70'li yıllardan 28 Şubat'a Türkiye'de sağ muhafazakar siyasetin tarihsel süreci
The historical process of right conservative politics in Türkiye from the 70s to February 28
  1. Tez No: 993711
  2. Yazar: AHMET ALPASLAN ATMACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER EMRE ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: muhafazakarlık, gelenek, yenileşme, conservatism, tradition, innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Muhafazakarlık var olan geleneksel değerlerin ve kurumların korunması gerekliliğini savunan bir düşüncedir. Bu düşüncenin gelişimi, 18. asırda meydana gelen özellikle Fransız İhtilali, Sanayi İnkılabı ve Aydınlanma Hareketi gibi reformist hareketlere karşı gelen bir tutum içerisinde meydan gelmiştir. Muhafazakarlık, Fransız İhtilali'nin getirdiği siyasete, Sanayi İnkılabı sonrasında meydana gelen sosyal yapının çözülmesiyle ortaya çıkan toplumsal yabancılaşmaya, Aydınlanma Hareketi'nin getirdiği geleneğin değil aklın ön planda tutulması anlayışına karşı gelişim göstermiştir. Muhafazakarlığı kendi içerisinde oluşturan bazı kavramlar mevcuttur. Bu kavramlar; Gelenek, Aile, Mülkiyet, Reform, Birey, Düzen, Otorite, Din, Devlet ve Tarih gibi kavramlar çerçevesinde oluşmaktadır. Türkiye özelinde ise muhafazakarlık Osmanlı İmparatorluğu'nun kötü gidişatına dur demek maksadıyla yapılan yeniliklere karşı ortaya çıkış göstermiş olsa da asıl anlamda belirginleşmesi Cumhuriyet Dönemi'nde Türkiye siyaseti içerisinde meydana gelmiştir. Ancak Cumhuriyetin ilanından sonra muhafazakarlık siyaset içerisinde kendisine yer bulamamış olsa da 1950' li yıllardan itibaren siyasette yer edinebilmiştir. Bu yer edinme, çok partili siyasi hayata geçişle birlikte siyasi arenada Demokrat Parti'nin var olmasıyla gerçekleşmiştir. Demokrat Parti iktidarlığında başlayan bu süreç 27 Mayıs Darbesiyle bir duraklama süreci yaşasa da 1960-1970 yılları arasında DP'nin oy mirasçısı olan Adalet Partisi de bu dönemde muhafazakar yaklaşımları benimsemiştir. Bu süreçte yaşanan 12 Mart Muhtırası 27 Mayıs Darbesi gibi muhafazakar siyasetin çekindiği sonuçları olmamıştır. 1970'li yıllarda milliyetçi-muhafazakar kesim Milliyetçi Hareket Partisi ile İslami yönü ağır basan muhafazakarlar için ise Necmettin Erbakan liderliğinde Millî Görüş Hareketi'nin partileri olan Milli Nizam Partisi ve Milli Selamet Partisi yer almıştır. 12 Eylül Darbesiyle birlikte tekrar kesintiye uğrayan siyasetin normale dönmesiyle birlikte Turgut Özal liderliğinde Anavatan Partisi 1980'li yıllarda muhafazakarlığa farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. 1990'lı yıllar ise Millî Görüş Hareketi partisi olan Refah Partisi'nin yükselişiyle ve iktidarda pay ortağı olmasıyla muhafazakar siyasetin yükseliş yaşadığı dönem olsa da 28 Şubat müdahalesi bu yükselişi engellemiştir.
Özet (Çeviri)
Conservatism is a ideology that advocates the preservation of existing traditional values and institutions. The development of this ideology occurred in response to reformist movements, particularly the French Revolution, the Industrial Revolution, and the Enlightenment Movement, that emerged in the 18th century. Conservatism developed in opposition to the politics brought about by the French Revolution, the social alienation that emerged with the disintegration of the social structure following the Industrial Revolution, and the Enlightenment Movement's prioritization of reason over tradition. Conservatism encompasses several concepts. These concepts are structured around concepts such as Tradition, Family, Property, Reform, the Individual, Order, Authority, Religion, the State, and History. In Turkey, conservatism emerged in response to reforms aimed at halting the Ottoman Empire's deteriorating trajectory, but its true emergence within Turkish politics began during the Republican Era. However, after the proclamation of the Republic, conservatism failed to find a place for itself within politics, but it did gain a foothold in the political arena from the 1950s onward. This accession was achieved with the transition to multi-party politics and the emergence of the Democrat Party in the political arena. While this process, which began under the Democrat Party's rule, experienced a period of stagnation with the May 27 Coup, the Justice Party, which inherited the DP's votes between 1960 and 1970, also adopted conservative approaches during this period. The March 12 Memorandum during this period, unlike the May 27 Coup, did not have the consequences that conservative politics feared. In the 1970s, the nationalist-conservative faction was led by the Nationalist Movement Party, while the conservatives, with a predominantly Islamic bent, were led by the National Order Party and the National Salvation Party, both parties of the National Vision Movement under Necmettin Erbakan. With the return to normalcy in politics, which had been disrupted by the September 12th coup, the Motherland Party under Turgut Özal brought a different perspective to conservatism in the 1980s. While the 1990s marked a period of rising conservative politics with the rise of the Welfare Party, a National Vision Movement party, and its accession to power, the February 28th intervention thwarted this rise.