Postoperatif analjezide kullanılan ajanların renal etkilerinin eksperimental olarak incelenmesi
  1. Tez No: 99367
  2. Yazar: MEHMET KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZIM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Nefrotoksisite, Ketorolak, Diklofenak, Morfin, Tramadol, Nephrotoxicity, Ketorolac, Diclofenac, Morphine, Tramadol «jje
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ill ÖZET Orta ve şiddetli postoperatif ağrının kontrolünde Nonsteroidal Antiinflamatuar İlaçlar (NSAİİ) ve opioidler yaygın olarak kullanılmaktadır. Güçlü analjezik özellikleri ve opioidlerle ilgili yan etkilerinin olmamasından dolayı, postoperatif ağrının kontrolünde NSAİİ'lara artan oranda rağbet olmaktadır. Bununla birlikte NSAİİ'larla ilgili problemlerde yok değildir. Özellikle uzun süreli NSAİİ'larla tedavi sonrası oluşan renal yan etkiler iyi bilinmektedir. Bununla birlikte; postoperatif ağrının tedavisinde kullanıldıkları zaman NSAİİ'ların akut renal etkileri hakkında bilinenler nispeten azdır. Özellikle de parenteral ketorolak kullanımı ile ilişkili ciddi postoperatif renal disfonksiyon raporları NSAİİ'ların cerrahi sonrası hastalarda kullanımı hakkında endişeler yaratmıştır. Bu nedenle biz; izofluran anestezisi geçiren hastalardaki klinik durumu oluşturarak, peşinden üç gün ketorolak, diklofenak, morfin ve tramadol tedavileri yaptık. Tedavilerin böbrekler üzerinde oluşturduğu etkileri biyokimyasal ve histopatolojik çalışmalarla değerlendirdik. Bu çalışma yeni zelenda türü 50 tavşan üzerinde yapıldı. Tavşanlar randomize olarak 10'arlı beş gruba ayrıldı. Bütün tavşanlara izofluran/oksijen ile anestezi uygulandı ve 1mg/kg subkutanöz midazolamla kombine edildi. Grup C'de (kontrol grubu) %0,9 NaCI, Grup K'da (ketorolak grubu) 10 mg/kg/gün ketorolak, Grup D'de (diklofenak grubu) 10 mg/kg/gün diklofenak, Grup M'de (morfin grubu) 1 mg/kg/gün morfin, Grup T'de (tramadol grubu) 10 mg/kg/gün tramadol skapulalar arasından subkutanöz olarak enjekte edildi. Renal fonksiyon anestezi öncesi ve üç günlük tedavi sonrası serum ve idrar elektrolitleri, osmolalite, BUN, kreatinin ve kreatinin klirensi ölçümü ile değerlendirildi. Üç gün sonra hayvanlar 50 mg/kg intraperitoneal ketaminle anestetize edildi, böbrekler histolojik olarak incelenmek için çıkarıldı ve denekler sakrifiye edildi. Sonuç olarak; yalnız ketorolak ve diklofenak anestezi sonrası böbrek fonksiyonu ve yapısında anlamlı değişiklikler oluşturmuştur, fakat morfin ve tramadol anestezi sonrası böbrek fonksiyon ve yapısında bozulmaya sebep olmamışlardır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Nonsteroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) and opioids are widespread used to control moderate and severe postoperative pain. Because of their analgesic properties and lack of opioid-induced adverse effects, NSAIDs have become increasingly popular in the treatment of postoperative pain. However, NSAIDs are not problemless. The adverse renal effects of NSAIDs have been weel-known particularly after long-term therapy. However, relatively little is known about the acute renal effects of NSAIDs when used in postoperative pain management. Reports of serious postoperative renal dysfunction, especially associated with the use of parenteral ketorolac, has created concern about the use of NSAIDs in postsurgical patients. For that reasons we replicated the clinical situation of patients undergoing isoflurane anesthesia, followed to receiving ketorolac, diclofenac, morphine and tramadol for three days. Biochemical and histological studies were performed to assess the effects of the treatment on renal functions.. The study included on 50 New Zelland rabbits. Rabbits were divided into 5 groups and each group had 10 rabbits. All rabbits were received anesthesia with isoflurane/oxygen and combined with 1 mg/kg subcutaneous midazolam. Animals were received %0,9 NaCI in Group C (control group), 10 mg/kg/day ketorolac in Group K (ketorolac group), 10 mg/kg/day diclofenac in Group D ( diclofenac group), 1 mg/kg/day morphine in Group M ( morphine group), 10 mg/kg/day tramadol in Group T ( tramadol group) was subcutaneously between the scapulae injected. Renal functions were assessed before anesthesia and 3 days after treatment by measuring serum and urine electrolytes, osmolality, BUN, creatinine and creatinin clearence. Three days later, animals were anesthetized by 50 mg/kg intraperitoneal ketamin, the kidneys removed for histological examination and the animals were sacrified. As a result, only ketorolac and diclofenac produced significantly changes in kidney function and structure after anesthesia, but morphine and tramadol are not deleterious to kidney function and structure after anesthesia.