solving Inventory, and the Minnesota Job Satisfaction Scale. Descriptive statistics, correlation, and regression analyses were used for data analysis. Results: In the study, it was determined that nurses' emotional intelligence levels were low (1.98±0.47) and their problem-solving skills were high (76.80±18.62). A statistically significant positive relationship was found between emotional intelligence scores and Problem Solving Inventory scores (r=0.509), and a significant negative relationship was found with job satisfaction scores (r=-0.705). Accordingly, it was determined that as emotional intelligence levels increased, nurses' perception of problem-solving skills decreased and job satisfaction decreased. Furthermore, it was determined that nurses with high problem-solving skills had higher job satisfaction. Conclusion: High emotional awareness in surgical nurses negatively affects their perception of competence and job satisfaction by increasing anxiety levels in the intensely stressful working environment. In contrast, high problem-solving skill is an important factor that increases job satisfaction.