Demokrat Parti döneminden 12 Eylül'e Türkiye'de siyasal seçim kampanyaları: Popülizm ve propaganda
Political election campaigns in Turkey from the Democratic Party period to September 12: Populism and propaganda
- Tez No: 993710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER EMRE ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Propaganda, Seçim Kampanyaları, Ortanın Solu, Populism, Propaganda, Election Campaigns, Left of Center
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1950–1980 yılları arasında Türkiye'de yapılan seçim kampanyalarını popülizm ve propaganda kavramları üzerinden incelemektedir. Demokrat Parti'nin iktidara gelişiyle başlayan dönemde partilerin halkla kurduğu ilişki biçimleri ve bu ilişkilerin hangi söylemlerle şekillendiği araştırılmıştır. Seçim kampanyaları sadece oy toplama süreçleri olarak değil halkın nasıl temsil edildiğini gösteren alanlar olarak ele alınmıştır. Popülizm, halk ile elitler arasındaki karşıtlık üzerinden kurulan bir siyaset biçimi olarak değerlendirilmiştir. Propaganda kavramı ise politik söylemlerin halka aktarılmasını sağlayan araçlar olarak ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Tek Parti döneminde halkçılık anlayışıyla yürütülen modernleşme propagandası incelenmiştir. Bu dönemde, halk devletin yönlendirmesi gereken bir topluluk olarak görülmüş ve yukarıdan aşağıya bir halk inşası hedeflenmiştir. Çok partili hayata geçişle birlikte bu anlayış değişmiştir. Seçmeni merkeze alan daha popülist bir dil ortaya çıkmıştır. İkinci bölümde, Demokrat Parti'nin“Yeter Söz Milletindir”sloganı ile geliştirdiği halk merkezli siyaset dili incelenmiştir. Parti, kendisini halkın temsilcisi olarak tanıtmış CHP'yi ise halktan uzak bir yapıda göstermiştir. DP'nin dini ve milli değerlere dayalı bu dili özellikle, kırsal bölgelerde güçlü bir karşılık bulmuştur. Ancak 1954 sonrasında söylemin sertleştiği ve basına yönelik baskıların arttığı görülmüştür. Üçüncü bölümde, 1960–1980 yılları arasında gelişen sağ ve sol popülist yaklaşımlar karşılaştırılmıştır. Adalet Partisi ve Millî Görüş hareketi, halkı dini ve milli değerler üzerinden tanımlarken; Türkiye İşçi Partisi emek ve sınıf temelli bir halk anlayışı geliştirmiştir. Bülent Ecevit'in liderliğindeki CHP ise“Ortanın Solu”anlayışıyla daha kapsayıcı ve kültürel bir halk söylemi oluşturmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, Türkiye'de seçim kampanyalarının yalnızca siyasi rekabetin değil, halkın kimliğinin ve temsil biçimlerinin yeniden ortaya konulduğu alanlar olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines election campaigns in Turkey between 1950 and 1980 through the lenses of populism and propaganda. The research explores how political parties established relationships with the public during the period beginning with the Democratic Party's rise to power, and how these relationships were shaped through specific discourses. Election campaigns are considered not merely as processes of vote-gathering but also as arenas that reveal how the public was represented. Populism is evaluated as a form of politics constructed around the opposition between the people and the elites, while propaganda is analyzed as the means through which political messages were conveyed to the public. The first chapter examines the modernization propaganda conducted under the understanding of populism during the Single-Party era. During this period, the public was perceived as a community that needed to be guided by the state, and a top-down approach to shaping the people was pursued. With the transition to a multi-party system, this approach changed, giving rise to a more populist discourse that placed the voter at the center. The second chapter analyzes the Democratic Party's people-centered political language developed around the slogan“Enough, the Word Belongs to the Nation.”The party presented itself as the representative of the people while portraying the Republican People's Party (CHP) as distant from the public. This discourse, based on religious and national values, resonated particularly strongly in rural areas. However, after 1954, the rhetoric became more confrontational, and press restrictions increased. The third chapter compares right- and left-wing populist approaches developed between 1960 and 1980. While the Justice Party and the National View (Millî Görüş) movement defined the people through religious and national values, the Workers' Party of Turkey (TİP) developed a people-centered understanding based on labor and class. The CHP under Bülent Ecevit, through its“Left of the Center”approach, established a more inclusive and culturally oriented discourse of the people. In conclusion, this study demonstrates that election campaigns in Turkey were not only arenas of political competition but also spaces where the identity and representation of the public were redefined.