İbrahim Kafesoğlu'nun fikri hayatı ekseninde milli şuur kavramı
The concept of national consciousness on the axix of İbrahim Kafesoğlu's intellectual life
- Tez No: 993712
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM KÖKSAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Milli şuur, Milliyetçilik, Osmanlıcılık, Sosyalizm, National conscious, Nationalism, Ponottoman, Socialism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkolog, tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu'nun milliyetçilik ideolojisi bağlamındaki eserleri ve makaleleri aracılığıyla“milli şuur”kavramına yönelik derinlemesine bir analiz sunmaktadır. Söz konusu kavram, sadece siyasi bir olgu olarak değil, aynı zamanda tarihsel, kültürel ve sosyolojik boyutlarıyla ele alınmaktadır. Kafesoğlu'nun tarih anlayışı ve anlatım üslubu doğrultusunda, milli şuurun erken Türk tarihinden itibaren hangi evrelerde ortaya çıktığı, gelişim gösterdiği ve önemli tarihsel olayların seyrini nasıl etkilediği incelenmektedir. Çalışma, Türk-İslam Sentezi çerçevesinde Türk milliyetçiliğinin doğuşunu ve Türk millî kültürüne etkilerini araştırmakta, Milli Tarih Eğitimi ile ilgili çalışmalarına odaklanmaktadır. Ayrıca Kafesoğlu'nun Genel Türk Tarihi alanındaki katkılarının tarihsel bir perspektifle değerlendirilmesi temel konu alanını oluşturmaktadır. Metin dilbilimsel çözümleme ve yorumsal analiz yöntemleriyle, Kafesoğlu'nun Türk milli kültüründe ve Genel Türk Tarihinde milli şuurun oluşumu ve gelişimi hakkındaki tespitleri disiplinlerarası bir yaklaşımla irdelenmektedir. Bu bağlamda, Bozkır Türklerinin sosyo-ekonomik, sosyo-politik, kültürel ve coğrafi koşulları, devlet yapısı, devlet felsefesi, gaza politikası, milliyetperverlik, dinî inanışlar, tefekkür biçimi, vatan anlayışı ve edebi kültür gibi unsurlar açıklanmaktadır. İnceleme, Prof. Dr. İbrahim Kafesolu'nun makaleleri üzerinden, sosyalizm görüşlerine ve Osmanlıcılık politikalarına yönelik getirdiği eleştirileri ve karşı argümanlarını da kapsamaktadır. Kafesoğlu'nun milli şuur vurgusu, bu ideolojilerin milletin bütünlüğüne ve kimliğine yönelik oluşturduğu potansiyel tehditler bağlamında değerlendirilmektedir. Kafesoğlu'nun eserlerinde, Batılılaşma sürecinin değerlendirilmesinde, Ziya Gökalp'in fikirlerine verdiği önem vurgulanmaktadır. Kafesoğlu, gerçek bir aydınlanmanın ancak Gökalp'in düşünsel çerçevesi doğrultusunda mümkün olabileceğini savunur ve bu süreçte Osmanlı aydın ve devlet adamlarının sergilediği yanlış yaklaşımları eleştirir. Son olarak, Kafesoğlu'nun Atatürkçülük ve Atatürk Milliyetçiliği üzerine düşünceleri, Türk kültür tarihi açısından aydınlatıcı bir şekilde ele alınmaktadır. Onun bilimsel seminerlerde, kültürel faaliyetlerde ve eğitim vakfı çalışmalarında edindiği deneyimler ve oluşturduğu ekol, çalışmanın önemli bir bölümünü teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study provides an in-depth analysis of the concept of“national consciousness”through the works and articles of the Turkologist, historian and academic Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, within the context of his nationalist ideology. The concept is examined not only as a political phenomenon but also in its historical, cultural and sociologial dimensions. In line with Kafesoğlu's understanding of history and narrative style, the study investigates at which stages national consciousness emerged and developed since early Turkish history and how it influenced the course of significant historical events. The research focuses specifically on the origins of Turkish nationalism within the framework of the Turkish-Islamic Synthesis and its effects on Turkish national culture, as well as on his works related to National History Education. Furthermore, a historical evaluation of Kafesoğlu's contributions to the field of General Turkish History forms the core subject area. Through textual-linguistic analysis and interpretative methods, Kafesoğlu's findings on the formation and development of national consciousness in Turkish national culture and general Turkish history are examined from an interdisciplinary perspective. In this context, elements such as the socio-political, cultural and geographical conditions of the Steppe Turks, their state structure, state philosophy, gaza policy, patriotism, religious beliefs, modes of thought, and literary culture are explained. The study also includes an examination of Prof. Dr. Kafesoğlu's critiques and counter-arguments againts socialist views and Ottomanist policies, analyzed through his articles. Kafesoğlu's emphasis on national consciousness is evaluated in the context of the potential threats these ideologies posed to the nation's integrity and identity. The study also emphazises the importance Kafesoğlu placed on Ziya Gökalp's ideas in his evaluation of the Westernization process. Kafesoğlu argues that a true Enlightenment could only be achieved in line with Gökalp's intellectual framework and he criticizes the misguided approaches of Ottoman intellectuals and statesmen during this period. Finally, Kafesoğlu's thoughts on Atatürkism and Atatürk's Nationalism are discussed in a manner that illuminates Turkish cultural history. His experiences and the school of thought he established through scientific seminars, cultural activities and educational foundation work constitute a significant part of this study.