Datça bademi ile batırma ve dolgulu tip fonksiyonel çikolata geliştirmeye yönelik bir çalışma
A study on developing functional chocolate with dip and filled design with Datça almonds
- Tez No: 993721
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Sütlü çikolata, Milk chocolates
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlıklı beslenme eğilimlerinin arttığı günümüzde fonksiyonel gıda üretimi kapsamında Datça bademi kullanılarak batırma ve dolgulu tip çikolata çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Geleneksel ve coğrafi işaretli ürünlerin yenilikçi formlarda değerlendirilmesi hem yerel ürünlerin değer kazanmasını hem de tüketici ihtiyaçlarına yönelik sağlıklı alternatiflerin sunulmasını sağlamaktadır. Araştırmada ana materyal olarak Datça bademi kullanılmış; bu bademler şekerli/şekersiz olmak üzere beyaz, sütlü ve bitter çikolata ile kaplanarak batırma ve dolgulu olmak üzere iki farklı ürün geliştirilmiştir. Ürünler fiziksel ve kimyasal analizlerin yanı sıra 8 eğitimli panelist tarafından duyusal analizlere tabi tutulmuştur. Değerlendirme kriterleri; doku, uyum, denge, lezzet, son tat ve genel beğeni gibi başlıklardan oluşmuştur. Ayrıca, her çikolata grubuna ait numuneler üzerinde kimyasal analizler de gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde; nem, kül, pH, su aktivitesi (aw), protein, yağ ve enerji değerleri belirlenmiş ve fonksiyonel çikolataların besin profilleri karşılaştırılmıştır. Duyusal analiz sonuçlarına göre dolgulu çikolataların batırma ürünlere kıyasla daha fazla beğenildiği görülmüştür. Şekersiz grubun da ortalama beğeni puanları şekerli ürün grubuna göre daha yüksek görülmüştür. En çok beğenilen çikolata grubu ise batırma-dolgulu veya şekerli-şekersiz fark etmeksizin sütlü çikolata olmuştur. Çikolatada süt oranı artıkça duyusal beğeni düzeyi de artmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop dipped and filled chocolate varieties using Datça almonds within the scope of functional food production, which has gained significance with the increasing trend toward healthy nutrition. The innovative use of traditional and geographically indicated products contributes both to enhancing the value of local ingredients and offering healthy alternatives tailored to consumer needs. In this research, Datça almonds were used as the main material. These almonds were coated with white, milk, and dark chocolate—both sweetened and unsweetened—to create two different types of products: dipped and filled. The products underwent physical and chemical analyses, along with sensory evaluation by 8 trained panelists. The evaluation criteria included texture, harmony, balance, flavor, aftertaste, and overall acceptability. Furthermore, chemical analyses were conducted on samples from each chocolate group, measuring parameters such as moisture, ash, pH, water activity (aw), protein, fat, and energy values. According to sensory evaluation results, filled chocolates were more preferred than dipped varieties. The sugar-free group also received higher average acceptability scores compared to the sugared group. Regardless of whether dipped or filled, sugared or sugar-free, milk chocolate was the most favored type. Sensory preference increased in parallel with the milk content of the chocolate.