Deprem bölgesindeki ergenlerde travma sonrası stres bozukluğunun ergen asiliğine ve okul tükenmişliğine etkisinin incelenmesi
The impact of post-traumatic stress disorder on adolescent rebelliousness and school burnout among adolescents in earthquake-affected areas
- Tez No: 993709
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ENEZ DARÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: deprem, ergenlik, travma sonrası stres, okul tükenmişliği, ergen asiliği, Gelişim psikolojisi, Stres bozuklukları-post travmatik, Çocukluk çağı travmaları, Öğrenci başarısı, earthquake, adolescence, post-traumatic stress, school burnout, Development psychology, Stress disorders-post traumatic, Childhood traumas, Student achievement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, deprem bölgesindeki ergenlerde travma sonrası stres bozukluğunun ergen asiliğine ve okul tükenmişliğine etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, deprem deneyimi yaşayan ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmekte olan 312 ergen oluşturmaktadır. Veriler nicel araştırma yöntemleri kapsamında toplanmıştır. Bulgular, ÇTSS-TÖ puanlarının okul tükenmişliği üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığını göstermiştir (p > .05). Buna karşın, ergenlerin stres tepkileri ile okul tükenmişliği arasında düşük düzeyde pozitif bir korelasyon elde edilmiştir. Dolayısıyla, travma sonrası stresin tek başına okul tükenmişliğinin belirleyicisi olmadığı, ancak iki değişken arasında zayıf da olsa bir ilişki bulunduğu söylenebilir. Öte yandan, ÇTSS-TÖ puanlarının ergen asiliği üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi saptanmıştır (β = .121, p < .05). Bu bulgu, deprem sonrası daha yüksek stres tepkileri sergileyen ergenlerin asilik davranışları da artış gösterme eğiliminde olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca okul tükenmişliği ile ergen asiliği arasında orta düzeyde ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Demografik değişkenler açısından incelendiğinde, cinsiyet ve yaş gruplarına göre kısmi farklılıkların mevcut olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, araştırma bulguları ergenlerde deprem sonrası stres tepkilerinin özellikle asilik davranışları üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunduğunu, okul tükenmişliği ile ise sınırlı düzeyde ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, afet sonrası psikososyal destek programlarının yalnızca akademik motivasyonu değil aynı zamanda ergenlerde davranışsal uyumu da gözetmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of post-traumatic stress disorder on adolescent delinquency and school burnout in adolescents in earthquake-affected areas. The sample of the study consists of 312 adolescents who experienced an earthquake and are enrolled in secondary education institutions. Data were collected using quantitative research methods. Findings showed that PTSD-TÖ scores did not have a significant effect on school burnout (p > .05). However, a low level of positive correlation was found between adolescents' stress reactions and school burnout. Therefore, it can be said that post-traumatic stress alone is not a determinant of school burnout, but that there is a weak relationship between the two variables. On the other hand, a significant and positive effect of PTSD-TÖ scores on adolescent delinquency was found (β = .121, p < .05). This finding reveals that adolescents who exhibit higher stress responses after an earthquake tend to show an increase in rebellious behavior. Furthermore, a moderate and positive relationship was found between school burnout and adolescent rebelliousness. When examined in terms of demographic variables, partial differences were determined according to gender and age groups. In conclusion, the research findings show that post-earthquake stress responses in adolescents have a significant effect, particularly on defiant behavior, and are only moderately related to school burnout. These results indicate that post-disaster psychosocial support programs should focus not only on academic motivation but also on behavioral adjustment in adolescents.