Bireylerin kaygı düzeylerine göre nesne ilişkileri ve duygu düzenleme güçlüğünün incelenmesi
The relationship between object relations and emotion regulation difficulties based on anxiety levels
  1. Tez No: 993726
  2. Yazar: SİMGE KURNAZ KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne ilişkileri, duygu düzenleme güçlüğü, kaygı düzeyi, Object relations, difficulty in emotion regulation, anxiety level
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Mevcut araştırmanın amacı, bireylerin kaygı düzeylerine göre nesne ilişkilerine bakmak ve bunun duygu düzenleme güçlüğü üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 18 yaşın üzerinde yer alan 412 birey oluşturmaktadır. Veriler, 2025 yılında Demografik Bilgi Formu, Beck Kaygı Ölçeği, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü-8 Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPPS-27 programı ile analiz edilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar bireylerin kaygı düzeyleri ile nesne ilişkileri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişkinin bulunduğunu göstermiştir. Nesne ilişkilerinin duygu düzenleme güçlüğünü etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kaygı düzeyleri bu sonuca aracılık etmektedir. Bulgular erken çocukluk döneminde oluşan nesne ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine işaret etmektedir. Bireyin erken dönem nesne ilişkilerine, bu ilişkilerin oluşumuna, farklı kuramcıların bu alandaki açıklamalarına bu çalışmada uzun bir yer verilmiştir. Ayrıca bireylerin duygu düzenleme güçlüğü yaşama nedenleri, bireylerin sağlıklı duyguları geliştirememelerine neden olabilecek alt yapılar detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Daha sonra elde edilen veriler alan yazın içerisinde tartışılmıştır. Bireylerin nesne ilişkilerinin duygu düzenleme güçlüğü üzerindeki etkisi üzerinde duran bu araştırma, özellikle bu değişkenlerin kaygı düzeylerinin farklılaşması üzerindeki etkisini gözlemlemek için kayda değer sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Araştırmanın çocuk, ergen ve yetişkin alanında çalışma sağlayan uzmanlar için farklı bakış açıları oluşturması beklenmektedir. Ayrıca birçok klinik uygulamaya katkısının olacağı düşünülmektedir. Son olarak bu alandaki araştırmaları genişletmek isteyen araştırmacılara ışık tutabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to examine object relations according to individuals' anxiety levels and to examine its effect on difficulty in emotion regulation. The sample of the study consists of 412 individuals over the age of 18. Data were collected in 2025 with the Demographic Information Form, Beck Anxiety Inventory, Bell Object Relations and Reality Evaluation Scale, and Difficulty in Emotion Regulation-8 Scale. The data were analyzed with the SPPS-27 program. The results showed that there was a significant and positive relationship between individuals' anxiety levels and object relations. It was concluded that object relations affected difficulty in emotion regulation. Anxiety levels mediate this result. The findings indicate the importance of strengthening object relations formed in early childhood. The individual's early object relations, the formation of these relations, and the explanations of different theorists in this field are given a long place in this study. In addition, the reasons why individuals experience difficulty in emotion regulation and the substructures that may cause individuals to fail to develop healthy emotions are explained in detail. The obtained data were then discussed in the literature. This research, which focuses on the effect of individuals' object relations on emotion regulation difficulties, has produced remarkable results, especially in observing the effect of these variables on the differentiation of anxiety levels. It is expected that the research will create different perspectives for experts working in the field of children, adolescents and adults. It is also thought that it will contribute to many clinical applications. Finally, it can shed light on researchers who want to expand research in this field.