Ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma başarıları ile tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between middle school students' mathematical problem posing success and their attitudes
- Tez No: 993695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN KATRANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, Problem kurma, Tutumlar, Mathematics, Problem posing, Attitudes
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünden alınan 12.03.2024 tarihli ve E-41780479-100-564909 etik kurul onayı ile Milli Eğitim Bakanlığından alınan 05.04.2024 tarihli ve E-86980341-604.01.01-100262403 sayılı onaydan sonra uygulanmaya başlanmıştır. Araştırma kapsamında ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma başarıları ile tutumları arasındaki ilişki ele alınmıştır. Çoklu desene göre yapılandırılan çalışmanın çalışma grubunu, uygun/elverişli örnekleme yöntemiyle seçilen Yalova ili Çınarcık ilçesinde bulunan bir devlet ortaokulunda öğrenim gören toplam 105 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler“Demografik Bilgi Formu”,“Matematik Problemi Oluşturma Tutum Ölçeği”ve“Problem Kurma Formu”ile toplanmıştır. Tutum ve demografik değişkenlere ilişkin veriler istatistiksel analiz yöntemleri kullanılarak elde edilmiş, problem kurma çalışmaları ise“Problem Oluşturmayı Değerlendirme Rubriği”doğrultusunda değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin matematiksel problem kurma başarılarının genel olarak orta düzeyin üzerinde olduğunu göstermiştir. Serbest problem kurma ve yapılandırılmış problem kurma türlerinde cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu ve yıl sonu matematik başarı notu değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken, yarı yapılandırılmış problem kurma türünde yalnızca sınıf seviyesi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca üç problem kurma türü ile öğrencilerin matematiksel problem kurma tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin matematiksel problem kurma başarılarını ve tutumlarını serbest, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış problem kurma türleri kapsamında ayrı ayrı ele almasıyla literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The research was initiated following the ethics committee approval dated 12.03.2024 and numbered E-41780479-100-564909, obtained from the Graduate School of Natural and Applied Sciences at Kocaeli University, and the approval dated 05.04.2024 and numbered E-86980341-604.01.01-100262403, obtained from the Ministry of National Education. Within the scope of the study, the relationship between middle school students' mathematical problem posing achievement and their attitudes was examined. The study, structured according to a multi-design approach, included a study group consisting of a total of 105 students enrolled in a public middle school located in the Çınarcık district of Yalova province, selected through the convenience sampling method. Data were collected using the“Demographic Information Form,”the“Mathematical Problem Posing Attitude Scale,”and the“Problem Posing Form.”Data related to attitudes and demographic variables were obtained through statistical analysis methods, while the problem-posing tasks were evaluated in line with the“Problem Posing Evaluation Rubric.”The results indicated that students' mathematical problem posing achievement was generally above a moderate level. While no statistically significant differences were found in free problem posing and structured problem posing with respect to gender, grade level, parents' educational status, and year-end mathematics achievement grade, a statistically significant difference was found in semi-structured problem posing only with respect to grade level. In addition, it was concluded that there was no statistically significant relationship between the three types of problem posing and students' attitudes toward mathematical problem posing. This study contributes to the literature by examining middle school students' mathematical problem-posing achievement and attitudes separately within the scope of free, semi-structured, and structured problem posing tasks.