Çocukluk çağı travmalarının bağlanma stillerine ve romantik ilişki doyumuna etkisinin incelenmesi
Examining the effects of childhood trauma on attachment styles and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 993720
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, Attachment styles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çocukluk çağı travmalarının ve bağlanma stillerinin, romantik ilişkilerdeki ilişki doyumu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, 19-55 yaş arasındaki 348 bireyden oluşan bir örneklemle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, farklı cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ilişki süresi ve medeni duruma sahip bireylerden seçilmiş, böylece araştırmanın bulgularının genellenebilirliği artırılmıştır. Çalışmada, Demografik Bilgi Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 27.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, çocukluk dönemi travmalarının, güvenli bağlanma düzeyini negatif yönde etkilediğini ve kaygılı-kararsız ile kaçınan bağlanma stillerinin arttığını göstermektedir. Ayrıca, çocukluk travmalarının romantik ilişki doyumu üzerinde de olumsuz etkileri olduğu bulunmuştur. Demografik değişkenler açısından yapılan analizler, cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve gelir düzeyine göre çocukluk travmalarının anlamlı bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Ancak, medeni durum ile çocukluk travmaları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, bekar ve boşanmış bireylerin travma düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Çocukluk çağı travmalarının bağlanma stilleri ve romantik ilişki doyumu üzerindeki etkileri, literatürdeki pek çok araştırma ile paralellik göstermektedir. Bu bulgular, çocukluk travmalarının bireylerin yetişkinlikteki ilişki dinamiklerini önemli ölçüde şekillendirdiğini ve güvenli bağlanma gibi önemli psikososyal faktörlerin travmalarla ilişkili olarak zayıfladığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, çalışmanın bulguları, romantik ilişki doyumunun travmatik geçmişle olan bağlantısını vurgulamakta ve sağlıklı bağlanma stillerinin geliştirilmesinin önemini gözler önüne sermektedir. Bu bulgular doğrultusunda, psikolojik destek ve müdahale programlarının travma geçmişi olan bireyler için daha erişilebilir hale getirilmesi gerektiği ve evlilik ile ilişki terapilerinde travma sonrası bağlanma bozukluklarının ele alınmasının önem arz ettiği söylenebilir. Sonuç olarak, araştırmanın bulguları, bireylerin sağlıklı romantik ilişkiler kurabilmesi için travmalarının anlaşılması ve destekleyici psikolojik müdahalelerin arttırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of childhood traumas and attachment styles on relationship satisfaction in romantic relationships. The study was conducted with a sample of 348 individuals between the ages of 19-55. Participants were selected from individuals with different gender, age, education status, relationship duration and marital status, thus increasing the generalizability of the findings of the study. Demographic Information Form, Childhood Trauma Scale, Three-Dimensional Attachment Styles Scale and Relationship Satisfaction Scale were used in the study. IBM SPSS Statistics 27.0 program was used in the analysis of the data. The results of the study show that childhood traumas negatively affect the level of secure attachment and that anxious-ambivalent and avoidant attachment styles increase. In addition, childhood traumas were found to have negative effects on romantic relationship satisfaction. Analyses conducted in terms of demographic variables revealed that childhood traumas did not show a significant difference according to gender, age, education status and income level. However, a significant relationship was found between marital status and childhood traumas, and it was observed that single and divorced individuals had higher trauma levels. The effects of childhood traumas on attachment styles and romantic relationship satisfaction are parallel to many studies in the literature. These findings reveal that childhood traumas significantly shape individuals' relationship dynamics in adulthood and that important psychosocial factors such as secure attachment are weakened in relation to traumas. In addition, the findings of the study emphasize the connection between romantic relationship satisfaction and the traumatic past and reveal the importance of developing healthy attachment styles. In line with these findings, it can be said that psychological support and intervention programs should be made more accessible to individuals with a trauma history and that it is important to address post-traumatic attachment disorders in marriage and relationship therapies. As a result, the findings of the study reveal that in order for individuals to establish healthy romantic relationships, their traumas should be understood and supportive psychological interventions should be increased.